Sök

”Kan känna att jag inte gjorde det bästa av situationen”

Pär Lindholm stannar i NHL – fast besluten att göra ett bättre intryck än under sin första säsong i ligan. I går skrev han ett tvåårskontrakt med Boston Bruins med förhoppningen om att visa ännu mer.
– Jag fick kanske inte fram spelet jag hade i Skellefteå, säger han till hockeysverige.se om säsongen i Toronto och Winnipeg.

LÄS ÄVEN: Pär Lindholm överraskades av trejden – ”Omtumlad av samtalet”

Det var en vild måndag i NHL. När röken hade lagt sig efter free agent-marknadens första öppna dag hade 118 olika spelare skrivit NHL-kontrakt till ett värde av nästan 700 miljoner dollar, enligt capfriendly.com.

En av dem som bytte klubb var tidigare Skellefteåspelaren Pär Lindholm. 27-åringen från Kusmark flyttar vidare till Stanley Cup-finalisten Boston Bruins. Detta efter att ha representerat Toronto Maple Leafs och Winnipeg Jets under sin första NHL-säsong.

Lindholm svarade för ett mål och tolv assist på 65 matcher under jungfruresan i Nordamerika. Det gav blodad tand att spela där.
– Det har väl det. Det är världens bästa liga där man får chansen att mäta sig med de allra bästa, säger han till hockeysverige.se.
– Så här i efterhand kan jag känna att jag inte gjorde det bästa av situationen där, att det finns mer att plocka ur mitt spel. Från början var jag osäker på om jag skulle hänga med i tanke, fart och skills, men jag kände att det inte var några problem alls. Jag kände att jag skapade lite för lite, att jag kunde ha skapat mer. När man känner så finns det inte en tanke på att ge upp och åka hem.

FOKUSERADE PÅ DEFENSIVEN

Just därför känner han att han har mer att erbjuda i Boston Bruins.
– Jag fick ganska tydliga direktiv hur de ville att jag skulle spela i Toronto. Det handlade om att vara bra defensivt, vinna tekningar och vara bra i boxplay. Då blev det så att jag fokuserade på det, men det gjorde också att jag kanske inte fick fram spelet som jag hade i Skellefteå, säger han.
– Jag vet inte om det är rätt spel eller inte och det är svårt att veta förrän jag har testat det fullt ut. Nu fick jag ju spela alla matcher i Toronto innan jag trejdades till Winnipeg så jag skötte ju den rollen jag hade medan jag var där i alla fall.

Du skrev på för två år (850 000 dollar per säsong) – var det viktigt att få ett extra år på kontraktet?
– Lite grann. Men det är svårt att veta vad som är det bättre alternativet. Å ena sidan kan ett år vara bra för om du har en bra säsong kan du få ett riktigt bra kontrakt år två. Å andra sidan ger det ganska mycket trygghet både ekonomiskt och privat att ha ett tvåårskontrakt. Du får förmodligen fler chanser och mer förtroende eftersom de vet att de har en i två år. För mig känns det bra att kunna känna lugnet och kunna veta att man kan få en chans till.


Foto: Brad Mills-USA TODAY Sports

FLERA LAG VISADE INTRESSE

Boston var inte det enda laget som visade intresse för Pär Lindholm, men just det faktum att det är ett topplag med höga ambitioner lockade.
– Det ger mig en chans att vinna. Det finns många bra spelare man kan lära sig mycket av samtidigt som det är en framgångsrik organisation. Det är sådana saker som är viktiga när man väger in var man ska spela, konstaterar han.

Är det några särskilda spelare du tänker på?
– Framför allt deras topplina (Patrice Bergeron, David Pastrnak och Brad Marchand) som har visat ganska länge att de kanske är den bästa kedjan i NHL. Det ska bli väldigt häftigt att se dem från nära håll. Men Boston har ganska bred uppsättning av spelare. Det är lite lättare om man tar plats i laget eftersom man får spela med väldigt bra spelare.

Han tycker sig veta hur hans nya klubb gillar att spela – och tror han kan passa in i deras system.
– Vi mötte dem några gånger med Toronto så jag har ganska bra koll på dem. Det är ett ganska fysiskt lag som spelar tufft och jobbar hårt. Jag tror det passar mig bra.

TRÄNAR MED 15 ANDRA UTLANDSPROFFS

Sommarträningen sköter han just nu hemma i Skellefteå tillsammans med en rad andra hockeyspelare från orten.
– Vi är ungefär 15 NHL/AHL/KHL-spelare som kör fys med Stefan Thomson, som även kör med Skellefteå. Vi kör på riktigt bra och går på is ihop i augusti också, säger Pär Lindholm.

Att det är 15 spelare från lilla Skellefteå som har kontrakt med utländska klubbar i olika delar av världen säger en hel del om vad Västerbottens bidrag till SHL har mäktat med.
– Ja verkligen. Oddsen hade nog sagt att man skulle få träna ensam under normala omständigheter, skrockar Pär Lindholm – Boston Bruins senaste tillskott.

Den här artikeln handlar om: