Sök
BILDER: Stickan Kenne och Arkiv
SHL

RÖNNKVIST: Leksands IF - tidernas All-Star Team

Ronnie Rönnkvist fortsätter sin hockeyhistoriska genomgång där han tar ut tidernas All-Star Team för alla SHL-lag. I dag är det Leksands tur.


Hockeysverige.se:s reporter och hockeyhistoriker Ronnie Rönnkvist har tagit på sig en näst intill omöjlig uppgift, att plocka ut sitt All-Star Team genom alla tider från lagen som spelar i SHL. Idag: Leksands All-Star Team.


Här finns det massor av tradition och det går inte att jämföra lagen på 1940-50 talet med dom på exempelvis 70-, 80- eller 90 talet. I alla fall har jag själv en ganska bra koll på Leksand genom tiderna eftersom jag har varit med i en del projekt som handlar om just den klubben. Jag har heller aldrig gjort någon hemlighet av att jag är leksing även om jag inte är någon fanatiker på något vis. Det gjorde till och med lite ont i mig då Mora åkte ur SHL i våras. 


Leksand gick upp första gången i högsta serien 1948 efter en kvalseger mot Karlberg på Kristinebergs IP i Stockholm. Inte alls långt ifrån där Hans ”Tjalle” Mild växte upp. Senaste gången laget tog klivet upp var alltså i våras efter att besegrat vännerna i Mora.


dan-labraaten-kopia-1563197327.jpg

Dan Laabraten, Dan Söderström och Mats Åhlberg.
Kanske skulle Ingemar ”Strömmingen” Söderberg, Per-Agne ”Pära” Karlström, Göran Högosta eller Johan Hedberg haft en målvaktsplats i mitt All Star team. Kanske skulle Vilgot Larsson, Ulf Weinstock, Janne Huokko, Roland Bond, Thommy Abrahamsson, Lars-Erik Sjöberg eller rent av Patrik Hersley haft en backplats. Kanske skulle Jens Bergenström, Jon Knuts, Stig Påvels, Hans Jax, Kjell Brus, Dan Söderström, Dan Labraaten, Folke ”Totte” Bengtsson, Per-Olov Brasar, Thomas Forslund, Per-Erik Eklund, Mikael Karlberg, Jens Nielsen eller Anders ”Masken” Carlsson ha en forwardsplats. Raden av storspelare som spelat i Leksand kan göras hur lång som helst.


dan-soderstrom-tegera-5-1563197561.JPG

Ovan trio några år äldre.
I alla fall kom jag fram till att mitt personliga All-Star Team för Leksand, med en ”runner-up” på varje position, ska se ut enligt följande:


Målvakt:


Christer Abris

Han kom till Leksand eftersom hans tvillingbror Thommy ställde det som krav för att komma dit och spela. Christer och Thommy var förövrigt backpar som pojklagsspelare hemma i Falun. Abris spelade 15 säsonger i Leksand mellan åren 1964 och 1982. Han gjorde även en kortare sejour hos New England Whalers i WHA. Dessutom tog han Leksand till final som tränare säsongen 1988/89. Totalt vann han tre SM-guld med Leksand och spelade till och från i Tre Kronor mellan 1966 och 1981.


Runner-up: Peter Åslin


Backar:


Åke Lassas
Jag vågar påstå att det inte finns någon som har betytt lika mycket för Leksands utveckling som Åke Lassas gjort. Han hette för övrigt egentligen Lasses i efternamn. Totalt gjorde han 23 säsonger i Leksands A-lag samtidigt som han skötte sitt glasmästeri inne i Noret. I vissa matcher spelade han back i ena bytet och det efter var han forward. Åke Lassas är en av svensk hockeys största spelare och pionjärer genom alla tider. Den kanske mest givna jag kan komma på i ett SHL-All Star team. Åke Lassas dog 2009.


Tomas Jonsson
Under stora delar av 1980 och 90-talet var ”Lill-Affa” en världsback. Han vann två Stanley Cup, ett OS och ett VM-guld. Lägg därtill att han blev svensk mästare med Modo 1979. Men det är inte därför jag har med honom i mitt All Star team. Här är han med för den ovärderliga insatts han gjorde för Leksand under sina år i klubben mellan 1989 och 1998. Under samtliga säsonger i klubben var han den givna lagkapten som visade vägen med ett enormt stort hjärta och ledarskap. En stor personlighet, men även en fantastisk hockeyspelare.


Runner-Up: Magnus ”Sigge” Svensson

Forwards:


Jonas Bergqvist 

Leksands meste landslagsman genom alla tider med sina 272 A-landskamper. Skåningen från Ängelholm gjorde 15 A-lagssäsonger i Leksandströjan och var med i det lag som gick hela vägen till SM-final 1989. Under hela sin karriär som spelare visade han ett enormt stort hjärta för klubben, men framförallt var han en väldigt skicklig hockeyspelare. På 575 matcher i Leksandströjan svarade Bergqvist för 224 mål. Var med och vann OS-guld 1994, men har även tre VM-guld, 1987, 1991 och 1998. En av svensk ishockeys riktigt stora spelare.


Mats Åhlberg

”Matta” Åhlberg från Avesta kom till Leksand 1966 och blev kvar som spelare till 1981. Han var den här oberäkneliga spelaren som ensam kunde göra motspelarna konfunderade och inställda på försvarsspel i stället för att spela en anfallshockey eftersom när Åhlberg var på humör kunde nästan vad som helst hända. Oftast sågs han spela tillsammans med sin vapendragare Dan Söderström. Dom både bodde förresten grannar på Åkerö i Leksand under många år. Han var även framgångsrik med spelare som Hans Jax, Dan Labraaten eller Ulf ”Mini” Mårtensson vid sin sida. Mats Åhlberg var med och vann samtliga fyra SM-guld som klubben vunnit. 


Nisse Nilsson

”Dubbel-Nisse”, som han kallades, var redan en storspelare då han kom till Leksand från Forshaga 1962. Han avslutade karriären med att bli svensk mästare 1969. Han är en av svensk hockeys stora legendarer, men var också en viktig del i det moderna Leksand. Han kom in i klubben under en tid då flera av äldre spelarna slutade och spelare som Mats Åhlberg, Dan Söderström, Hans Jax, bröderna Abrahamsson, Gunnar Andersson, Kjell Brus med flera skulle ta över. Nisse visade med kraft vid sidan av isen, men även på vad som krävdes för att bli en bra hockeyspelare. Samtidigt var han inte sen med några ”practical joke”. Nisse Nilsson vann två VM-guld. Han gick ur tiden 2017.


Runner-up: Sigurd ”Sigge” Bröms

På onsdag ska vi titta närmare på spelarna som gjort ett extra avtryck på mig hos Linköping.


TIDIGARE ALL STAR-LAG 

Brynäs IF 

Djurgårdens IF

Frölunda HC

Färjestads BK

HV71

IK OskarshamnIdag 19:00
Skellefteå AIK - Luleå HF
1 2.25
X 3.95
2 3.00
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten