Sök
Kristianstad och Malmö är två av klubbarna som inte når upp till förbundets kapitalkrav.
Bildbyrån
SHL

BESKEDET: De når inte upp till förbundets kapitalkrav

Svenska Ishockeyfördundet skickade under måndagen ut ett pressmeddelande där de redogör för vilka klubbar som klarar kravet för elitlicensen. Samtliga klubbar i våra högsta serier har beviljats licens - men alla når inte upp till kapitalkravet och har därmed placerats i ett så kallat dispensår.


För att få elitlicens gällande spel i SHL är kravet inför den kommande säsongen att klubbarna kan uppvisa ett eget kapital på 5 miljoner kronor. Av de 14 SHL-lagen klarade 13 det kravet. Malmö kunde dock inte visa upp så mycket pengar på banken och därför har de nu fått gå in i ett så kallat dispensår. Ett sådant får man bara en gång under en femårsperiod. Då kraven till nästa säsong höjs till 6 miljoner så är det den summan Malmö måste kunna visa upp i eget kapital. Annars erhåller de ingen dispens för säsongen 20/21.

I SDHL är det inga konstigheter, där har samtliga klubbar beviljats licens utan några anmärkningar. I Hockeyallsvenskan är det sex föreningar som redovisar ett eget kapital i koncernen som understiger kapitalkravet. Dessa är Björklöven, Almtuna, Karlskrona, Kristianstad, Västervik samt Vita Hästen.

Kravet i år för de hockeyallsvenska lagen är 2 miljoner i eget kapital. Detta gäller dock inte nykomlingarna från Hockeyettan, Almtuna och Kristianstad. De har ett krav på 1,5 miljoner på sig. Almtuna, som ju åkte ur allsvenskan men kom tillbaka då IK Pantern drog sig ur, räknas alltså som nykomling. Kristianstad, som enligt pressmeddelandet från förbundet var i ett dispensår även ifjol, får nu ett nytt.

Samtliga klubbar som inte klarade kapitalkravet måste om ett år visa upp ett eget kapital på 2,5 miljoner kronor.

I Hockeyettan är det endast nykomlingen Borås som inte nått upp till kapitalkravet på 300 000 och de placeras i ett dispensår.


Den här artikeln handlar om: