Sök

Lämnade Färjestad för rivalen: ”Jag hade fastnat lite”

Efter ett par år i Karlskoga och ett par år i Färjestad lämnar Theodor Lennström Värmlandshockeyn för spel i Frölunda. För hockeysverige.se berättar han om flytten.
– Jag hamnade i ett fack och fick inte spela så mycket, säger Lennström.

– Det finns ingen besvikelse egentligen. Jag trivdes bra i både Färjestad och Karlstad under mina år där, men det kom till en punkt där jag behövde tänka på mig själv. För min egen skull behövde jag komma någon annanstans, berättar 24-åringen Theodor Lennström för hockeysverige.se.

Den AIK-fostrade backen kommer till hösten spela SHL-hockey i en tredje klubb. Efter fyra år i Värmland kommer Lennström nu representera Frölunda. En flytt han valde att göra för att kunna ta kliv i den utveckling han själv känner att han hade stannat av lite i.
– Jag kände att jag hamnade i ett fack och fick inte spela så mycket. Jag hade fastnat lite, berättar han.
– Men jag kan förstå dem. Det fanns många riktigt bra backar i Färjestad och det var svårt att konkurrera med så många duktiga backar. Det blir svårt för tränarna också, fortsätter 24-åringen.

Känner du att du fick spela för lite?
– I vissa matcher där jag var väldigt bra borde jag ha fått spela mer. Men det är svårt det där, jag känner som sagt ingen besvikelse mot klubben utan är glad för tiden jag hade där. Färjestad har hjälpt mig mycket.
– I Frölunda har jag fått känslan av att det är mer att den som är bäst för dagen får spela. Då får man kriga för istiden på ett annat sätt och då blir det ännu bättre nivå både på träningar och matcher.

”FRÖLUNDA ÄR ETT VINNANDE LAG”

Theodor Lennström gjorde 16 respektive 15 poäng i SHL under de två säsongerna i Karlstad och är själv nöjd med hur han tog klivet upp i SHL efter tre raka säsonger i HockeyAllsvenskan.
– Jag tycker jag haft en hyfsat bra utveckling och åtminstone visat att jag är en stabil SHL-back – men jag vill även visa att jag kan ta ett steg till och bli ännu bättre på den här nivån.

Blickar framåt. Foto: Bildbyrån

Hur kom det sig att du valde Frölunda, för att kunna ta det steget?
– När chansen dök upp på bordet så kände jag att Frölunda var en bra förening. Kollar vi på alla, eller i alla fall dom flesta, som spelat där så får de en bra utveckling. Jag har hört mycket om hur de jobbar med individens utveckling och hur bra de är där. Det var en stor anledning.

Ja, hur mycket kollar du på hur andra spelare i din situation utvecklats i Frölunda?
– Det är absolut något man kollar på och väger in i en sån här situation. Men det kanske allra viktigaste är att Frölunda är ett vinnande lag. Det är ett lag som nästan alltid är uppe i toppen och krigar om att vinna – och i slutändan är det därför man spelar. För att få vinna saker.

HYLLAR TRÄNAREN

En annan anledning till backens klubbval var Frölundas assisterande tränare Kristofer Näslund, som tränare Lennström under hans tid i BIK Karlskoga.
– Det betyder mycket att han är där. Jag känner honom sedan tidigare och vet hur han funkar och hur han brinner för spelarnas utveckling. Han passar väldigt bra in hos Frölunda, av den anledningen. Han är bra med detaljer och kan verkligen mycket hockey.

Nu har backen klarat av sin första försäsongstid med Frölunda. Efter ett par stenhårda veckor gick laget på semester i fredags.
– Det har varit en jobbig försäsong, men en riktigt bra försäsong. Man känner att man utvecklas ganska snabbt och att man får möjligheten att träna så mycket som helst och att man verkligen får den hjälpen man behöver här.

Theodor Lennström gillar försäsongsträningen. Foto: Bildbyrån

”JÄVLIGT SURT”

Färjestad var guldfavoriter redan inför SHL-säsongen i fjol och vann sedermera också serien. Men i semifinal tog det stopp i match sju mot en annan rival, Djurgården. Ett tungt nederlag för guldtörstande Färjestad.

Har du kunnat lägga det snöpliga semifinaluttåget med Färjestad bakom dig?
– Ska jag vara ärlig var det jävligt surt och det har tagit tid att släppa det. Man måste gå vidare, för vi gjorde ändå en bra säsong. Det var surt att vi tappade det i slutspelet, men man får ändå vara nöjd även om man aldrig kan vara helt nöjd om man inte vinner.

Går det att säga vad det berodde på, att ni inte tog er hela vägen?
– Det är svårt, det där. Jag tror det handlar mycket om små marginaler. När du väl är i en sjundematch så kan det räcka med en studs eller att du kommer fel i en situation så kan det komma ett mål i baken och då kan det avgöras.

INTRESSE FRÅN NHL

Foto: Bildbyrån

Under säsongen kom också uppgifter från TSN:s insider Darren Dreger, som pekade på ett NHL-intresse för den dåvarande Färjestadsbacken. Uppgifter han själv också hörde talas om.
– Jag hörde att det fanns intresse och man snackade med något lag också. Men det var inte jättenära, heller. Däremot känns det kul att det finns lag och personer som gillar vad de ser av mig och gillar mig spel. Det blir som en extra gnista för framtiden.

Känner du att NHL är realistiskt för dig?
– Ja, det tycker jag. Det är mitt mål. Tidigare har jag sagt att det varit min dröm, men nu känner jag att det är inom räckhåll. Det känns absolut realistiskt.

Men först väntar åtminstone en till säsong i SHL, i Frölunda. Då hoppas Theodor Lennström kunna ta det där steget han tidigare talade om.
– Jag kommer från en bra försäsong och känner mig stark. Kommer jag in i säsongen och känner mig stark så vill jag ta nästa steg och bli en bra, drivande back i SHL. Jag vill klara av att spela mina minuter och vara stabil i mina insatser i varje match. Det är mitt mål – då kan jag hjälpa laget på bästa sätt.

 

Den här artikeln handlar om: