Sök
De här sex spelarna har varit bäst i Luleå enligt Ronnie Rönnkvist
Stickan Kenne o Arkiv
SHL

RÖNNKVIST: Luleå HF - tidernas All-Star Team

Ronnie Rönnkvist fortsätter sin hockeyhistoriska genomgång där han tar ut tidernas All-Star Team för alla SHL-lag. I dag är det Luleås tur.

Hockeysverige.se:s reporter och hockeyhistoriker Ronnie Rönnkvist har tagit på sig en näst intill omöjlig uppgift, att plocka ut sitt All-Star Team genom alla tider från lagen som spelar i SHL. Idag: Luleås All-Star Team.

Innan namnet Luleå Hockey tillkom 1979 hette laget GroKo. Det namnet kom från ett numera nedlagt maskinföretag som sponsrade klubben. Rötterna har klubben i klubbarna IFK Luleå och Luleå SK som slog sig samman 1977. Säsongen 1995/96 vann Luleå sitt hittills enda SM-guld efter att ha besegrat Frölunda i finalserien. Dessutom har klubbens damlag vunnit SM-guld tre gånger sedan 2016 och är regerande mästare då den här säsongen drar igång.


lulea-1984-001-1563518248.jpgLuleå Hockey anno 1984 Foto: Arkiv

Precis som i tidigare klubbar där jag plockat ut mitt All Star team är det svårt att välja från smörgåsbordet av skickliga spelare. I mitt lag finns ingen Joel Lassinantti, Robert Skoog eller Daniel ”Hento” Henriksson. Inte heller skickliga backar som Timo Jutila, Robert Nordmark, Ville Sirén eller legendariske Janne Sandström. Framåt har inte spelare som Jens Hellgren, Mika Nieminen, Jiri Kucera, Johan Strömwall, Linus Omark, Johan Harju, Thomas ”Bulan” Berglund, Hans Norberg, Lars-Göran Niemi, Roger Mikko, Lasse Hurtig eller Per Ledin fått plats. 


bb861102bb022-1563519061.jpgJohan Strömwall har sin tröja upphissad i Coop Arenas tak. Men i Ronnie Rönnkvists stjärnlag platsar han inte. Foto: Bildbyrån

I alla fall kom jag fram till att mitt personliga All-Star Team för Luleå, med en ”runner-up” på varje position, ska se ut enligt följande:


Målvakt:


Jarmo Myllys

Var den enskilt viktigaste spelaren i Luleå när klubben vann SM-guldet 1996. Myllys kom till Luleå från finska Lukko 1994 och blev kvar i där fram till och med säsongen 2000/01 då han återvände till Finland för spel med Espo Blues. Under hela sin tid Luleå var han ett givet inslag i det finska landslaget. Han var dessutom med och vann landets historiska första VM-guld 1995 i Globen med svenske Curre Lindström som coach. Kanske den finske målvakt som gjort starkaste avtrycket i svensk hockey.


Runner-up: Mats Blomqvist


Backar:


Roger Åkerström

Gjorde sin första A-lagssäsong i Luleå 1984/85 och sin sista 2006/07, alltså 23 säsonger senare. Han var med och vann klubbens SM-guld 1996, men var framförallt pålitligheten själv under i stort sett hela sin långa karriär i klubben. Var lagkapten i Luleå mellan säsongen 1998/99 och 2004/05. Dessutom var Åkerström VM-spelare 1993. Var efter karriären som spelare assisterande tränare i Luleå mellan 2010 och 2014. 


Lars Lindgren

Vad vore Luleå utan vännerna från Piteå? Det är Lasse Lindgren ett bra exempel på. En av svensk hockeys mest underskattade backar genom alla tider. Bland annat hade han en väldigt fin NHL-karriär i Vancouver och vid VM 1977 i Wien ingick han i ett av turneringens bästa backpar tillsammans med Lasse Zetterström. Men det var före han kom till Luleå. Han flyttade tillbaka till Norrbotten 1984 och utsågs direkt till lagkapten av coachen Freddy Lindfors. Blev då en av lagets viktigaste spelare då Luleå etablerade sig i dåvarande elitserien.

Runner-Up: Mattias Öhlund


Forwards:


Veli-Matti Ruisma

Inte bara en personlig favorit utan även en av Luleås bästa importer genom alla tider. Då ska vi ha i minnet är det vandrat utländska världsspelare genom klubbens historia. Matti Ruisma var en av nyckelspelarna då Luleå tog klivet upp i högsta serien första gången. Tillsammans med Lars-Göran Niemi och Roger Mikko bildade dom en fruktad trio under den säsongen som svarade för 92 mål och 189 poäng på 32 matcher. Efter fyra säsonger i Luleå återvände Ruisma till Finland för spel i Ässät. Han spelade två VM för Finland.

Lars-Gunnar Pettersson

Pettersson kom från IFK Luleå och var med om hopslagningen mellan IFK och SK. Redan som 17-åring, då i GroKo, svarade han för 23 mål på 27 matcher i gamla Division 1. Lämnade som 20-åring Luleå för spel i Björklöven under sju säsonger, men återvände sedan och spelade ytterligare sju säsonger i klubben. Under fyra av dessa var han lagets kapten. Världsmästare 1987, men har även spelat Canada Cup och OS för Sverige.

Mikael Renberg

Vad vore Luleå utan vännerna i Piteå? Renberg, precis som bland andra Lasse Lindgren, Lasse Hurtig, Mattias Öhlund och Tomas Holmström har sina rötter i grannstaden. I Renbergs fall var det i Luleå han fick sitt stora genombrott. Han kom till Luleå som 18-åring och gjorde totalt sju och en halv säsong i klubben. Hade en även fantastisk karriär i NHL där han i Philadelphia bildade en fruktad kedja tillsammans med John LeClair och Eric Lindros. Kedjan gick under namnet ”Legion of Doom”. Mikael Renberg är i mina ögon den bästa spelaren genom alla tider i Luleå. Världsmästare 1998 och vinnare av Guldpucken 2001.

Runner-up: Stefan Nilsson

På måndag ska vi titta närmare på spelarna som gjort ett extra avtryck på mig hos ”Percys pågar”, Malmö.


TIDIGARE ALL STAR-LAG 

Brynäs IF 

Djurgårdens IF

Frölunda HC

Färjestads BK

HV71

IK Oskarshamn

Leksands IF

Linköping HC


Du kanske även vill läsa: RÖNNKVIST: Djurgårdens IF – tidernas All-Star Team RÖNNKVIST: Frölunda HC – tidernas All-Star Team Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten