Sök
SHL

Jagades av 20 NHL-lag – så tänker klubben han valde: ”Behöver utvecklas fysiskt”

Carl-Johan Lerby tog stora steg under den gångna NHL-säsongen och skrev sedan på för Calgary. Men de var inte ensamma om att visa intresse. Enligt Calgary Sun jagades Lerby av fler än 20 NHL-klubbar.
– Han är bra med pucken, säger Flames scout Derek MacKinnon.

Idag fyller Carl-Johan Lerby 22 år. Han är odraftad men har hunnit göra 119 SHL-matcher för Malmö. Den gångna säsongen fick han sitt stora genombrott i Redhawks och gjorde 21 poäng på 47 matcher från sin backplats.

Det ledde till ett NHL-kontrakt med Calgary, men även nästkommande säsong kommer Lerby spela för Malmö. Det stod klart redan när kontraktet skrevs.
– För honom handlade det mer om tryggheten, jämfört med att hoppa rakt in i Stockton (AHL). Vi har inte en så bred trupp, så han kan vara i topp på vår ”depth chart”.
– Den enda risken med honom är just det, tiden. Det finns utveckling att ta av i den här spelaren, så jag antar att det bara handlar om hur tålmodig han vill vara med sin egen utveckling, säger Flames scout Derek MacKinnon till Calgary Sun om beslutet att Lerby stannar hemma i Sverige.

VILL SLÅ SIG IN – OM ETT ÅR

MacKinnon säger att relationen mellan Lerbys representanter och Calgary är god, och även från Flames håll är de tydliga med att de vill se utveckling från svensken. Framförallt på ett område.
– Han är inte så fysiskt utvecklad. Han har många goda instinkter och är bra med pucken. Men han behöver utvecklas fysiskt, menar scouten.

22-åringen själv säger till Calgary Sun att målet är att slå sig in i NHL redan hösten 2020, alltså efter bara ett ytterligare år i Sverige.
– Det är tufft att nå NHL men det är målet. Det är därför du spelar hockey. Jag ska fortsätta kämpa och jobba hårt och sen åka tillbaka till Sverige och jobba på de sakerna de vill att jag ska jobba på. Sen ska jag komma tillbaka hit nästa sommar och göra mitt bästa på träningslägret, och göra det bästa jag kan för att slå mig in i laget.

Calgary Sun skriver att mer än 20 NHL-klubbar jagade Malmöbacken och Lerby själv säger att han följt Calgarys back Rasmus Andersson de senaste åren. Andersson är också en tidigare Malmöback och förstås son till Lerbys tränare: Peter Andersson.

Den här artikeln handlar om: