Sök
Alexander Nylander och Henri Jokiharju
Bildbyrån
NHL

Nylander trejdad mot finske stortalangen

Genombrottet i Buffalo kom inte. I natt trejdades Alexander Nylander i stället till Chicago Blackhawks.


Precis som storebror William valdes Alexander Nylander som nummer åtta i draften. Men till skillnad från den äldre brodern har Alexander inte riktigt fått det att lossna på seniornivå ännu. Efter tre år i Buffalo, med 19 NHL-matcher som resultat, skeppades den yngre brorsan nu iväg.

Alexander Nylander kommer nästa säsong i stället spela för Chicago Blackhawks. Han trejdades i ett rakt byte mot den finske backtalangen Henri Jokiharju. 

- Vi delar inte ut några NHL-jobb under sommaren. Men med den talang och den skickliget han har så är det spännande att tänka på vad han kan lyckas med om han får spela med de spelarna vi har, säger general manager Stan Bowman om sin nye svensk.

21-åringen gjorde 2+2 på tolv matcher i NHL förra säsongen och 12+19 på 49 matcher i farmarlaget Rochester. Han har två år kvar på sitt rookiekontrakt.

Även pappa Michael spelade för Chicago kring millenieskiftet. Han gjorde då drygt tre säsonger med den klassiska klubben.

VANN JVM OCH VM

Henri Jokiharju, som alltså går motsatt väg, gjorde 38 matcher i NHL redan förra säsongen och noterade på dessa tolv passningspoäng från sin backplats. Han gjorde även 17 poäng på 30 matcher i AHL och var sedan med och vann VM-guld med Finland. Några månader innan var han också med och vann JVM-guld.

20-åringen valdes som 29:e spelare i draften 2017 - vilket snabbt sågs som ett fynd av Chicago. Men nu släpper de honom alltså till Buffalo Sabres. Gissningsvis med en förhoppning om att de ska kunna få ur Alexander Nylanders potential bättre än Buffalo.


Den här artikeln handlar om: