Sök
Vancouver
BODIN: De tio hetaste spelarna på free agent-marknaden

På måndag öppnar free agent-marknaden i NHL. Årets kull av kontraktslösa spelare har tappat en del lyster sedan Erik Karlsson beslutade sig för att stanna i San José Sharks. Men det finns fortfarande en hel del spelare som kan göra skillnad. Här är en lista över de tio hetaste namnen, enligt Uffe Bodin. 

1 juli brukade vara ett rätt beigt datum där en massa veteraner i utförsbacke fick alldeles för mycket pengar. Så var det i alla fall i slutet av 1990- och början av 2000-talet när jag på allvar började följa NHL med stort intresse. Med tiden har det där förändrats. Inte minst då på senare år.

När det skrevs ett nytt kollektivavtal i NHL efter lockouten 2004/05 – då även lönetaket infördes – förändrades åldern för när man kunde bli så kallad unrestricted free agent och därmed träda ut på den öppna free agent-marknaden. Innan 2005 fick spelaren endast i undantagsfall den statusen innan den hade fyllt 31 år. Nu kunde spelare som varit i ligan i sju år – i allra yngsta fall 25-åringar – bli unrestricted free agents.

Nu har det dock tagit en hel del år för att verkligen se effekterna av det här. Innan det senaste kollektivavtalet spikades 2013 kunde NHL-klubbarna i princip skriva hur långa avtal som helst med spelarna. Det gjorde att de flesta superstjärnor bands upp under väldigt lång tid.

Sedan 2013 har klubbarna ”bara” tillåtits skriva åttaårskontrakt med egna spelare och sjuårskontrakt med spelare de värvat via öppna marknaden. Det har öppnat upp free agent-marknaden ytterligare en smula.

Det har även en förändrad attityd bland yngre spelare över lag. Tidigare var laglojalitet och så kallad ”hometown discount” (hemma-rabatt) mycket mer av en grej i ligan. Om man ska generalisera tycks den yngre, mer självständiga och individuellt skolade generationen visa tecken på att vara på väg att bryta sig loss från den mentaliteten.

Det bådar för att vi på sikt kan få se fler spelare testa öppna marknaden för att ta reda på var deras verkliga värde ligger. Lite mer som i basketens NBA där spelarna är mer benägna att söka sig vidare från klubbar i jakt på mer pengar och bättre möjligheter till framgång.

Årets kull av unrestricted free agent-spelare i NHL är en av de bättre vi har sett på senare år. Efter att John Tavares tog klivet i fjol, som den första superstjärnan på länge att inte bara testa marknaden utan även byta klubb, finns det flera nya tunga namn ute i år. Även om Erik Karlsson valde att stanna i San José Sharks har vi några vilda dygn framför oss innan dammet har lagt sig i NHL.

Här är min personliga topp tio-lista över de hetaste free agent-spelarna i NHL den här sommaren:

1) Artemij Panarin, fw, Columbus

27 år gammal har Artemij Panarin börjat spela sin bästa hockey i karriären. Han var riktigt bra redan under åren i Chicago Blackhawks, men det var efter flytten till Columbus 2017 som han verkligen bevisade att han inte behöver omges med andra superstjärnor för att leda ett lag. I Chicago var frågetecknet hela tiden om han var en produkt av lekkamraten Patrick Kane eller inte. I Columbus bevisade han att så inte var fallet. Panarin har gjort 82 respektive 87 poäng de senaste två säsongerna och även varit över en poäng per match i slutspelet. Den klubb som lyckas värva honom får en rejäl spjutspets i lagbygget.

Tänkbara destinationer: Florida Panthers, New York Rangers eller New York Islanders.

2) Sergej Bobrovskij, mv, Columbus

Det hör inte till vanligheterna att en av ligans främsta målvakter hamnar på free agent-marknaden. Men här är vi nu. Bobrovskij hade inte sin bästa grundserie i karriären, men bevisade äntligen att han har förmågan att vara en matchvinnare även i slutspelet med sin sensationella serie mot Tampa Bay i första rundan av vårens playoffs. Har passerat 30-strecket, men är fortfarande en målvakt att räkna med. Bör ha minst fyra säsonger av riktigt bra hockey i sig.

Tänkbara destinationer: Florida Panthers eller New York Islanders.

3) Matt Duchene, c, Columbus

Det har länge funnits vissa tvivel kring kring huruvida Matt Duchene verkligen är en förstacenter. Han besvarade de tvivlen med personbästa i mål (31) och tangerat personbästa i poäng (70). Nu går han in i free agent-leken som ohotad förstacenter i årets kull och kommer att tjäna hutlöst med pengar tack vare det. Det sjuåårskontrakt som Duchene slutligen signerar lär inte vara värt en dollar under 65 miljoner. Allt tyder på att Nashville Predators blir klubben som fångar upp Duchene. Den omstridda P.K. Subban-trejden har frigjort de pengar som klubben behöver för att kunna sajna den countryälskande 28-åringen – som redan äger en fastighet i staden.

Tänkbara destinationer: Nashville Predators, Montréal Canadiens eller New York Islanders.


Joe Pavelski. Foto: Bildbyrån/USA Today Sports

4) Joe Pavelski, fw, San José

35 år gammal lyckades Pavelski skjuta 38 mål för San José. Sharks-kaptenen har varit jämnheten personifierad när det kommer till produktion under sin karriär. Det är ändå förståeligt att Sharks inte varit jättesugna på att skriva ett längre kontrakt med amerikanen givet hans ålder. Nu ser det därför ut som om han går mot karriärens första klubbyte – efter 13 år i San José. Sharks ska inte räknas bort helt, men sett till vilket intresse det finns för Pavelski på öppna marknaden kan han med lätthet få ett tre- eller kanske till och med fyraårskontrakt av en klubb som är tillräckligt desperat efter hans tjänster. Dallas och Tampa har pekats ut som toppkandidaterna till att ro iland honom.

Tänkbara destinationer: San José Sharks, Dallas Stars, Tampa Bay Lightning, Chicago Blackhawks, Colorado Avalanche eller Minnesota Wild.

5) Robin Lehner, mv, N Y Islanders

Robin Lehner har aviserat att han inte vill något hellre än att stanna på Long Island. Men baserat på rapporter under gårdagen har förhandlingarna mellan den svenska Vezina Trophy-finalisten och Islanders GM Lou Lamoriello gått trögt. Islanders ska ha erbjudit Lehner fem gånger fem miljoner dollar medan målvaktens representanter ville ha fem miljoner som ett utgångsläge i förhandlingarna. Islanders har nämnts som en utmanare i kampen om Sergej Bobrovskij, vilket kan komplicera saker och ting. Om Lehner kliver ut på free agent-marknaden lär det inte vara någon brist på intresse efter hans stora revanschsäsong. Det finns flera klubbar med stora behov på målvaktssidan.

Tänkbara destinationer: Carolina Hurricanes, Columbus Blue Jackets och Florida Panthers.

6) Anders Lee, fw, N Y Islanders

Blir det här andra sommaren i rad som Islanders tappar en lagkapten? Den risken verkar överhängande just nu. Efter att John Tavares lämnade Long Island för Toronto i fjol står nu hans efterträdare Anders Lee utan kontrakt med tre dagar kvar till 1 juli. Lee, som fyller 29 år på onsdag, sköt 40 mål så sent som säsongen 2017/18 och är en av de bästa spelarna runt målgården i hela NHL. Även om han  ”bara” landade på 28 mål i ett mer defensivt inriktat Islanders den gångna säsongen lär det finnas ett stort intresse för hans hockeykunnande. Flera klubbar har aviserat att de vill sajna vänsterforwarden, men vi ska nog inte utesluta att Islanders lyckas knyta upp honom riktigt än.

Tänkbara destinationer: New York Islanders, Minnesota Wild, Chicago Blackhawks och Colorado Avalanche.


Mats Zuccarello. Foto: Jerome Miron/USA TODAY/Bildbyrån

7) Mats Zuccarello, fw, Dallas

Det blev en konstig säsong för Mats Zuccarello. För första gången i karriären lämnade han New York Rangers för en annan NHL-klubb. I Dallas gjorde han succé i debuten – och bröt sedan armen. Efter att ha kommit tillbaka och gjort ett fint slutspel – elva poäng på 13 matcher – ligger hans marknadsvärde på en fin nivå. När spelare som Panarin, Pavelski och Lee försvunnit från marknaden borde han rimligtvis vara den första spelaren som klubbarna ger sig på. En återkomst till Dallas verkar inte trolig. Men kanske ska man inte räkna bort Rangers. Speciellt inte om de går miste om Panarin.

Tänkbara destinationer: Colorado Avalanche, New York Rangers eller Columbus Blue Jackets.

8) Jake Gardiner, b, Toronto

I en free agent-klass med få backar värda sin prislapp sticker Jake Gardiner ut ur mängden. Någon klubb kommer antagligen att betala på tok för mycket pengar för Tyler Myers och förbanna det inom ett par år. Men i Gardiner kan man få en mer effektfull och rörlig back med högre offensiv uppsida. Han blev orättvist föremål för fansens vrede i Toronto på grund av ett par dåligt tajmade misstag i de senaste slutspelen, men sett över hela hans tid i klubben går det att argumentera för att han varit lagets bästa back i konkurrens med Morgan Rielly. Det som stör det positiva intrycket av den skridskoskickliga backen är de ryggproblem han dragits med på senare år. Kanske får det vissa klubbar att dra öronen till sig?

Tänkbara destinationer: Vancouver Canucks, Montréal Canadiens, Minnesota Wild eller Detroit Red Wings.

9) Gustav Nyquist, fw, San José

Med 60 poäng hade Gustav Nyquist lägligt nog sin bästa offensiva NHL-säsong inför free agent-marknadens öppnande. Fyller 30 år i september men tycks ha en hel del bränsle kvar i tanken. En perfekt spelare för ett lag som är på jakt efter ”secondary scoring” till en andralina och en andra PP-uppställning. Det är inte orimligt att tro att han kan skriva ett fem- eller kanske till och med sexårskontrakt och håva in 5-6 miljoner dollar per säsong. San José är absolut inte avskrivna. Det är heller inte möjligheten att han återvänder till Detroit. Men fler klubbar lär hugga.

Tänkbara destinationer: San José Sharks, Detroit Red Wings, Vancouver Canucks, Edmonton Oilers eller Columbus Blue Jackets.

10) Micheal Ferland, fw, Carolina

I en skapligt djup free agent-klass har det pratats alldeles för lite om Micheal Ferland. Powerforwarden gjorde 40 poäng för Carolina efter trejden från Calgary, men är framför allt en fysisk spelare som kan bereda väg för andra. Spelade en framträdande roll i Calgarys toppkedja med Johnny Gaudreau och Sean Monahan innan han trejdades och ersattes av Elias Lindholm. Kanske ingen forward klubbarna ska spräcka bankvalvet för, men han ger en hel del värde och är en sällsynt spelare i en liga som lägger allt mer fokus på skicklighet och fart i det att han erbjuder ytterligare en dimension. I nuläget ett bättre alternativ än fyra år äldre Wayne Simmonds, som sett sin aktie dala betänkligt de senaste två säsongerna.

Tänkbara destinationer: Colorado Avalanche, Montréal Canadiens eller Boston Bruins.

Bubblare:

Petr Mrázek, mv, Carolina
Anton Strålman, b, Tampa
Marcus Johansson, fw, Boston
Justin Williams, fw, Carolina
Joonas Donskoi, fw, San José
Ryan Dzingel, fw, Columbus
Patrick Maroon, fw, St. Louis
Brett Connolly, fw, Washington

Den här artikeln handlar om: