Sök
190502 Djurgårdens tränare Robert Ohlsson under final 6 i SM-slutspelet i ishockey mellan Djurgården och Frölunda den 2 maj 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135986 …
SHL

Djurgården – en orgie i frågetecken: ”Han kan bli en spännande joker”

Djurgården har de senaste säsongerna tagit kliv för kliv uppåt och i våras slutade det med en finalplats. Inför nästa säsong finns det dock väldigt många frågetecken. Men det är frågetecken med potential att rätas ut till utropstecken.
— Någonstans hoppas man ju att de kan upprepa succén från fjolåret och ta sig hela vägen och slåss om ett guld igen, säger Anton Högsander som driver Djurgårds-sektionen på Svenska Fans.

Djurgården tog sig hela vägen till SM-final mot Frölunda säsongen som var. Där fick de dock ge sig med 4-2 i matcher. Anton Högsander driver Djurgårds-sektionen på Svenska Fans och han följer klubbens minsta steg med lupp. Vi tog hjälp av honom för att ta tempen på Djurgården inför nästa säsong.

Vad är dina spontana intryck av Djurgården så här långt inför nästa säsong?
— Jag får nästintill dela upp den här frågan tror jag. Det är ganska många trådar som man får dra i här, inleder Anton Högsander sitt resonemang.

KAN SVEDBERG STUDSA TILLBAKA

Då gör vi så. Vi kastar oss rakt in på målvaktssidan.
— Jag tycker det ser spännande ut. Det är klart att tappa (Adam) Reideborn, det är ju tufft. Det går inte sticka under stol med det.
(Niklas) Svedberg kommer ju ha väldigt mycket press på sig nu. Men jag tror ändå han kan svara upp på den med tanke på att han hade en ganska jobbig säsong och nog är rätt revanschsugen.

Niklas Svedberg värvades som ett affischnamn till Timrå inför den förra säsongen. Men det blev ingen vidare succé och nykomlingen åkte ur SHL. Men potentialen finns där menar Anton Högsander.
— Han vet ändå vad som krävs för att ta sig hela vägen. Han har ändå tagit SM-guld, han har varit i KHL och han har varit i NHL. På det sättet känns det ändå som en bra värvning till att ersätta Reideborn.

Tar Robin Jensen nästa kliv? Foto: Bildbyrån

Robin Jensen fick 15 matcher i grundserien ifjol. Högsander menar på att uppgiften för honom var otacksam bakom en storspelande Reideborn.
— Han visade tendenser ändå tycker jag till att vara en fullgod SHL-målvakt. Men det är klart att han har mer att ge också.
— Jag tycker ändå mixen mellan Svedberg och Jensen är bra mellan Svedberg som har mycket rutin och Jensen som knackar på succédörren.

DEN VASSA BACKSIDAN

Vi fortsätter med backsidan där i stort sett samtliga från förra säsongen stannar.
— Den ser ändå rätt bra ut tycker jag. När jag läser vad andra tycker och tänker så är det många som väljer att lyfta den som kanske den vassaste i hela SHL. Det kan jag ändå hålla med om.

Högsander nämner bland annat Marcus Högström som vänder åter från en skadefylld säsong i Nordamerika.
— Det ska bli väldigt intressant att se vad han kan hitta på. Man vet ju vilken enorm högstanivå han har, och lägstanivå med. Han har ju pratat om att han växt mycket under säsongen som var. Den var tuff för hans del med skador och att han inte slog sig in i NHL.

Det finns dock ett frågetecken kring Olle Alsing, som skrivit NHL-kontrakt med Ottawa, men oavsett det så menar Högsander att Djurgården har en stark backbesättning.
— Det är nästan svårt att få plats med alla. Hur man ska få ihop konstellationerna här, för det ser så pass spetsigt och bra ut.

Men det är inte bara guld och gröna skogar gällande backsidan.
— Även om man gick till final så var det väldigt många toppar och dalar där. Det var extremt många misstag. Det är bara hoppas att de kan få till det.

Backcoachen Stefan Nyman har försvunnit till Lugano och det menar Anton Högsander är ett tapp som kanske inte så många tänker på.
— Nyman fick ju inte så speciellt mycket rubriker, men han var väldigt populär bland spelarna. De lyfte ofta honom i sammanhang när folk frågade ”Hur kommer det sig att din utveckling har sett ut som den gjort senaste tiden”.
— Även om backsidan ser stabil och etablerad ut, så är det viktigt att den tar kliv framåt. Jag tänker på de som fyller på. Tobias Björnfot och Simon Johansson till exempel, att de också kan slussas in i det och få rätt verktyg.

GEDIGEN ANFALLSSIDA

Vi tar oss vidare till forwardssidan.
— Den känns ändå gedigen. Men om man scannar av läget så tror jag att jag har lite samma åsikt som majoriteten, att det saknas lite spets. Nu försvann ju (Jakob) Lilja här, så vi vet att det kommer komma in en etablerad kvalitetsforward till förstalinan.
— Sen är ju frågan om det ska in någon mer där? Dick Axelsson har ju varit ständigt…Det är ju frågan hur det blir med honom.

Det var den 12 juni som Dick Axelsson i ett SMS till Hockeynews skrev att det inte skulle bli någon fortsättning i Djurgården.
”Du undrar om det blir djurgården! Nej har fått ett besked om att truppen är full.”

Samma dag gick dock Djurgården själva ut med att samarbetet inte alls var ett avslutat kapitel.
— Jag och Dick hade ett avslutningssamtal efter säsongen där båda parter uppskattade året som varit. Jag meddelade att vi gjort ett färdigt lagbygge för 2019/20 utan Dick. Men att, beroende på hur det blir med NHL-kontrakt för våra spelare, så finns det ett intresse från vår sida, sa sportchefen Joakim Eriksson till klubbens hemsida och tillade apropå att Axelsson ska rehabilitera sina knän under sommaren.
— Vi kom överens om att återkomma till varandra efter sommaren och utvärdera hur det ser ut för båda parter.

Anton Högsander tror inte att Axelsson är avskriven.
— Han kan ju bli en spännande joker om han kommer in. Han var en väldigt stor anledning till att det blev SM-final.

SPÄNNANDE NYFÖRVÄRV

Vidare lyfter han fram några nyförvärv som han tycker ska bli spännande att följande. Bland annat Västerås genombrottsman Kalle Östman.
— Han var ju väldigt bra i Västerås och det känns som han verkligen har kämpat sig upp och verkar brinna för hockeyn på ett sätt som är inspirerande. Det känns som att han kommer passa bra in i Djurgårdens spelmodell.

Vidare plockar man in Anton Hedman från Örebro.
— Tanken är att han ska ersätta (Daniel) Brodin och det är klart att målmässigt kan det ju bli svårt. Men han har ändå ett bra grundspel i sig Hedman och det känns som att han de senaste åren börjat fokusera på rätt saker. Han har blivit lite mer gedigen i sitt spel.

Tom Wandell – gör han minst 30 poäng? Foto: Bildbyrån

Från samma klubb ansluter Tom Wandell.
— Massor av erfarenhet. Har gjort mycket poäng, men det är ganska längesen. Stabil defensiv center som ändå kan gå framåt och producera. Jag såg i någon intervju att han siktar på 30 poäng. Det ska bli spännande att se om han kan leva upp till det.

Han lyfter fram även Michael Haga från Mora innan vi går in på tränaren Robert Ohlsson. Under hans ledning har Djurgården tagit kliv framåt för varje säsong.
— Han är rätt man på rätt plats, det känner jag absolut. Han har visat att han är extremt duktig på helheten, det är det som är hans styrka.

UTMANINGEN FÖR OHLSSON

Men det finns en stor utmaning för Ohlsson att ta tag i.
— När Djurgården spelade ut hela sitt register, det var svårt att se något lag kunna stoppa dem då. Men sen är det så att dalarna varit ganska djupa också. Det gäller för hans del att hitta den här jämnheten också, att spelarna kan nå den där yttersta toppen oftare. För det finns verkligen förutsättningar att göra det, säger Anton Högsander men menar också att Djurgårdens spelidé inbjuder till att det kan vara svårt att upprätthålla de höga topparna hela tiden.

Jacob Josefson inledde fjolåret strålande efter sin återkomst från Nordamerika. Men efter att han drabbats av skador dalade poängproduktionen.
— Tittar man historiskt på hans karriär så har han haft extremt mycket skador, tyvärr visade det sig den här säsongen också. Det är så jäkla synd att han hela tiden förföljs av det.
–. För när han väl är skadefri så är han en gudabenådad hockeyspelare. Jag tror absolut att han kommer fortsätta vara den där ledande spelaren och producera mycket poäng. Men någonstans så…säsong två, han kommer antagligen ha ännu mer bevakning. Man kan bara hoppas att hans axelskada som han spelade med i slutspelet att den är fullt läkt,

Jacob Josefson ska dock kunna köra för fullt nu, alla skavanker ska vara ur världen.
— Han är en så pass viktig och bärande spelare. Han är en såpass viktig och bärande spelare. Säg att han bara skulle kunna spela 70 procent av säsongen, det påverkar ju mycket. Det hade varit intressant att få se honom 100 procent i ett slutspel.

Hur går det nästa säsong för Djurgården?
— Sånt här vågar jag aldrig ge mig på, det är livsfarligt att säga för mycket, säger Anton Högsander och skrattar.
— Någonstans hoppas man ju att de kan upprepa succén från fjolåret och ta sig hela vägen och slåss om ett guld igen. Men det finns så mycket frågetecken, bara genom att titta på spelarförlusterna. Lilja. Jag tänker på en sådan som (Alexander) Urbom, superviktig försvarsmässigt. (Emil) Bemström kanske inte kommer tillbaka, det är ju inte skrivet i sten, det är 23 mål där. Daniel Brodin, hur många mål som helst.
— Det är klart att förhoppningen finns att de ska kunna ta nästa kliv och ta det där efterlängtade guldet. Men det finns så mycket frågetecken.

Hockeysverige gör en rundringning till lokala journalister som känner SHL-lagen på respektive ort väl. Här nedan kan du läsa de tolv tidigare delarna i serien.

Linköping: ”Vill man inte vara med på tåget är det bättre att man hoppar av”

Växjö: ”Myten om Rahimi är ganska överdriven”

Malmö: ”Tror han har minst 35 poäng i sig”

HV71: Tror på ett uppsving för JVM-forwarden

Örebro: Hittar ljusglimtar mitt i spelarflykts-eländet

Skellefteå: ”Jag tror att han kan bli en jättesuccé”

Brynäs: ”Ute på någon slags valkampanj”

Färjestad: ”Många fans som i princip har panik över hur läget är”

Rögle: ”Tänt en dröm som i alla tider känts fullkomligt orealistisk”

Oskarshamn: Ett hockeyintresse på Leksandsnivå

Leksand: Uppe för att stanna nu? ”Sänder vissa signaler”

Frölunda: Rönnbergs lyxproblem: ”Det börjar bli trångt”

Den här artikeln handlar om: