FRAMTIDENS DAMKRONOR
Maja Beverin.
Ronnie Rönnkvist
SDHL 1

Framtidens Damkronor: Maja Beverin

ANNONS

Svensk landslagshockey på damsidan upplevde sin mörkaste stund någonsin när man ramlade ur A-VM tidigare i år. Men det finns nya talanger som kommer underifrån, redo att ta över från det tidigare gardet. I en artikelserie på hockeysverige.se får ni möta några av framtidens Damkronor. Idag möter vi HV71:s Maja Beverin.


JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Idag fortsätter vi mini-serien om framtidens Damkronor. I del ett mötte ni Lova Blom som nyligen gjort klart med spel i Djurgården kommande säsong. Idag ska vi bege oss ner till Jönköping för att träffa Maja Beverin som nu går in på sin tredje säsong i SDHL. Då ska vi komma ihåg att hon ännu bara är 17 år.

Förbundskaptenen Ylva Martinsen berättar om Maja Beverin:
- Maja är fysiskt stark och bra skridskoåkare. Blir spännande att följa Majas säsong i HV71, där hon hittills fått begränsat med speltid. Förhoppningsvis kan hon ta steg i sitt spel som ger mer förtroende.

MOSTER ANNA VAR FÖREBILDEN

Maja Beverin har gått den så kallade långa vägen i HV71 och har det som moderklubb.
- Jag är från Norrahammar och det är där jag är uppvuxen, berättar backlöftet när hockeysverige.se träffar henne i Kinnarps Arena för en intervju.
- Anledningen till att jag började med hockey var faktiskt min moster, Anna Norén. Hon var med och startade det som nu är HV71:s damlag. När jag var yngre hängde jag med henne på träningarna med det som då hette Queens. Jag var lite maskot på isen där. 


Maja Beverin var ensam tjej i sin åldersklass i HV71 att börja med hockey.
- Efter skridskoskolan, då jag började spela hockey, var jag ensam tjej. Sedan har det varit tjejer som kommit dit och testat på. Det har oftast varit konståkare, men det är ingen som har stannat kvar i laget. 


bb180402bb751-1563180175.jpg

Maja Beverin har vunnit brons med Småland i Stålbucklan.



Som dom flesta tjejer så började även 17-åringen från Norrahammar att spela med killar.
- Jag tycker att jag alltid känt mig respekterad även om jag har bytt om i ett eget omklädningsrum och så vidare. Det har faktiskt varit jättekul hela tiden.
- Första gången jag spelade med tjejer var då Troja/Ljungby startade som damlag. Då var jag med där. Det måste vara fyra år sedan nu, så jag var 13 år då.

Hur upplevde du att spela med och mot ”tanterna” i ett seniorlag?
- Det var ändå ganska många unga i det laget och vi hade väldigt kul. Många av mina tajta vänner spelade också där. Bland andra Thea Johansson, Ida Helmersson, Elin Svensson och om här tjejerna som var med i smålandslaget.
- Jag minns att jag tyckte det var väldigt kul samtidigt som jag var nervös. Vissa av spelarna var ganska mycket större, men det var mest roligt att få testa på det. 


noren-bavarin-640px-1563187731.jpg

Anna Norén och Maja Beverin



Om du ser tillbaka på den tiden då exempelvis din moster spelade i Queens, hur upplever du att damhockeyn har utvecklats i Jönköping sedan dess?

- Dels har HV valt att satsa på ett damlag och tog då hit Queens. Det gjorde att det blev ett större intresse. Sedan har vi börjat få flicklag här så jag tycker att intresset ökar mer och mer. 

- Nu har vi ett flicklag i HV71, men det är ganska många tjejer som är med där och kommer för att testa på. Vissa stannar medan andra kommer lite då och då. 


maja-beverin-barn-1563187466.jpg

Maja Beverin


Damlaget har varit i SM-final och även haft många starka profiler i laget, när du själv går på stan här i Jönköping, kommer det fram folk och vill snacka hockey med dig?
- Det är inte så att dom känner igen mig, men om jag går med en HV-tröja kan vissa komma fram och fråga om jag spelar hockey ”åh, vad roligt”. Det är kul när det kommer fram folk och säger så. 


VANN JVM-SILVER  

I november 2018 spelade HV71 en så kallad rekordmatch i samband med damlagets tioårsjubileum. Dit kom det 2 450 åskådare, vilket är en fin siffra med SDHL-mått mätt. Tyvärr har det varit svårt att hålla samma publiksiffror i match efter match för HV71. 

- Nej, det blev inte så…

Hur ska ni få folket i Jönköping att komma på era matcher?
- Svår fråga. Jag tror det behövs att man skriver mer i tidningen om spelarna och våra matcher, men även gör mer reklam för damhockeyn på stan och få ut och visa att vi faktiskt spelar en väldigt bra hockey.

Säsongen 2017/18 var Maja Beverin redo för debut i SDHL.
- Den var för två säsonger sedan. Jag satt där i omklädningsrummet nervös och ville inte göra några misstag. När jag sedan kom ut där, det var så kul att spela.
- Det blev inte så många byten, men dom jag spelade var helt fantastiskt. Även om jag var nervös så ju mer jag kom in i det desto mer släppte det. Det var även väldigt lärorikt och kul att ha alla erfarna spelare vid sin sida.


maja-beverin-8-1563180311.JPG

Maja Beverin.


HV71-backen har utvecklat hel del av sina ”skills” sedan hon kom upp i A-truppen för två säsonger sedan.
- Det jag skulle säga att jag utvecklat mest är min spelförståelse, men även väldigt många tekniska delar. Sedan har jag byggt upp mig fysiskt, men jag har egentligen utvecklat det mesta.

För två säsonger sedan var Maja Beverin med och vann JVM-silver i Ryssland, en resa hon sent kommer glömma.
- Det var en riktigt mäktig känsla. Jag spelade bara något byte i finalen och det var ganska tufft att sitta på bänken i en final. När vi kom vidare till finalen var det bara lycka, säger Maja Beverin som spricker upp i ett leende.

Fick du en förklaring av Ylva Martinsen varför du inte fick mer speltid?
- Jag var sjunde back och dessutom en av dom yngsta i laget. Hon sa också att jag skulle vara nöjd med att vara med eftersom det är riktigt bra att vara där, kommit så långt. Det fick mig att tänka om lite.
- Jag tycker hon var bra på att förklara, ge mig med feedback och sådant. Det var väldigt lärorikt.

Intresset för turneringen i Ryssland var enormt stort och när svenskorna slog ut Ryssland i semifinal var det inför en utsåld arena.
- Jag vet inte ens hur man ska förklara känslan. Det var mycket nerver, men så otroligt kul, säger Maja Beverin samtidigt som hon spricker upp i ett stort leende. 


TUNGT FJOLÅR

Däremot var hennes förra säsong en besvikelse för henne där hon fick sparsamt med speltid i SDHL, men även några matcher med Troja i Division 1.
- Det blev inte så mycket speltid här i HV71. På så vis har det ändå varit en ganska tuff säsong. Jag har även fått lite spel i Troja.
- Jag tycker ändå det är väldigt lärorika träningar och jag har lärt mig mycket av det och har utvecklats som spelare. Självklart är det ändå så att jag vill spela matcher så det har varit, som sagt var, väldigt tufft.

Hur har du hanterat det?
- I början tog jag det väldigt hårt. Sedan har jag tränare som pratat med mig ”tänk på det här”, men det har ändå tagit väldigt mycket på mig. Det gäller bara att jobba vidare.

Fanns det tankar på att rent av sluta spela?
- Nja… Klart att det kanske kommer lite sådana tankar, men det har inte varit att nu lägger jag av. Jag älskar hockey för mycket för det.
- Jag var även här i HV sjunde back och det gäller att jobba på alla delar i mitt spel så jag kan bli lika bra som alla andra laget. Sedan hade vi många rutinerade och erfarna backar.
- När jag spelade var det oftast med Rosa (Lindstedt) och hon är både äldre och rutinerad.

Var hon bra på att leda dig som back?
- Ja, det tycker jag absolut även om hon pratar engelska som kan vara lite svårt ibland.


GÅR I COLLEGETANKAR

Inför kommande säsong har Maja Beverin sin målbild klar för sig.
- Nu är det sommarträning och har jobbat på ganska hårt med den. Jag vill kunna få mer speltit, vilket är mitt mål den här säsongen. Sedan vill jag även komma med i JVM-truppen.
- Vi är idag sju backar i HV71, men jag har haft lite prat med tränaren, Lucas Frey, och vi ska försöka lösa så jag får speltid även om vi har väldigt rutinerade backar den här säsongen med. Om det inte kommer in mer speltid i HV71 så löser vi det med Troja istället.

I tankarna hos Maja Beverin finns även spel på college i framtiden.
- Ja, det har jag faktiskt tänkt på, men ännu inte bestämt mig. Jag tycker det låter riktigt kul och känner att det kan vara väldigt utvecklande för min karriär. Samtidigt skulle det vara kul att testa på något nytt och inte bara stanna i Sverige för att spela.

Hur långt har du kommit i dom tankarna?
- En bit, måste jag ändå säga. Vi har pratat om det hemma och jag har varit i lite kontakt med någon skola.

Är det mer än själva hockeyn som lockar då?
- Ja, absolut. Det skulle vara kul att kunna komma hem efter åren där och ha en utbildning. Jag tänker i så fall försöka gå en utbildning innehållande ”fysio”, ”PT” eller liknande. Det tror jag kan vara kul att kombinera hockeyn med då jag blir äldre och ska börja jobba.

Finns spel i Damkronorna med i dina tankar?
- Klart att mitt stora mål alltid kommer vara att få spela ett OS. Bara att komma med i landslaget och få spel en turnering är också ett mål, avslutar Maja Beverin.

Du kanske även vill läsa:
Framtidens Damkronor: Lova Blom
Framtidens Damkronor: Lova Blom
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch