Sök
HockeyAllsvenskan
ENGLUND: Hur eftertraktad är just din klubb?

Vilken klubb vill man som spelare helst spela för i Hockeyallsvenskan? Jag försökte på mig på en lista med kategorierna väldigt attraktiv, attraktiv samt inte särskilt attraktiv för att ge min syn på vilka klubbar som har störst dragningskraft i ligan.

Bloggen blir inte lika flitigt uppdaterad såhär års vilket helt enkelt beror på att det inte händer speciellt mycket. Spelarna tillbringar ofta sin semester på hemorten där de underhåller sin träning samtidigt som det, för knopp och själ, förberedes för ännu en lång säsong. Man kanske passar på att boka in en resa med vetskapen att det dröjer cirka nio månader till nästa gång möjligheten att resa kommer åter.

Spelartrupperna är i stort klara. Det som eventuellt saknas är någon spetsspelare samt i vissa fall A-kassespelare. Med andra ord längtar jag till lagen börjar gå på is och än mer tills det börjar spelas matcher igen.

Fram till dess får jag försöka underhålla er läsare med lite annorlunda texter. Som den här exempelvis där jag ger mig i kast med att försöka kategorisera in klubbarna i ligan efter hur eftertraktad dessa är att spela för. Alltså vilken dragningskraft man har att locka till sig dem spelare man vill ha. En klubbs dragningskraft baserar sig på väldigt många faktorer, bland annat betalningsförmåga, utvecklingspotential, geografiskt läge, fanbase/publik.

Listan är kategoriserad under tre rubriker; väldigt attraktiv, attraktiv samt inte särskilt attraktiv

Inom kategorierna är klubbarna ej i inbördes ordning.

Väldigt attraktiv

MoDo
Björklöven
Västerås
AIK

Dessa klubbar har alla en anrik historia som sträcker sig långt bak i tiden och innefattar såväl SHL-spel och i tre av fallen även div-1 spel i närtid. AIK har satsat mot SHL under några år vilket inneburit att man nu har tomt i kassakistan. Men AIK är alltid AIK och kommer alltid finnas med i toppen av dylika listor så länge klubben huserar i andraligan.

MoDo och Björklöven står sig väl i konkurrensen även om spelare som har familj kan bli något avskräckta på grund av av alla långa bortaresor. Även Björklöven hade även en ekonomisk kämpig säsong i vintras men med staden, publiken sin anrika historia står man sig väl bland övrig konkurrens i ligan.

Västerås har klättrat snabbast av alla lag på den här listan. Flertalet tunga spelartapp efter vinterns succésäsong till trots så är min känsla att man ersatt dessa bra genom att kontraktera de spelare man velat ha.

Alla lagen betalar sina spelare hyggliga löner och jobbar till stora delar med tolvmånaders kontrakt.


Attraktiv

Mora
Timrå
BIK Karlskoga
Södertälje
Karlskrona

Sånär som på BIK har även lagen i mellankategorin en SHL-historia i ryggen. Dock känns dessa klubbar inte lika heta som tidigare nämnda kategori. Däremot inte sagt att man inte kan vara med och buda och även vinna en dragkamp om spetsspelare mot ligans mest attraktiva klubbar. Ett sätt är att prata om en större roll och att därigenom utvecklas som spelare och så vidare.

Alla fem klubbar är respekterade klubbar i Hockeyallsvenskan och även bland spelarna.


Inte särskilt attraktiv:

Vita Hästen
Kristianstad
Tingsryd
Västervik
Almtuna

Här hittar vi klubbar som till stora delar får värva spelare det inte blir någon större dragkamp om. Även om dessa klubbar skulle lyckas matcha ett bud från högre rankad klubb ska det mycket till för att spelaren inte väljer den högre rankade klubben. Man får helt enkelt smörja spelaren i fråga med fraser som ”större roll”, ”språngbräda mot SHL”, ”familjärt” osv.

Det här är självfallet inget facit utan endast efter mitt eget tycke och smak. Kanske klampar jag vissa fans, som inte delar mina åsikter, på tårna. 

Hur lyder era åsikter i ämnet?

Den här artikeln handlar om: