Sök

ENGLUND: Ett topplag – även utan Patrik Berglund

Som sista lag ut i sillykollen är Västerås. Sillykollen kan, av förklarliga skäl, kännas upphuggen då klubbarna kommit olika långt i sina lagbyggen när jag valt att skriva om dem. Hur har ett av förra säsongens stora succélag lyckats fylla luckorna efter sina SHL-flyktande spelare?

Målvakter:

Emil Kruse (Ny)

Jesper Myrenberg (Ny)
En av seriens bästa målvakter (Samuel Ersson) byts alltså ut mot Emil Kruse som också tillhör det absoluta toppskiktet i ligan. Bakom Kruse plockar man in Jesper Myrenberg som man bör ha bra koll på efter att han varit inlånad från Linköping under ett par matcher förra säsongen. Myrenberg, som fick smaka på både SHL- och landslagsspel i vintras, får väl ses som ett ”prospect” bakom Kruse som är van att matchas hårt.

Västerås står sig väl rustat på målvaktssidan.

Backar:

Erik de la Rose (Ny)

Carl Ehrnberg

Morgan Hassel

Josef Ingman (Ny)

Jimmie Jansson

Kenny Källström

August Nilsson (Ny)

Alexander Younan
Det är lätt att tänka sig att slagstyrkan på backsidan försvagas när två av fjolårets bästa backar försvinner. Lindelöf lämnar för Brynäs och Liwing för ett nytt utlandsäventyr i England och Sheffield Steelers.

Jag tycker dock att man ersatt dessa, samt Jesper Appel som lämnar för spel i Hockeyettan, på ett synnerligen intressant sätt. Från Karlskrona hämtas duon Josef Ingman och August Nilsson där den förstnämnda hade lite av en genombrottssäsong i vintras. Det är två intressanta namn vars utvecklingskurvor är på uppåtgående.

Västerås förstärker även med Erik de la Rose som tillbringat sina två senaste säsonger i tjeckiska högstaligan. Dessförinnan hade han tre poängstarka säsonger i den norska ligan bakom sig. Här hoppas naturligtvis Västerås på jackpot, det vill säga att Erik hittar sina offensiva verktyg igen efter två poängmässigt skrala säsonger i Tjeckien.

Förutom nyförvärven har man fått ordning på backar som Jimmie Jansson och Morgan Hassel där framför allt den förstnämnda tar stora steg varje säsong. Tidigare säsonger har riskbedömningen hos Jansson varit bristfällig för att i vintras nästan inte ”riskerat” något när han gett sig ut på offensiva rajder. Jag tror han har potential att växa ytterligare. När han sätter fart genom mittzonen är det få som hänger med.

Forwards:

Sebastian Benker

Marcus Bergman

Anthon Eriksson

Viktor Hertzberg (Ny)

Fredrik Johansson

Jesper Johansson

Mattias Kalin (Ny)

Gustav Lindberg

Alexander Lunsjö (Ny)

Isac Skedung

Kelsey Tessier (Ny)

William Wikman

Daniel Öhrn (Ny)
Det är på forwardssidan Västerås har sina tyngsta tapp där succékedjan med Frycklund, Zetterberg och Östman lämnar för SHL. Lägg till att det florerat rykten om att Marcus Bergman, som för övrigt slutade fyra i den interna poängligan, kan lämna för SHL. Man ska komma ihåg att SHL-lagen fortsatt har två veckor kvar av det fönster som innebär att de kan värva redan kontrakterade allsvenska spelare.

Inga lätta poster att fylla med andra ord. Hur har man lyckats då?

Västerås har plockat in två intressanta spelare från Almtuna där Hertzberg var näst bästa poängplockare efter Tony Mårtensson. Från ”Tuna” hämtas även Lunsjö som spelar med bra fart under rören, och trots liten till växten inte är rädd för att gå rakaste vägen mot mål. Nu har Lunsjö gjort sin första allsvenska säsong och jag tror han har potential att fördubbla sin poängskörd från fjolåret (16p) med en bättre omgivning.

Från Tingsryd hämtas en av deras mest spännande spelare i form av Daniel Öhrn och grovjobbaren Kalin värvas från Vita Hästen.

Det häftigaste nyförvärvet är dock gamla svenskbekantingen Kelsey Tessier som har spenderat sina tre senaste säsonger i Vienna Capitals i Österrike sedan han senast var i Sverige. Han är en smart center som vet var målet är beläget.

Efter förra årets topplacering skruvas förväntningarna upp rejält. Bland annat hoppades många fans att Patrik Berglund skulle dra på sig den gulsvarta dressen till hösten efter att ha tagit en timeout från hockeyn på grund av psykisk ohälsa. Fansen kan dock sluta hoppas då han blev klar för Djurgården häromdagen.

Slutsats:

Västerås kommer vara ett bra lag även till vintern, inget snack om det. Mina enda farhågor är hur spelarna kommer tackla pressen det innebär att nu representera en (i sammanhanget) storklubb med stor press och höga krav på att det ska levereras.

Jag kan lova er att det är en enorm skillnad på att relativt kravlöst åka runt och ösa in poäng i Almtuna, Tingsryd eller i Vita Hästen jämfört med i gamla storklubben Västerås. Lyckas nya som gamla spelare fortsätta att leverera även under press och med en högre kravbild går Västerås en rolig vinter till mötes.

En topp-4-placering låter väl rimligt, eller vad säger ni?

ENGLUNDS ALLSVENSKA GENOMGÅNG

AIK – från seriesegrare till frågetecken

Bik Karlskoga – en trupp för en topp fem-plats

Vita Hästen – en tupp för mycket i hästgården? 

Björklöven – en begränsad Per Kenttä

Karlskrona – flippmackskungen är nyckeln till framgång

Kristianstad – kan bli årets svar på fjolårets Västerås

Almtuna – är det bitterhet jag ser?

Modo – har stått och stampat länge nog nu

Mora – kommer inte att studsa tillbaka till SHL direkt

* Södertälje – Spännande nyförvärv skänker hopp

* Timrå – Tillbaka från SHL – ser ut som ett mittenlag

* Tingsryd – ett bottenlag om man inte får in spets

* Västervik – Blir det repris från i fjol

Den här artikeln handlar om: