Sök
SHL

Succéspelaren står utan klubb: ”Haft en bra dialog med några SHL-klubbar”

Han säger själv att han kanske gjorde sitt livs säsong, som 33-åring. Men efter Timrås degradering är Johannes Salmonsson kontraktslös. Det finns intresse efter succésäsongen – men åldern och skadehistoriken får några klubbar att rygga tillbaka.
– Man kan inte välja och vraka direkt, säger han till hockeysverige.se.

Johannes Salmonsson har tidigare förklarat att han var beredd att sluta spela hockey. Då upptäckte han en mirakelbehandling och betalade 180 000 kronor ur egen ficka för att genomföra en höftoperation. Operationen räddade karriären, Salmonsson värvades av Timrå, och gjorde där succé med 19 poäng på 33 matcher. Ett riktigt starkt facit för 33-åringen, som aldrig gjort sig känd som någon poängspruta, direkt.

LÄS ÄVEN: Mörkade för sin egen klubb – läkarna undanhöll lösningen

Men det slutade ändå i moll. Johannes Salmonsson fick en smäll i huvudet under kvalet mot Oskarshamn – och Timrå åkte ur.
– Det sitter kvar lite, fortfarande. Jag fick mycket känslor för klubben, Timrå är en fin förening. Jag hade förlängt med två år och allting kändes toppen… Det är riktigt surt.
– Vissa lag sätter sig verkligen direkt hos en. Så är det. Man har varit i en del klubbar genom karriären och vissa lag bygger man aldrig upp samma känslor för. Men hos Timrå fick jag dem direkt. Jag trivdes bra och fick spela i ett grymt gäng med många bra och fina killar. Det är en varm och fin förening, Timrå.

”DET TUFFASTE JAG VARIT MED OM”

Uppsalabördige Salmonsson berättar att det var karriärens värsta motgång tillsammans med ett lag.
– Det var ju första gången som jag var med och åkte ur. Kollar vi i Sverige så har jag tidigare ofta fått vara med och gått långt i slutspel. Med AIK och Linköping var jag i semifinal fem år i rad, exempelvis. Men det blir en annan typ av besvikelse om man åker ur då. Det här var solklart det tuffaste jag varit med om.

Något som gjorde den tunga avslutningen på säsongen ännu tuffare var prövningarna Johannes Salmonsson behövt gå igenom för att ens kunna spela hockey. Först med en operation, sen via provträning med Timrå innan han fick ett permanent kontrakt.
– Jag satsade allt på ett kort med operationen och det blev ju väldigt bra. Jag kom in bra i laget och allt kändes bra både på och utanför isen. Framför allt kände jag att jag kunde få lite lugn och ro i livet, och slippa flänga runt så mycket, eftersom jag skulle vara där i två år till… Så ja, det var väldigt tungt, säger den rivige forwarden och fortsätter:
– Jag fick en bra koll och kände verkligen att de i Timrå tyckte jag var en bra hockeyspelare. De såg mig varje dag och tyckte jag var bra.

”HAFT ERBJUDANDE FRÅN TYSKLAND”

Foto: Imago Sport

Men trots succén har Salmonsson ett annat rykte som är svårare att sudda bort.
– Av de som däremot inte sett mig lika mycket är det fortfarande många som tvivlar. Där är det fortfarande mycket om att jag haft många skador och hade tunga år i Tyskland. Jag menar, det är såklart inte så att alla vet att jag kanske inte ens borde ha spelat de två sista åren i Tyskland eftersom jag var så skadad. Dessutom är det många som är åldersfixerade. Det är synd, för jag känner själv att jag kanske gjorde mitt bästa år i karriären som 33-åring. Ändå är det inte direkt bara att välja och vraka nu när jag letar klubb, skrattar han.

Nu tränar Johannes Salmonsson på egen hand med en PT, måndag till fredag. I vintras hoppades han på att kunna spela hockey i fyra år till, men säger nu att den siffran snarare har ökat än minskat. Men då måste han förstås hitta någon klubb att spela för.
– Vi har pratat med ganska många klubbar. Men det är många som säger att de har spelare på positionen som jag kan spela på just nu, men säger ”vi får se vad som händer”.

KLUBBJAKTEN FÖRSVÅRADES – EFTER MISSFÖRSTÅND

Samtidigt vill han i nuläget inte skriva på för vilket lag som helst, heller. Familjesituationen kan smalna av möjligheterna något.
– Jag har haft något erbjudande från Tyskland men det har inte riktigt känts rätt av familjeskäl. Jag är i en position nu där det främst är Berlin eller München som är aktuellt eftersom de har svenskt dagis och svensk skola. Jag vill inte sätta barnen i tysk skola nu när de har kommit in i det svenska systemet, och så vidare.
– Men jag trodde det skulle kunna gå ganska enkelt att få kontrakt i Berlin eller München eftersom jag hade en bra säsong i SHL och dessutom har ett tyskt pass. Men de såg mig väl när jag spelade i Tyskland och inte var speciellt bra, och såg mig inte speciellt mycket i år…

FOTO: Bildbyrån

Klubbjakten försvårades dessutom ytterligare efter en tabbe från Johannes Salmonssons tidigare agent.
– Det var en sportchef i Tyskland som jag snackat en del med, som det blev ett missförstånd med. Min dåvarande agent lovade att jag skulle komma ned med det erbjudande som fanns på bordet men jag tackade nej och ville ha högre lön. Då tyckte de att jag betedde mig dåligt och jag blev lite fundersam på varför. Jag menar, att vara missnöjd med ett löneerbjudande och förhandla om den måste väl vara det absolut vanligaste en sportchef får vara med om. Så jag ringde upp sportchefen för någon månad sedan och försökte reda ut det där, och varför han snackade skit om mig. Då visade sig det att agenten hade sagt att jag skulle komma ned för de pengarna, innan jag hade tackat ja. Då gjorde jag mig av med agenten.
– Sen sitter det kvar att jag inte spelade speciellt bra i Tyskland heller, och att jag hade mycket skador och problem med ryggen och höften. Men som sagt, jag hade kunnat gå till några lag där nere också, som jag inte ville tacka ja till för att det kändes fel för familjen.

HÅLLER SHL-DÖRREN ÖPPEN

Johannes Salmonsson.

Tyskland var ett spår för Salmonsson. SHL ett annat. Och ännu lever båda möjligheterna.
– Jag känner att jag inte vill stressa fram något än. Jag har en bra dialog med några SHL-klubbar där vi är på stadiet att vi vet var vi har varandra och jag känner att de gett bra svar. Det finns intresse fortfarande, liksom. Men jag har inga problem att vänta heller. Om jag kunde landa ett kontrakt efter en höftoperation och två dåliga år i Tyskland så ska det nog kunna lösa sig nu med, säger SHL-profilen och skrattar till.
– Sen är det klart att Finland skulle kunna bli aktuellt också. Där finns det ju också svenska dagis och sånt, och av någon anledning verkar många som går dit lyckas också. Man har sett en del halv-anonyma svenskar som gått till Finland och spelat till sig KHL-kontrakt. Det är också ett alternativ.

Men någon stress, det känner han inte. Faktum är att Johannes Salmonsson inte skulle ha några problem att, likt förra året, vänta en bit in på säsongen innan han ansluter till ett lag.
– Jag är nog beredd att vänta i år igen. Förra året körde jag med Flemingsberg och kunde gå på is och köra ensam varje dag. Då kunde jag nöta på saker man inte har tid med annars och jag kände att ”fan, det här ger ganska mycket”! Det var som att man var 15 år där ute igen, men jag tyckte det var ruskigt kul att få köra så igen, avslutar han.

 

Du kanske även vill läsa: Mörkade för sin egen klubb – läkarna undanhöll lösningen: ”Tog smärtstillande för att ta mig igenom dagen” Den här artikeln handlar om: