Johan Harju berättar att han blev besviken över att Luleå inte var mer raka i sin kommunikation. Nu letar han ny klubb, men känner ingen stress över att det dragit ut på tiden.
Bildbyrån
SHL

Besviken på hur avskedet blev: "Det var inte raka rör"

ANNONS

Efter 472 SHL-matcher för klubben stod det i våras klart att det inte skulle bli en fortsättning i Luleå för Johan Harju. Sedan dess har det varit relativt tyst kring 33-åringens hockeyframtid. Men det har sina förklaringar och en av dessa är den inledande besvikelsen över att inte kunna få stanna i staden han kallar hem och samtidigt kunna spela hockey.
-- Såklart förstår man ju hur det funkar i branschen, men jag tyckte att det hade kunnat skötas bättre, berättar den nyblivne småbarnspappan för hockeysverige.se.

Trots att vi befinner oss i andra halvan av juli och SHL-klubbarns ispremiärer snart kommer stå som spön i backen så går en av ligans mest meriterade spelare fortfarande utan kontrakt.
-- Jag ska ju spela men jag vet inte riktigt vart. Jag är öppen för det mesta, både utlandet och SHL, säger Harju till hockeysverige.se.

NYBLIVNA FÖRÄLDRAR

Harju berättar att tankarna på senare tid funnits på annat håll då han och hans sambo för drygt två veckor sedan fick sitt första barn och dessutom har de flyttat. 
-- Det har varit lite annat på agendan och då har det blivit...inleder han resonemanget om varför ny klubbadress drar ut på tiden.
-- Man är ju lite äldre, så man kan inte bara vara superego som när man var ung och bara kunde välja vilken klubb som passade bäst. Det ska passa alla i familjen och då har det tagit lite längre tid.

Familjesituationen är prio ett?
-- Det blir ju alltid någon slags kombination. Jag vill ju ha en bra offensiv roll igen och spela i första/andra-line. Det är väl det jag är ute efter, att vara den offensiva spelaren igen. 
-- Att få en  bra roll i klubben man kommer till står också högt upp på listan. Jag tycker fortfarande att det är roligt och jag vill spela i en bra roll och leverera. 
-- Allt ska passa och det är därför det tagit lite längre tid.

BESVIKEN EFTER AVSKEDET FRÅN LULEÅ

Johan Harju är från Övertorneå från början, men kom till Luleå som ung. Sedan dess har har han spelat 472 SHL-matcher för vårt nordligaste SHL-lag och utöver det 53 slutspelsmatcher. Han berättar att det tog tid att smälta att han inte erbjöds något nytt kontrakt.
-- Jag var besviken att jag inte fick stanna i Luleå. Det tog också ett tag att vänja sig att det inte blir någon mer säsong här.

Kan du utveckla det?
-- Luleå är ju mitt hem och det är där jag bor på sommaren och bott de senaste åren. Det är här jag kommer bo efter karriären. Jag trivs bra i staden och laget och hade velat spela i min hemstad. Det känns som att de har något bra på gång och vi har haft något bra på gång. Det hade varit grymt kul att få vinna med hemmaklubben.
-- Sen är jag inte helt nöjd med hur det sköttes heller. Vad ska jag säga, det var inte raka rör. Såklart förstår man ju hur det funkar i branschen, men jag tyckte att det hade kunnat skötas bättre.

Johan Harju fortsätter:
-- Det är inte så att det var efter sista matchen de bestämde sig. Jag hade kunnat ta ett besked innan slutspelet, om det var då de bestämde sig att det inte blev något. Jag hade velat ha beskedet direkt istället för att gå med den här, vad ska man säga...osäkerheten...säger han efter lite betänketid och fortsätter:
-- Man är ju fullt medveten om att om det är tyst så är det också en form av svar. Men fortfarande finns ju den där lilla, lilla chansen. Jag hade velat ha ett rakt besked, mitt under slutspelet eller när som helst när de tog beslutet. Det tyckte jag var lite dåligt.

Johan Harjus sista match för Luleå blev i en femte SM-semifinalen mot Frölunda den 15 april när han ådrog sig ett matchstraff för boarding i den andra perioden. 

LÅG ALDRIG NÅGOT I LHC-RYKTET

Tidigare i somras gick Norrbottens-Kuriren ut med att Linköping visade intresse för Johan Harju till nästa säsong. Enligt Correns Per Bergsten var det dock inte aktuellt.

Låg det något i det ryktet?
-- Nej, inte från min sida i alla fall. Jag hade inte hört någonting, så jag vet inte var det kom ifrån. För mig var det bara ett falskt rykte, jag skulle gissa att någon kommit på det från tomma intet.

bb150917jo024-1562214863.jpegJohan Harju. Foto: Bildbyrån

Om man undantar Johan Harjus rookiesäsong i SHL så var hans 17 poäng senast hans sämsta notering i ligan genom karriären. Men han håller inte med om att det var dålig säsong om man ser till helheten.
-- Jag tyckte ändå att jag hade en okej säsong. Men poäng- och målmässigt vill man ju ha lite mer. Sen hade jag en mindre roll ifjol än vad jag haft tidigare, jag spelade de flesta matcherna i en tredje- fjärdekedja och lite mindre istid. Sen fick jag spela "special teams", men det var lite annorlunda. 
-- Det var lite tuffare, men sen tyckte jag ändå att jag hade en bra säsong och gjorde mycket annat bra, men kanske inte så mycket mål och poäng jag hade hoppats på.

KÄNNER INGEN STRESS

Förutom Luleå har Johan Harju även representerat Brynäs i SHL och han har även under karriären spelat för Dynamo Moskva och Jokerit i KHL, samt gjort tio matcher för Tampa i NHL. Lägg därtill två VM-turneringar och en mängd landskamper. Den rutinerade forwarden som totalt gjort 293 (164+129) poäng i SHL har inte saknat anbud den här våren och sommaren heller.
-- Det har funnits litegrann, men som jag sa: Vi har just fått barn och flyttat och det har varit mycket annat på agendan. Då har det varit lite åsidosatt. Det är klart jag har letat hela tiden, men det är inget riktigt hett som dykt upp. Då har jag valt att avvakta och hitta en så bra lösning som möjligt för mig och familjen.
-- Men nu är det juli och det händer inte så mycket. De flesta klubbar har semester och agenten försöker jobba på så gott det går. Om en-två veckor börjar det väl hända lite mer.
-- Vi får se vad det finns för jobb kvar och vad som dyker upp.

Om jag tolkar dig rätt så känner du ingen stress i nuläget?
-- Nej, inte som det känns nu. Jag tränar på själv och har varit med ganska länge så man vet ju hur det funkar och det finns alltid några jobb kvar. Jag hoppas jag får ett av dem. Det borde kunna lösa sig och det brukar göra det i slutändan.

Harju har tränat på själv under sommaren och han berättar att han sagt åt sin agent att han är öppen för det mesta.
-- Finland, Schweiz, Tyskland, Österrike, Tjeckien...Allt under KHL om man säger så. KHL...Har man inte levererat på topp så förstår jag ju själv att det är svårt att få ett jobb där. Man får vara lite realist också och leta där man har störst chans. 

Du kanske även vill läsa:
Trotjänaren tvingas bort från Luleå
Trotjänaren tvingas bort från Luleå
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch