Sök
Jaeden Martin
Ronnie Rönnkvist
SHL

Backtalangens hyllning till mamma: "Hon är verkligen allt"

Han var med i laget som för första gången tog Oskarshamn till SHL. Men den här säsongen är det i HV71 riktiga lyftet ska komma för Jaeden Martin. Den Floridafödde backtalangen hyllar sin mamma i jakten på genombrottet.

- Hon är verkligen allt, säger 18-åringen till hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

En av alla Oskarshamns hjältar förra säsongen föddes i Florida. För många är han relativt okänd fortfarande. Hans namn är Jaeden Martin och är 18 år. Förra säsongen gjorde han 28 matcher i Oskarshamns A-lag, men var även en av J20-lagets viktigaste kuggar. En som ser en stor framtid i Martin är Oskarshamns förra sportchef, Per Kenttä.
- Jaeden har framtiden för sig, totalt orädd, fysisk spelare, berättar Kenttä för hockeysverige.se och fortsätter:
- Han hittar bra lösningar i uppspelsfasen. Gjorde det bra ifjol vid de inhopp han hade och framförallt vågade han spela sitt spel fast på en större scen än vad han var van vid sen tidigare.

Jaeden Martin är uppväxt i polkagrisstaden, Gränna, och började sin hockeykarriär i HV71. Dit kommer han också återvända kommande som lån från Oskarshamn.
- Jag föddes i USA, Coral Springs, Florida och bodde där i fyra och ett halvt år. Sedan skiljdes mina föräldrar. Att det blev just Sverige berodde på att mamma kommer härifrån, berättar Martin när hockeysverige.se träffar honom för en intervju i hans nygamla hockeyhall, Kinnarps Arena.
- Hon är adopterad från Honduras av min mormor och morfar som hela tiden bott här. Framförallt längtade mamma hem till Sverige igen. 


BÖRJADE MED HOCKEYN SENT


Det var inte helt givet för HV71-backen att det skulle bli ishockey.
- Jag började med hockeyn rätt sent. I stället höll jag på med innebandy ganska länge, men även fotboll. Jag håller fortfarande med en del fotboll, är med och tränar lite eftersom jag tycker det är kul, säger Jaeden Martin med ett leende innan han fortsätter:
- Det var först i U11 som jag började spela hockey. Det var nere på Vapenvallen, utomhus, med HV71. Det här var efter jul så jag tränade bara ett halvt år. I U12 började jag sedan spela matcher, tyckte det var kul och fortsatte.
- I U16 hade vi en riktigt bra säsong med laget, men i november fick jag reda på att jag inte skulle få vara kvar i laget säsongen efter. Jag ville gärna fortsätta och brydde mig inte om det där även om jag kände en viss besvikelse.
- I alla fall vann vi U16-guld med HV71 på vårsäsongen. Efter det var jag i kontakt med Dalen, men en dag i skolan fick jag ett samtal från ”Vacke” (Victor Vakerius), min U16-tränare. Han sa att Oskarshamn hade ringt och ville gärna ha mig dit. Jag var inställd på Dalen, men helt plötsligt blev det Oskarshamn.

Trots att mamma Noemi har rötterna i Honduras så har inte Jaeden varit där någon gång.
- Nej, mamma har inte heller varit där faktiskt. Hon ser min mormor och morfar som mamma och pappa så hon ser ingen anledning att åka tillbaka dit. 

jaeden-martin-5-1563117794.JPG

Jaeden Martin


Finns det ett extrahjärta för Honduras eller hur går känslorna?
- Det är mer USA i så fall där farsan (Julian) bor. Han bor kvar i Florida. Farsan kollar gärna på hockey, men även på andra sporter. Han är sportintresserad och spelade amerikansk fotboll under flera år. Han fick även stipendium till college. 
- Mamma har spelat fotboll och innebandy i Gränna, men jag tror ingen annan från familjen har spelat hockey, förutom brorsan.

LILLEBRORSAN ÄR KVAR I OSKARSHAMN


Lillebrorsan, Joebe Martin, är född år 2002 och kommer kommande säsong spela för Oskarshamns J18.
- Nu på sommaren då vi är lediga tränar vi varje dag tillsammans. Vi driver på varandra hela tiden, vilket är kul. Dessutom är vi ungefär lika gamla. Det skiljer bara 16 månader.
- Folk tror ibland att vi är tvillingar så vi brukar svara då att vi är som typ tvillingar, skrattar storebror Martin.

Flera hockeykillar som är lite mörkare i hyn har fått en del gliringar kring just den biten, men Jaeden Martin har klarat sig bra från det.
- Jag vet många som fått det och det är för jävligt, men jag är sådan som konfronterar saker. Om man snackar om mig brukar jag säga ”Säg det till mig istället, vad är dina problem så löser vi det”.

Det har blivit mycket bilåkande för Jaeden Martin genom åren. Trots allt är det några mil från Gränna till Jönköping, men när det blev aktuellt med spel i Oskarshamn valde han att flytta dit.
- Jag bodde i Oskarshamn under tre år från det jag var 15 år. Det var en omställning att gå från mammas hemlagade mat till köttbullar och makaroner (Skratt).
- Dom tre åren i Oskarshamn, jag tog studenten nu, har varit så himla kul. Där har jag verkligen fått vänner för livet. När vi spelade mot HV:s J18 vann vi tre av fyra matcher. Jag ville verkligen sätta dit dom. Det handlade nog om att jag ville bevisa något.
- Sedan har jag hela tiden haft ett riktigt bra stöd från mamma. Hon har gjort så himla mycket för mig, skjutsa till träningarna när jag spelade här och så vidare. Mamma försöker alltid kolla mina matcher och när något är sönder lagar hon det.

Det låter som mamma är din hjälte?
- Ja, hon är verkligen allt. 


SLOG SIG IN I OSKARSHAMN


När vi ber förra Oskarshamns-backen minnas tillbaka på förra säsongen så spricker han upp i ett stort leende.
- Första gången jag var med A-laget och träna var med sista säsongen i J18. Förra säsongen, en dag trodde jag att jag skulle och träna. Då fick jag ett samtal av Per Kenttä ”Du ska vara med på is-premiären”.
- Jag var med där och vi hade lite kul på isen. Efter det var jag med på träningsmatcherna och vi var runt åtta backar. Efter träningsmatcherna var det ett uppehåll där jag inte var med speciellt mycket, men därefter började det bli en del skador i laget, vilket gjorde att jag fick mer och mer speltid.
- Sedan mötte vi Västervik borta i januari. Då var det fyra backar borta och jag blev sjätte back och fick spela väldigt mycket. Den matchen slutade med att jag blev matchens lirare. Det var riktigt coolt och jag kände ”det här var kul och jag har nog gått framåt lite”, säger Jaeden Martin med ett skratt.

jaeden-martin-6-1563117822.JPG

Jaeden Martin


Givetvis var tränaren, Håkan Åhlund, nöjd med vad den 18-åriga backen presterade och lät honom vara kvar i truppen.
- Det var någon back som kom tillbaka och jag blev sjunde back. Sedan fick jag ett samtal, en söndag, att jag skulle hänga med upp och spela mot AIK i finalmatchen och jag fick spela en del. Det var riktigt, riktigt tufft.
- Efter vi hade vunnit mot AIK kände nog alla i laget ”fan, vi kan nog gå upp”. Man hörde folk snacka om att det inte var långt ifrån och till slut fixade vi det. På något vis visste vi att det skulle gå vägen.

Den avgörande matchen för avancemanget spelades i Timrå, men dit var inte Jaeden Martin uttagen utan fick följa matchen på håll.
- Brorsan var och provtränade i Norrköping så jag skjutsade honom fram och tillbaka. Vi var i bilen faktiskt när det blev klart och vi bara satt och skrek ha ha…

Hur var det sedan att kliva upp på scenen och ta emot folkets jubel?
- Känslan… (skratt) Det går inte att förklara. Känslan var helt otrolig och det var riktigt coolt faktiskt. 


LÅNAS UT - TILL HV71


Efter säsongen stod det klart att Backen från Gränna återvänder till HV71 på lån.
- Jag och den nya sportchefen, Daniel Stolt, vi vill se till att jag får spela så mycket som möjligt den här säsongen.
- Tränaren i Oskarshamn sa att HV71 hade ring om mig redan i slutet av säsongen och ville att jag skulle bli utlånad hit. Sportchefen frågade om jag hellre ville bli utlånad till Division 1 eller Hockeyallsvenskan, ”men då får du verkligen kämpa om en plats”.
- Det är inte så att jag inte kommer kämpa för att ta en plats i HV, men jag får mer tillit där än vad jag skulle få i ett lag i Hockeyallsvenskan eller Division 1. Sedan är det mer träning i HV.

Kvar i Oskarshamn blir ändå hans bror Joebe Martin.
- Ja, och vi bodde tillsammans förra säsongen, vilket var riktigt kul.

Vem var den som oftast diskade?
- Det var jag. När mamma kom så diskade hon, skrattar Martin och fortsätter: 

- Min bror är minst lika stor som mig så jag har inget att säga till om.

Med tanke på att pappa bor i Florida, har inte det funnits tankar på att åka över till USA för att spela?
- Ja och nej. Det hade varit coolt, men jag vet inte riktigt… Samtidigt vill jag spela här ett tag till, avslutar Jaeden Martin. 

Den här artikeln handlar om: