Sök
Greg Scott
SHL

Rollspelare i KHL – väntas leda Brynäs offensiv: ”Kanske behöver skaka av mig rosten”

Efter tre år i stjärntäta CSKA Moskva ska Greg Scott nu återigen vara med och bära Brynäs offensiv. I förrgår presenterades den kanadensiske centern för Brynäs och för hockeysverige.se berättar han om processen bakom klubbvalet.
– Varje gång jag och min fru diskuterade och Brynäs kom upp som alternativ blev vi uppspelta, säger Scott.

Han var en av SHL:s allra bästa spelare senast det begav sig. Under tre år var Greg Scott en offensiv maktfaktor i SHL, med 36, 42 och 39 poäng som resultat i Brynäströjan. Succén gjorde att han fick chansen i CSKA Moskva där han blev kvar i tre år och i våras vann Gagarin Cup med.

Men från och med i förrgår är Greg Scott en Brynässpelare igen. Han befinner sig just nu hemma i Kanada med nio timmars tidsskillnad till Gävle, men är redan upprymd över möjligheten att få återvända till Gästrikland i höst.
– Jag är superglad över att få återvända till Gävle och Brynäs igen. Det är kul både för mig och min familj eftersom vi älskade vår tid där. Ja, det ska verkligen bli superkul, berättar 31-åringen.

”VI GICK TILL VÅRA HJÄRTAN”

För hockeysverige.se berättar Scott att det inte var helt givet att det skulle bli SHL-spel nu, utan att han övervägde fler alternativ.
– Det var helt klart ett tufft och svårt beslut. Vi var inte säkra på om vi kanske ville stanna i Ryssland eller testa på spel i Schweiz. Men vi gick till våra hjärtan när vi bestämde oss. Jag och min fru har ett litet barn, vi känner till Gävle, och vi älskade som sagt vår tid där. Vi kände att det var rätt ”fit”, eftersom vi känner folk i staden och har vänner där sedan tidigare.

Greg Scott övervägde spel i Ryssland och Schweiz. Foto: Bildbyrån.

Var det frestande att fortsätta i Ryssland eller flytta till Schweiz?
– Vi funderade definitivt en del på det. Det här var ett stort och viktigt beslut för oss, berättar Greg Scott och fortsätter:
– Men i slutändan var vi mest bekväma med att återvända. Varje gång jag och min fru diskuterade saken och Brynäs kom upp som alternativ blev vi uppspelta. Det kändes som att det var dags att komma tillbaka. Jag menar, vi älskade både laget och staden och människorna kring Brynäs. Hur ska något annat kunna mäta sig med det?

HAR BARA SPELAT I TRE LAG SOM PROFFS

Greg Scott är inte typen som hoppar mellan lag från säsong till säsong. Han säger att Brynäs betytt mycket för honom och att han lyckats få speciella band med alla klubbar han spelat i.
– Jag kan egentligen inte svara på varför Brynäs betyder så mycket för mig. Men jag har spelat professionell hockey i tio år och har bara spelat för tre lag, säger den tidigare Toronto Marlies-spelaren.
– Jag brukar stanna i laget jag spelar för ett tag. Men jag kan inte riktigt sätta fingret på varför Brynäs betyder så mycket. Det kanske är för att det var första gången jag var i Europa, och jag och min fru flyttade ihop för första gången när vi flyttade till Gävle. Nu har vi många vänner i staden också.

31-åringen var ingen storstjärna i AHL där han spelade för Toronto Marlies, men Brynäs sportchef Michael Sundlöv fattade tycke för centern när han scoutade honom på plats. Samma Sundlöv som nu är tillbaka som ansvarig för Brynäs herrlag.
– ”Micke” var ju den som tog mig till Brynäs förra gången och nu är han tillbaka och gör det igen. Det är lite speciellt, helt klart. Han är en grym kille som kan hockey bra och han är dessutom en stor del av Brynäs och deras historia. Det är lite kul hur det kan bli så, att han och jag kommer tillbaka samtidigt och att han värvar mig igen. Det är skönt att ha honom i klubben.

ÅTERFÖRENAS MED RÖDIN

Din gamla parhäst Anton Rödin är ju också tillbaka. Hur mycket betyder det?
– Du har ju sett honom spela så du vet att han är grymt skicklig. Vi hade en bra kemi när vi spelade ihop men det har gått tre år nu. Vi måste jobba hårt och kan inte tro att allt kommer gå per automatik och att vi kommer göra en massa mål bara för att vi får spela ihop igen.
– Men det känns förstås bra att veta att han är där och att vi fungerat så bra ihop förut. Det är bara att hoppas att det fortsätter så – och det kommer det göra om vi jobbar hårt varje dag, konstaterar Greg Scott.

Superduon återförenas. Foto: Bildbyrån.

Anton sa i en intervju att han försökt övertyga dig om att komma tillbaka…
– Vi har haft kontakt under alla år som jag varit i Ryssland och våra fruar är vänner också, så det har förstås hjälpt. Men det är en del andra killar som är i laget som jag spelat med också, som ”Jacke” Blomqvist. Men det är klart att Anton har en stor del i att jag ville komma tillbaka.

”SER MIG SOM EN TVÅVÄGSSPELARE”

Faktum är att Greg Scott gjorde flest poäng av samtliga spelare under de tre år han var i SHL senast. Med sina 117 poäng var han fem poäng före just Anton Rödin i den sammanslagna poängligan. Men någon press att fortsätta på den vägen känner han inte.
– Jag vill helst göra mycket mål och poäng förstås, men det viktigaste för mig är att bidra genom att jobba hårt. Jag tror inte att någon som ser hur jag spelar egentligen ser mig som en poängspelare eller en målgörare utan mer som en tvåvägsspelare som är bra över hela isen.
– Jag önskar att jag kan producera men i slutändan vill jag bara vinna. Det är bättre när laget har framgång än när många individuella spelare har framgång.

Foto: Bildbyrån

Men rollen som storstjärna i Brynäs byttes ut mot en mer defensiv roll i CSKA Moskva. En omställning som till en början var tuff. Poängskörden blev 26, 13 och 17.
– Ja, som jag sa vill jag helst göra mycket mål och poäng. Men jag spelade i ett lag med så många bra spelare, så om du får en roll så går du med på den. I slutändan vann vi otroligt många matcher så det är svårt att argumentera med tränarens beslut. Även om jag kunde vara missnöjd och inte fick lika mycket speltid som tidigare så var det ingen idé att prata om det.
– Jag tror vi förlorade nio matcher förra säsongen. Jag var där i tre år och under de åren var vi Europas bästa lag, vi var bäst utanför NHL. Vi bara vann och vann så då är det svårt att säga att jag vill ha en annan roll, förstår du? Jag sattes i den rollen, jag kan spela i den rollen, så vill coachen att jag ska spela i en ”checking-line” så spelar jag i en ”checking-line”.

VILL FÖRA IN VINNARMENTALITET

Finns det någon oro att du ”tappat” en del av din offensiva skicklighet?
– Nej, jag känner mig inte så orolig för det. Jag känner mig ganska säker på mina kvalitéer och oavsett vilken roll jag har så kan jag anpassa mig till den.
– Däremot kanske jag behöver skaka rosten av mig i början av säsongen, och försöka komma tillbaka till ett tankesätt att jag alltid ska ta pucken till kassen och sådana saker. Men som tur är har vi sju, åtta försäsongsmatcher innan SHL startar så jag tror jag kan hitta tillbaka då. Min kropp känns bra och det är det viktigaste för mig.

Greg Scott återförenas också med Jacob Blomqvist. Foto: Bildbyrån

Brynäs har värvat Frölundas mästarback Jonathan Sigalet sedan tidigare och även Greg Scott fick alltså vinna en tung titel under säsongen. Han vann mäktiga Gagarin Cup med CSKA Moskva.
– Det var helt otroligt. Jag har varit i final förut men förlorat, så att jag fick vara med och vinna något till sist var verkligen otroligt. Jag kommer aldrig glömma det.
– Nu har jag fått spela två finaler med CSKA och vunnit en och förlorat en. Nu vill jag vinna med Brynäs.

Det känns som att suget efter att vinna titlar bara ökar om man fått vara med och vinna en gång…?
– Definitivt! Nu har jag spelat tre år i ett vinnande lag, där förluster inte ens är ett alternativ. Det är den mentaliteten jag vill vara med och föra in i Brynäs också.

Den här artikeln handlar om: