Sök
Bildbyrån
SHL

RÖNNKVIST: HV71 – tidernas All-Star Team

Ronnie Rönnkvist fortsätter sin hockeyhistoriska genomgång där han tar ut tidernas All-Star Team för alla SHL-lag. I dag är det HV71:s tur.

Hockeysverige.se:s reporter och hockeyhistoriker Ronnie Rönnkvist har tagit på sig en näst intill omöjlig uppgift, att plocka ut sitt All-Star Team genom alla tider från lagen som spelar i SHL. Idag: HV71:s All-Star Team.

”Klapp och klang” var detsamma som HV71 för mig under min uppväxt. Första gången jag var i Rosenlundshallen var vid en kvalmatch mot Mora. Just den hejaklacken ”Klap och klang” är det jag minst bäst, men även Bo ”Bulla” Berggren. Ju längre matchen led desto rödare i ansikten och tuffare blev ”Bulla”.

Det var den 24 maj 1971 som fusionen mellan Husqvarna IF och Vätterstad blev helt klar. I början hette klubben just Husqvarna/Vätterstads IF, men bytte senare samma höst namn till HV71.

HV71:s första storhetstid kom i mitten av 1990-talet i och med SM-guldet 1995. Sedan dess har klubben vunnit fem SM-guld. Det senaste så sent som 2017. Givetvis är det ”som vanligt” nästintill omöjligt att ta ut ett All Star team genom alla tider från klubben. Jag har tvingats lämna spelare så som Peter Åslin, Leif ”Honken” Holmqvist, Boo Ahl, Kari Eloranta, Pekka Marjamäki, Fredrik Olausson, Hannu Lassila, Kaj Nielsen, Bengt Halvardsson, Ove Thörnberg, Arto Ruotanen, Jan Bergstrand, Peter ”Kessler” Eriksson, Bengt Kinell, Hasse Wallin, Stefan Örnskog, Kenneth Kennholt, Per Ledin, Roland Eriksson, Ivan Hansen med flera utanför laget.

I alla fall kom jag fram till att mitt personliga All-Star Team för HV71, med en ”runner-up” på varje position ska se ut enligt följande:

Målvakt:

Stefan Liv
Jag försökte inte vara varken populistisk eller sentimental när jag skulle välja målvakt. Stefan Liv har en plats i mitt All Star team för att han var en fantastiskt skicklig målvakt som vunnit tre SM-guld med HV71. En glädjespridare som nästan alltid sågs med ett leende på läpparna. Gjorde tolv säsonger i HV71, men har även ett OS och ett VM-guld på sin meritlista. Med det måste han ses som en av svensk hockeys mest meriterade målvakter genom tiderna. Stefan Liv omkom i en flygplansolycka 2011. 

Runner-up: Kenneth Johansson

bb040411bb080-1562201145.jpeg

Backar:  

Fredrik Stillman
Moderklubb: HV71, 17 säsonger som A-lagsspelare, elva säsonger som ledare och ett SM-guld som spelare. Det är få i HV71 som slår Stillman på fingrarna vad det gäller HV-rutin. Dessutom har Stillman två VM-guld och ett OS-guld på sin c v. Givetvis är han den kanske enskilt största backen i HV71. När han debuterade i HV71 hette medspelarna Jan Bergstrand, Bengt Kinell, Hasse Wallin, Bengt Halvardsson och så vidare. Sista säsongen som spelare, 2000/01, hade redan Johan Davidsson blivit proffs i NHL och Stefan Liv tagit över förstaspaden i laget. 


Per Gustafsson
Gustafsson, Petrasek, Olausson eller Halvardsson… Jag hade faktiskt samtliga fyra på min lista. Jag sneglade även på Eloranta, men Per Gustafsson kändes med sina 20 säsonger och fyra SM-guld som den spelare som skulle ha en plats i mitt All Star team. Det blev bara två VM-turneringar för Oskarshamns-fostrade backen och en två säsonger lång sväng till NHL, men i HV71 var han säsong efter säsong den klippan och senare ”pappan” som ledning och spelare alltid visste skulle ge precis allt i varje match för HV71.  

Runner-Up: David Petrasek

Forwards:


Johan Davidsson
Med fyra SM-guld där han oftast varit en bärande spelare måste Johan Davidsson räknas till klubbens, men även svensk hockeys riktigt stora. Han var bara 16 år då han debuterade ”på riktigt” mot Djurgården i Globen. Sista matchen spelade han för HV71 säsongen 2012/13. Då var Davidsson 37 år. I inte mindre än elva av sina 17 säsonger i A-laget var han lagets kapten. Har vunnit Guldpucken, Guldhjälmen och Rinkens Riddare (tre gånger). Lägg därtill att han vann VM:s poängliga 2007. Även finsk mästare 1998.

Bo Berggren
”Bulla” personifierade HV71 under stora delar av sena 1970-talet. Under sina fem säsonger i klubben visade han med ett evigt slit och genom att ta ett stort ansvar vad det innebar att spela med HV71:s märke på bröstet. Han inledde tiden i HV71 som center, men coachen Göre Wiklund skolade sedan om honom till back. Säsongen 1978/79 var han en av nyckelspelarna då HV71 tog klivet upp i elitserien. Han spelade också under klubbens debutsäsong i högsta serien innan han återvände hem till Timrå. Jag valde att sätta ”Bulla” i klubbens offensiva del av All Star team.

Mattias Tedenby
Jag vill hävda att Mattias Tedenby är en alldeles för underskattad spelare. Under sina sex senaste säsonger har han aldrig gjort under tio mål. Tedenby har vunnit tre SM-guld med HV71 och spelat ett VM. Det har även blivit fyra säsonger i NHL för New Jersey Devils, men där lyckades han inte ta en helt ordinarie tröja – märkligt nog om ni frågar mig. Tedenbys stora hjärta och kunnande gör att jag vill med honom i mitt All Star team.  

Runner-up: Esa KeskinenPå fredag ska vi titta närmare på spelarna som gjort ett extra avtryck på mig hos Oskarshamn.

TIDIGARE ALL STAR-LAG

Brynäs IF 

Djurgårdens IF

Frölunda HC

Färjestads BK


Onsdag 19:00
HC Vita Hästen - Modo Hockey
1 3.15
X 4.40
2 1.91
Onsdag 19:00
Almtuna IS - Timrå IK
1 3.05
X 4.05
2 2.00
Onsdag 19:00
IF Björklöven - Västerviks IK
1 1.50
X 4.70
2 5.10
Onsdag 19:00
BIK Karlskoga - Södertälje SK
1 1.53
X 4.90
2 4.65
Onsdag 19:00
Tingsryds AIF - Karlskrona HK
1 2.25
X 4.00
2 2.60
Onsdag 19:00
AIK - Mora IK
1 2.00
X 4.05
2 3.10
Onsdag 19:00
Kristianstad IK - Västerås IK
1 2.65
X 4.00
2 2.25
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten