Sök
Patrik Nemeth
Ronnie Rönnkvist
NHL

Därför valde NHL-svensken Detroit: "Behöver tillföras litegrann på backsidan"

Han blev inte kvar i Colorado - men landade ett mer lukrativt kontrakt i Detroit. För hockeysverige.se berättar backen Patrik Nemeth om åren i Colorado och det lyft han vill få i nya klubben.
– När du kommer till en ny klubb är det nya ögon som ser dig och du har verkligen chansen att göra ett första intryck, säger han
.


TYRESÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Patrik Nemeth hade en ganska tuff inledning i NHL. Han reste över för att ansluta till Dallas organisation 2012. Där blev det fem säsonger, men en elakartad skada i handleden gjorde att han inte riktigt tog en plats i laget. Senaste två säsongerna har han spelat för Colorado, vilket har blivit ett lyft för 27-åringen från Kista. Där fick han mycket speltid och ett stort defensivt ansvar. Inför den kommande säsongen blev Nemeth free agent och 1 juli stod klart att det var Detroit som valde att knyta honom till sig.
- Det är en process man går igenom. Intervjuperioden börjar någon vecka innan första juli. Det är lag som hör av sig och kollar intresse. Sedan blir det att min agent frågar klubbarna ”vart ser ni honom spela?”. Till slut sållas det ner till en handfull lag där allt blir mer konkret och på riktigt, berättar Nemeth då hockeysverige.se träffar honom för en intervju i Tyresö Strand.
- Detroit hörde av sig och vi hade en bra dialog från första början så det kändes naturligt för mig att det blev dom.

Vad var det som triggade med just Detroit?

- Det var rätt mycket och en magkänsla som jag gick efter. Snacket vi hade med tränaren (Jeff Blashill) och ”GM” (Steve Yzerman) kändes bra.
- Detroit har också många unga spelare som kommer upp nu och som jag tycker är väldigt intressanta. Sedan är det kul att spela i Detroit med den historia klubben har. Allt kändes bra helt enkelt. 

"SKICKLIGT OCH DJUPT LAG"


Även om Patrik Nemeth har spelat i NHL sedan 2013 har han inte spelat mot Detroit allt för många gånger, men han har följt lagets framfart eftersom många av hans svenska kompisar har spelat eller spelar i laget.
- Jag har varit i den andra konferensen och inte spelat jättemycket mot Detroit. Men jag vet hur dom har spelat under lång tid och på det sättet dom vill spela på eftersom jag följt Detroit med alla svenskar som varit där.
- Det har alltid varit ett skickligt och djupt lag som varit i toppen av NHL under 25 år. Nu har dom inte varit i slutspel på tre säsonger, men det känns som dom har en filosofi dom vill hålla sig till. Dessutom har Detroit, som sagt var, många unga spelare som kommer komma upp så jag tror att det kommer blir bra. 


En svensk som det idag är oklart med om han kommer spela i Detroit nästa säsong är veteranen Niklas Kronwall.
- Han har varit väldigt nyttig för Detroit. Om han fortsätter spela kommer han absolut bidra. Han har varit en världsklasspelare i ett decennium.
- Den personligheten han är i ett omklädningsrum är också väldigt viktig. Speciellt när man har ett ungt lag. Han skulle vara ett välkommet tillskott om han kan spela, men det vet vi inte just nu. Vi får se vad han känner för. Det skulle vara kul att få chansen att spela med Kronwall. 

niklas-kronwall-1562224184.jpeg


Nemeth hade också kontakt med Kronwall innan han skrev på för Detroit.
- Ja, det har jag. Han sa bara bra saker om Detroit. Nu när (Steve) Yzerman kommer in i klubben så tror han att det kommer bli bra, vilket jag också tror. 

"DIN ROLL ÄR EN FÄRSKVARA"


Hur ser du på din roll i Detroit?

- Det känns som, vilket är en anledning till att jag skrev på, att det behövs tillföras litegrann på backsidan. Sedan är din roll en färskvara också. Det finns alltid spelare som inte är inplanerade i bilden, men sedan spelar dom bra och man hittar en plats till dom i laget. Tvärtom också, att dom placerat in dig någonstans, men du presterar inte. Då faller man bort.  
- Visst, man kan ha en tanke på vart man ska spela någonstans, men du måste alltid prestera. Det har i alla fall jag lärt mig under åren jag varit där borta, säger Patrik Nemeth med ett leende.

Räknar du med att främst ha en defensiv roll i laget?
- Ja, det är också den spelare jag är, att spela stabilt och vara pålitlig. Jag ska spela effektivt med puck, vara tuff att möta i egen zon, ”penalty kill” och spela mot bra spelare. Det är den roll jag fått där borta och den jag vill spela.
- När vi pratade med tränaren och ”GM” hade vi samma uppfattning om vad jag ska göra. Det var också anledningen till att jag ville hoppa ombord. 

collage-fotor-1562753580.jpg

De senaste två säsongerna har Patrik Nemeth tillbringat i Denver med spel för Colorado.
- Det har varit en bra tid där. När jag kom dit var Colorado ett lag som hade haft det tufft säsongen innan.
- Jag trivdes väldigt bra i laget och man hade ett bra lag. Dessutom var det kul att spela med ”Gabbe” (Gabriel Landeskog) igen. Colorado har också något bra på gång.
- Sedan var det kul att få spela slutspelshockey och vara med om att få det laget att vända sida lite. Nu har dom gått från en svacka till att ha två slutspelsår i ryggen med många unga spelare i laget som vill framåt. 


Patrik Nemeth har fått följa Gabriel Landeskogs ledarskap och spelskicklighet på nära hål och är imponerad men inte överraskad över vad han har fått se.
- Jag har känt ”Gabbe” jättelänge och han har inte förändrats någonting. Han har alltid varit samma person.
- ”Gabbe” är en väldigt bra ledare, väldigt konsekvent i det han gör, dyker alltid upp och är alltid närvarande. Dessutom är han en väldigt skicklig spelare som gör väldigt många rätt saker. Jag är inte förvånad över att det går så bra som det gör för honom.

Gabriel Landeskog är också ett föredöme för Colorados unga spelare enligt Nemeth.
- Skulle jag bygga ett lag så skulle han vara en av dom jag skulle bygga laget runt med tanke på det sättet han driver gruppen och handlar själv. Det är inte bara snack utan han gör allt själv som han säger. På så sätt är han väldigt ärlig.
- Han är en väldigt, väldigt bra ledare för den gruppen. Colorado ska vara väldigt tacksamma att dom har honom. 


nemeth-4-1562224164.jpeg

Under tiden i Dallas var du skadad…
- Ja, den tiden var inte lika rolig, skrattar Patrik Nemeth och fortsätter:
- Tiden i Dallas, så här i efterhand kan jag tycka att den var väldigt lärorik med tanke på hur man hanterar motgångar.
- Tanken var när jag kom upp dit från AHL att jag skulle vara en del av deras framtid. Sedan fick jag skadan och var borta nästan en hel säsong. Plötsligt stod jag där och allt blev inte riktigt som det var planerat.
- Det var också tufft dom två säsongerna efter det. Jag var in och ut, hit och dit samtidigt som jag inte riktigt fick förtroendet av coacherna.  Det blev två jättetuffa säsonger mentalt, men så här i efterhand har jag väl lärt mig något av det också. 


"FUNKADE INTE I DALLAS"


Känner du att i Colorado tog du nästa kliv i karriären?
- Ja, absolut. Där hade dom en roll som man ville att jag skulle spela samtidigt som det gick bättre och bättre i den rollen ju längre tiden gick.
- Jag fick den chansen jag ville ha så Colorado var en bra tid för mig att ta nästa steg.

Ville du själv lämna Dallas för att ta dig till en annan klubb?
- Ja, det funkade helt enkelt inte i Dallas. Jag kom ingenstans i slutet av tiden där. Dessutom hade dom nio backar och var tvungna att göra sig av med någon. Det var ganska väntat att det skulle hända någonting.

Blev du överraskad när det inte blev en fortsättning i Colorado med tanke på att du fått relativt mycket speltid där?
- Nej, vi hade samtal och pratade om förlängning och så vidare. Sedan måste det fungera från båda sidor. Det var mycket folk där också och jag visste inte riktigt vilken väg dom skulle gå. Då kom det här alternativet upp, vilket kändes bättre.

Ny klubb, ny organisation, hur sugen är du på att säsongen ska dra igång?
- Jättesugen faktiskt. Det ska bli kul och spännande. Det är alltid intressant att komma till nya klubbar och du vill alltid ta nästa steg. När du kommer till en ny klubb är det nya ögon som ser dig och du har verkligen chansen att göra ett första intryck, så det ska bli skoj, avslutar Patrik Nemeth med ett leende innan vi går ut i det nästan höstliknande vädret för att han ska få dra på sig Detroits matchtröja för första gången.   

Du kanske även vill läsa: Lämnar Colorado – backsvensken klar för ny klubb Den här artikeln handlar om: