Sök
De här sex spelarna har varit bäst i Luleå enligt Ronnie Rönnkvist
Stickan Kenne o Arkiv
SHL

RÖNNKVIST: Luleå HF - tidernas All-Star Team

Ronnie Rönnkvist fortsätter sin hockeyhistoriska genomgång där han tar ut tidernas All-Star Team för alla SHL-lag. I dag är det Luleås tur.

Hockeysverige.se:s reporter och hockeyhistoriker Ronnie Rönnkvist har tagit på sig en näst intill omöjlig uppgift, att plocka ut sitt All-Star Team genom alla tider från lagen som spelar i SHL. Idag: Luleås All-Star Team.

Innan namnet Luleå Hockey tillkom 1979 hette laget GroKo. Det namnet kom från ett numera nedlagt maskinföretag som sponsrade klubben. Rötterna har klubben i klubbarna IFK Luleå och Luleå SK som slog sig samman 1977. Säsongen 1995/96 vann Luleå sitt hittills enda SM-guld efter att ha besegrat Frölunda i finalserien. Dessutom har klubbens damlag vunnit SM-guld tre gånger sedan 2016 och är regerande mästare då den här säsongen drar igång.


lulea-1984-001-1563518248.jpgLuleå Hockey anno 1984 Foto: Arkiv

Precis som i tidigare klubbar där jag plockat ut mitt All Star team är det svårt att välja från smörgåsbordet av skickliga spelare. I mitt lag finns ingen Joel Lassinantti, Robert Skoog eller Daniel ”Hento” Henriksson. Inte heller skickliga backar som Timo Jutila, Robert Nordmark, Ville Sirén eller legendariske Janne Sandström. Framåt har inte spelare som Jens Hellgren, Mika Nieminen, Jiri Kucera, Johan Strömwall, Linus Omark, Johan Harju, Thomas ”Bulan” Berglund, Hans Norberg, Lars-Göran Niemi, Roger Mikko, Lasse Hurtig eller Per Ledin fått plats. 


bb861102bb022-1563519061.jpgJohan Strömwall har sin tröja upphissad i Coop Arenas tak. Men i Ronnie Rönnkvists stjärnlag platsar han inte. Foto: Bildbyrån

I alla fall kom jag fram till att mitt personliga All-Star Team för Luleå, med en ”runner-up” på varje position, ska se ut enligt följande:


Målvakt:


Jarmo Myllys

Var den enskilt viktigaste spelaren i Luleå när klubben vann SM-guldet 1996. Myllys kom till Luleå från finska Lukko 1994 och blev kvar i där fram till och med säsongen 2000/01 då han återvände till Finland för spel med Espo Blues. Under hela sin tid Luleå var han ett givet inslag i det finska landslaget. Han var dessutom med och vann landets historiska första VM-guld 1995 i Globen med svenske Curre Lindström som coach. Kanske den finske målvakt som gjort starkaste avtrycket i svensk hockey.


Runner-up: Mats Blomqvist


Backar:


Roger Åkerström

Gjorde sin första A-lagssäsong i Luleå 1984/85 och sin sista 2006/07, alltså 23 säsonger senare. Han var med och vann klubbens SM-guld 1996, men var framförallt pålitligheten själv under i stort sett hela sin långa karriär i klubben. Var lagkapten i Luleå mellan säsongen 1998/99 och 2004/05. Dessutom var Åkerström VM-spelare 1993. Var efter karriären som spelare assisterande tränare i Luleå mellan 2010 och 2014. 


Lars Lindgren

Vad vore Luleå utan vännerna från Piteå? Det är Lasse Lindgren ett bra exempel på. En av svensk hockeys mest underskattade backar genom alla tider. Bland annat hade han en väldigt fin NHL-karriär i Vancouver och vid VM 1977 i Wien ingick han i ett av turneringens bästa backpar tillsammans med Lasse Zetterström. Men det var före han kom till Luleå. Han flyttade tillbaka till Norrbotten 1984 och utsågs direkt till lagkapten av coachen Freddy Lindfors. Blev då en av lagets viktigaste spelare då Luleå etablerade sig i dåvarande elitserien.

Runner-Up: Mattias Öhlund


Forwards:


Veli-Matti Ruisma

Inte bara en personlig favorit utan även en av Luleås bästa importer genom alla tider. Då ska vi ha i minnet är det vandrat utländska världsspelare genom klubbens historia. Matti Ruisma var en av nyckelspelarna då Luleå tog klivet upp i högsta serien första gången. Tillsammans med Lars-Göran Niemi och Roger Mikko bildade dom en fruktad trio under den säsongen som svarade för 92 mål och 189 poäng på 32 matcher. Efter fyra säsonger i Luleå återvände Ruisma till Finland för spel i Ässät. Han spelade två VM för Finland.

Lars-Gunnar Pettersson

Pettersson kom från IFK Luleå och var med om hopslagningen mellan IFK och SK. Redan som 17-åring, då i GroKo, svarade han för 23 mål på 27 matcher i gamla Division 1. Lämnade som 20-åring Luleå för spel i Björklöven under sju säsonger, men återvände sedan och spelade ytterligare sju säsonger i klubben. Under fyra av dessa var han lagets kapten. Världsmästare 1987, men har även spelat Canada Cup och OS för Sverige.

Mikael Renberg

Vad vore Luleå utan vännerna i Piteå? Renberg, precis som bland andra Lasse Lindgren, Lasse Hurtig, Mattias Öhlund och Tomas Holmström har sina rötter i grannstaden. I Renbergs fall var det i Luleå han fick sitt stora genombrott. Han kom till Luleå som 18-åring och gjorde totalt sju och en halv säsong i klubben. Hade en även fantastisk karriär i NHL där han i Philadelphia bildade en fruktad kedja tillsammans med John LeClair och Eric Lindros. Kedjan gick under namnet ”Legion of Doom”. Mikael Renberg är i mina ögon den bästa spelaren genom alla tider i Luleå. Världsmästare 1998 och vinnare av Guldpucken 2001.

Runner-up: Stefan Nilsson

På måndag ska vi titta närmare på spelarna som gjort ett extra avtryck på mig hos ”Percys pågar”, Malmö.


TIDIGARE ALL STAR-LAG 

Brynäs IF 

Djurgårdens IF

Frölunda HC

Färjestads BK

HV71

IK Oskarshamn

Leksands IF

Linköping HC


Du kanske även vill läsa: RÖNNKVIST: Djurgårdens IF – tidernas All-Star Team RÖNNKVIST: Frölunda HC – tidernas All-Star Team Den här artikeln handlar om: