Sök
Brynäs har haft en hel del talangfulla spelare genom åren.
SHL

RÖNNKVIST: Brynäs IF – tidernas All-Star Team

I dag inleder hockeysverige.se en ny artikelserie. Ronnie Rönnkvist, mannen bakom OLD SCHOOL HOCKEY, tar ut sitt historiska All-Star Team för varje SHL-klubb. I dag blir det en genomgång av Brynäs IF All-Star Team.

Hockeysverige.se:s reporter och hockeyhistoriker Ronnie Rönnkvist har tagit på sig en näst intill omöjlig uppgift, att plocka ut sitt All-Star Team genom alla tider från lagen som spelar i SHL. Först ut: Brynäs IF All-Star Team.

Det är lika bra att ta sig an den tuffaste utmaningen på en gång i form av ett av våra mest klassiska hockeylag i Sverige. Brynäs deltog i högsta serien första gången redan 1943. Första målskytt för Brynäs var Gunnar Engblom som gjorde mål i klubbens första match i högsta serien. För motståndet stod Hammarby som vann med 14–1.

Sedan dess har Brynäs vunnit inte mindre än 13 SM-guld. Det första kom 1964 och det senaste så sent som 2012. Det har vimlat av starka profiler i laget genom åren. Utanför mitt All Star-team hittar vi spelare så som Lennart ”Tigern” Johansson, Inge Hammarström, Ove Molin, Anders ”Masken” Carlsson, Johan Holmqvist, Tom Bissett, Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg, Hans ”Virus” Lindberg, Stig Östling, Anders Huss, Tommy Sjödin, Andreas Dackell, Nicklas Bäckström, Hasse Dahllöf, Bedrich Scerban, Ryan Gunderson, Håkan Wickberg och många fler.

I alla fall kom jag fram till att mitt personliga All-Star Team för Brynäs, med en ”runner-up” på varje position ska se ut enligt följande:

Målvakt:

William Löfqvist
Blev värvad till Brynäs från ”Rallarbo” (Strömsbro) tillsammans med ett par benskydd 1968. Sedan var han klubben trogen som spelare fram till och med 1983. Efter det drev han Gavlerinkens restaurang under många år, men var också ledare i Brynäs. Totalt vann ”Wille” sex SM-guld. William Löfqvist avled 2016.

Runner-up: Michael Sundlöv

Backar:

Stig Salming
Han har svartare ögon är en arg Conny Evensson… Så uttryckte sig en annan Brynässpelare om ”Stygge Stigge”. Framför allt har Stig Salming gjort avtryck som en back som aldrig klev åt sidan oavsett vem som stod framför honom. Fortsatte efter spelarkarriären som tränare i Brynäs under sex säsonger. Vann sex SM-guld med Brynäs.

Börje Salming
Kanske världens bästa back under stora delar av 1970- och 1980-talet. Klev in som en stor sensation och backpartner år storebror Stig i Brynäs 1970. Totalt hänsynslös mot sin egen kropp då han stod på isen. NHL-karriären efter tiden i Brynäs är numera legendarisk där han spelade 16 säsonger i Toronto och en i Detroit. Två SM-guld med Brynäs.

Runner-Up: Pär Djoos


Börje och Stig Salming bildar backpar i Brynäs All Star-team. FOTO: Ronnie Rönnkvist

Forwards:

Tord Lundström
Nestor i Brynäs under många säsonger och en av svensk hockeys riktigt stora spelare under 1960 och 70-talet. Liksom bröderna Salming från Kiruna. Det finns också vissa likheter mellan dom med inställningen och uppoffringen för laget när dom kom ut på rinken. Var med och vann klubbens första SM-guld 1964. Totalt blev det nio SM-guld med Brynäs.

Mats Näslund
Det är sällan en enskild spelare har gjort ett sådant avtryck i ett SM-gulag som ”Le Petit Viking” gjorde 1980. Helt orädd i rinken trots att han inte alltid var lika storväxt som sina motståndare. Dessutom hade han en bländande teknik och ett spelsinne som gjorde honom till en av världens bästa spelare. Ett SM-guld med Brynäs.

Lars-Göran Nilsson

En personlig favorit. Klubbens snabbaste spelare genom alla tider? Tränade upp sin skridskoåkning på en sjö hemma i Vuollerim. Pådrivare, målskytt och framspelare i en och samma person. Hade även en fin karriär i Tre Kronor. Åttafaldig svensk mästare med Brynäs.

Runner-Up: Jakob Silfverberg

På onsdag ska vi titta närmare på spelarna som gjort ett extra avtryck på mig hos mesta mästarna, Djurgården.

Den här artikeln handlar om: