Sök
Fredrik Lindgren.
Andreas Sandström/Bildbyrån
SHL

”Klart att tanken har slagit mig att jag kanske gjort min sista hockeymatch”

Efter 18 säsonger och över 900 matcher för Skellefteå AIK stod det i april klart att Fredrik Lindgren spelat sin sista match för västerbottningarna. Nu går den 38-årige backen klubblös – och en osäker framtid till mötes.
– Förhoppningsvis kan något intressant falla på plats, annars får jag börja titta åt det civila hållet, säger Lindgren till Hockeysverige.

Förutom korta sejourer i Mörrum, Färjestad och Leksand har Fredrik Lindgren varit Skellefteå AIK trogen under hela sin seniorkarriär. Den Arvidsjaur-fostrade backen spelade den gångna säsongen sin 18:e säsong för västerbottningarna och gjorde även sin 900:e match för klubben under säsongen.

I april stod det emellertid klart att det inte skulle bli någon fortsättning i Skellefteå för backikonen. Ett tufft besked att svälja, erkänner Lindgren.
– Jag var tvungen att bearbeta det lite och låta tiden ta ut sin rätt. Jag lät det mesta gå sin naturliga gång och successivt började jag förlika mig med tanken på att det inte skulle bli något mer spel här, säger Lindgren till Hockeysverige och fortsätter:
– Det blev en otrolig tomhet och det var en jobbig tid till en början. Jag hade förhoppningar om att få fortsätta i Skellefteå och göra i alla fall ett år till, men nu blev det inte så. Det är bara att gilla läget.

”NÄSTAN SOM EN SAGA”

Lindgren kom till Skellefteå AIK:s juniorverksamhet från Arvidsjaur som 18-åring. 

”Linkan” var med på klubbens resa från ekonomisk kris under början av 00-talet till SHL-avancemang 2005 och senare de dubbla SM-gulden 2013 och 2014.
– Jag är givetvis jättestolt över det vi som förening har gjort, men även min egen resa. Vi hade många år där vi inte lyckades ta oss upp till SHL. Efter att vi gjorde det så har vi gjort en otrolig resa med sju finaler och två SM-guld.
– Det är få förunnat att få vara med på en sån resa och det är nästan som en saga när man tänker tillbaka på hur snabbt det ändå gick.

Den gångna säsongen stod Lindgren för sju poäng från sin plats på Skellefteås blålinje. Tre av dessa var mål, en notering han inte kommit upp till sedan han gjort fem mål säsongen 2011/12. Förutom en aning starkare poängproduktion lyckades veteranen även hitta tillbaka en glädje till hockeyn som kanske saknats lite de senaste åren.
– Jag är jättenöjd med min förra säsong. Jag hade en ruggig spelglädje och tyckte verkligen det var kul att spela hockey. Jag fick krydda det med lite mål och det är alltid kul. Jag gjorde en bra säsong och det var givetvis kul att jag fick avsluta min tid här i Skellefteå med flaggan i topp.

190302ow103-1562182327.jpeg

Fredrik Lindgren.

ONT OM KONKRETA ERBJUDANDEN

Sedan Lindgren nåddes av beskedet från Skellefteås nytillträdde sportchef Niclas Lundkvist att hans tid i klubben var över har 38-åringen varit på jakt efter en ny utmaning. Tre månader senare går Lindgren fortfarande klubblös – och det är mycket som ska stämma om backveteranen ska hoppa på en ny utmaning.
– Jag håller alla dörrar öppna, men det måste till något speciellt för att jag ska rycka upp familjen och flytta. Det hade nog varit ett lättare beslut om jag hade varit själv, men nu har jag en familj att ta hänsyn till. Jag känner att det får ta den tid det behöver ta. Förhoppningsvis kan något intressant falla på plats, annars får jag börja titta åt det civila hållet.

Har du haft konkreta erbjudanden från klubbar?
– Jag har två agenter som jobbar åt mig och det har väl funnits lite intresse, men några konkreta erbjudanden har jag inte haft jättemycket av, nej.

Är utlandet ett alternativ?
– Jag har som sagt alla dörrar öppna. Jag kan inte bara fokusera på Sverige utan tittar så klart även utomlands. Men som jag sade, det ska kännas bra för alla inblandade om jag ska dra iväg någonstans.

”FÖRR ELLER SENARE LÄR JAG VÄL HITTA NÅGOT SOM JAG TYCKER ÄR KUL”

38-åringen befinner sig för tillfället i Skellefteå där han håller igång sommarträningen på egen hand och förbereder sig som att det kommer att bli hockeyspelande även till hösten.

Insikten att det kanske inte blir så har dock börjat smyga sig in hos backveteranen.
– Klart att tanken har slagit mig att jag kanske gjort min sista hockeymatch. Onekligen blir det så, med tanke på att jag inte direkt är jätteung längre. Det är klart att det har slagit mig. Samtidigt har jag kanske lite svårt att anamma det.

Känns det jobbigt?
– Jag har spelat hockey hela mitt vuxna liv och så helt plötsligt kan det bara ta slut sådär. Men samtidigt har jag hunnit bearbeta det under en period, men det går lite upp och ner.

Om det skulle bli så att det inte blir något mer spel, har du någon idé vad du vill göra i framtiden?
– Nej, det är väl egentligen det som är det svåra just nu. Många har studerat under tiden de spelat hockey, men jag har aldrig riktigt hittat något som jag känner att jag vill göra efter karriären. Det är svårt… Förr eller senare lär jag väl hitta något som jag tycker är kul. Man måste börja någonstans, sen vad det blir för något får vi se.
– Sen ska man komma ihåg att jag har haft mitt drömjobb i drygt 20 år, vilket jag är väldigt tacksam över. Men det är klart att det kommer att bli tomt efter att det är slut, men så är det väl för alla.

Den här artikeln handlar om: