Sök
Stefan Lassen och den tidigare landslagsspelaren i fotboll Josefine Öqvist bor numera i Hallstavik.
Privat & Bildbyrån
HockeyAllsvenskan

"Det var för familjen – vilket är det viktigaste för mig"

Att balansera två utlandskarriärer i olika sporter tillsammans med ett familjeliv är inte det lättaste. Fråga bara Almtunas back Stefan Lassen och den tidigare landslagsstjärnan Josefine Öqvist. Efter ett par tuffa år utomlands har nu paret hittat lugnet i speedwayorten Hallstavik.

HALLSTAVIK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Stefan Lassen är en av dansk hockeys riktigt stora spelare. Om jag har räknat rätt har han spelat inte mindre än tio VM-turneringar, tre OS-kval och tre JVM-turneringar. Dessutom har 33-åringen från Herning vunnit danska mästerskapet tre gånger.

Den största vinsten han vunnit är nog ändå då han blev tillsammans med förra fotbollstjärnan, Josefine Öqvist. Tillsammans bor dom nu speedwayorten Hallstavik med tre barn, Stella, Charlie och Maximilian och två hundar.

Men resan har till och från varit kämpig för att nå dit dom är idag.
– Oliver Ekman-Larsson och jag är jättebra polare. Han skulle träffa en tjej som spelade i Linköping. Då slängde jag ut lite på skoj ”har hon inte någon kompis som är lite äldre”, eftersom Oliver är några år yngre än mig, berättar Stefan Lassen då hockeysverige.se träffar honom och Josefine Öqvist i deras hem i Hallstavik samtidigt som resten av familjen far runt och smittar oss med sina härliga skratt.
– Sedan började vi skriva lite till varandra och prata i telefon…

Öqvist:
– Det tog ändå ett tag innan vi sågs. Sedan spelade du i Södertälje samtidigt som vi var lediga och skulle upp till Stockholm och shoppa. Då sa du ”Ni kan kolla på vår match”. Det var där vi träffades första gången.

Lassen:
– Innan kvalet vi spelade det året hade vi en dag ledigt. Då åkte jag ner till Linköping och då sågs vi hela dagen. Efter säsongen packade jag in allt i bilen och mer eller mindre flyttade till ”Jossan”.

Vilket blev som en mindre chock eller överraskning för landslagsspelaren i fotboll.
– Vi hade inte träffats speciellt länge, då började han lassa in allt i min fina lägenhet som var tjejig och fin. Det gick ju bra och det här är snart tio år sedan. 

josefine-oqvist-stefan-lassen-1563615872.jpgJosefine Öqvist och Stefan Lassen.Privat

"DET VAR TUFFT"

Hur länge spelade du fotboll samtidigt som du var tillsammans med Stefan?
– Nästan fem år till…
Lassen:
– Ett halvår i Linköping, ett år i Tyresö, sedan var det Kristianstad och Montpellier.

I många ”idrottsförhållanden” är det ofta tjejen som slutar med sin idrott medan killen fortsätter, varför tror ni att det blir så?
– Stefan var i Österrike medan jag var själv med Stella i Frankrike. Han blev erbjuden av min klubb, eftersom dom ville ha mig kvar, att betala hans lön…

Lassen:
– Presidenten i ”Jossans” klubb erbjöd mig bättre lön än jag hade i Österrike för att spela i division 1 i Frankrike. Vi hade Stella då och det var inte ekonomiska som avgjorde.

Öqvist:
– Ekonomiskt hade vi fått det jättebra, men vi kände att vi ville ha Charlie samtidigt som jag hade haft mycket knäproblem. Jag kände inte någon glädje att gå till träningen och ha ont hela tiden.

Kände du dig färdig med fotbollen?
– Jag hade haft en väldigt fin säsong nere i Frankrike och kände att jag ville sluta på topp. När jag sa att jag ville sluta sa klubben ”om du stannar behöver du bara spela våra hemmamatcher”. Men jag kände att jag ville sluta på topp och det blev ett jättebra minne att få sluta så bra.

Lassen:
– Jag bodde i Österrike med hundarna då medan ”Jossan” bodde i Frankrike med Stella. Det var tufft…

Öqvist:
– Det året tog psykiskt på mig. När jag spelade matcher hade jag barnvakt, men att höra henne skrika vid planen… När jag hade gjort mål kunde jag springa och kolla vart hon var någonstans istället för att jubla. Det var jättekonstigt.

"HUNDEN SKET I BILEN"

Ni måste haft rejäla telefonräkningar?
– Tack gode gud för FaceTime, säger Stefan Lassen och fortsätter samtidigt som Stella och Josefine pratar om alla nattliga tågresor i Frankrike.
– Vi pratade på FaceTime flera timmar om dagen.

Öqvist:
– Efter den här perioden hatar jag att titta på telefonen. När någon sms:ar blir jag ”ring istället snabbt och säg vad du vill” ha ha…

Lassen:
– Vi hade lite flyt att det var ett OS-år, så jag hade tre veckor ledigt från ligan i Österrike. Då körde jag bil ner till Frankrike och kunde stanna där under 12-13 dagar.

Det måste ha varit tufft att vara ifrån sin dotter, men givetvis också Josefine?
– Ja, det var helt sjukt jobbig.

Öqvist:
– När vi hade ledigt en helg kunde vi flyga till Stefan eftersom det fanns direktflyg till Wien från ganska nära där jag bodde. Vi träffades ändå hyfsat ofta. Dessutom körde Stefan bil ner för att träffa oss.

Lassen:
– Jag körde efter en match och var där till lunch dagen efter. Trocadero (hunden) sket i bilen när vi var på motorvägen ha ha…
– Ibland var jag ledig två tre dagar, samma sak var det i Finland, men flygen passade nästan aldrig. Ena gången åkte jag till Wien och flög därifrån och nästa gång Venedig. Det var krångligt, men det gick. När jag efter mitt säsongsavslut var ner till ”Jossan” sa vi båda att det här inte fungerade för oss och inte för Stella heller. Vi var tvungna att ta ett beslut.

130725cs010-1563616020.jpgJosefine Öqvist spelade 80 landskamper för Sverige under sin tid som aktiv.Carl Sandin/Bildbyrån

"EKONOMIN VAR INTE VIKTIG"

Hur mycket tänkte ni på just det här med pengar då situationen var som den var?
Öqvist:
– Klart att vi tänkte på pengar eftersom vi måste klara oss. Samtidigt, när vi fick erbjudandet att Stefan komma dit och få bättre betalt kände jag att pengarna inte skulle göra oss lyckligare. Det skulle inte vara värt det.
– Då bestämde vi oss för att komma till Österrike, göra något som gjorde oss lyckligare i stället för att göra något ingen av oss ville.

Lassen:
– Ekonomin var inte viktig. Det som viktiga var att vi skulle få vara tillsammans. Vi var också helt överens om att det var rätt beslut.

Hur gick det att hålla fokus på hockeyn när familjen fanns i ett annat land och många gånger hade det ganska jobbigt?
– Ibland var det väldigt tufft. Det värsta var när jag tänkte ”två matcher till sedan får jag åka”. Jag hade hundarna och det hjälpte mig ganska mycket. Vi hade våra rutiner, ut på morgonen, sedan åkte jag och tränade, hem för att sedan gå en och en halv timme i skogen med dom.
– Jag hade ändå tur eftersom jag bodde i ett stort hus med fyra lägenheter tillsammans med fyra kanadensare som hade fru och barn. Vi umgicks mycket och hade roligt ihop samtidigt som jag försökte göra så mycket som möjligt för att inte sitta hemma själv.
– En av tuffaste bitarna var, utan att säga för mycket, men fransmännen och fransyskorna var inte jättehjälpsamma. När ”Jossan” ringde och var ledsen var tufft eftersom ingen hjälpte till.
– Vi fick också en ny tränare under mitten av den säsongen som var väldigt förstående. När vi hade två dagar ledigt sa han till mig ”ta fyra dagar i stället, åk ner och träffa din familj…”

Hade du själv tankar på att sluta med hockeyn när det var som jobbigast?
– Efter den säsongen sa vi båda två att antingen slutar ”Jossan” eller jag. Det är ingen tvekan om att jag tycker det är kul att spela hockey, men det var inte värt att fortsätta som det var.
– Hade vi bestämt att ”Jossan” ville spela vidare och vi väntat två år till med att få nästa barn så hade jag kunnat göra det, men det fungerade inte att ha det under en längre tid som vi hade det.

BOSATT SIG I SPEEDWAYORTEN

Numera bor alltså familjen Lassen/Öqvist i Hallstavik. En ort mest kända för Speedway och Rospiggarna.
– Vi var i sommarstugan i Öregrund. Vi satt och letade större hus samtidigt som det var en dag med regn och dåligt väder, berättar Öqvist och fortsätter:
– Jag kollade runt på Hemnet och såg det här huset. Vi åkte hit och kollade, in här och kollade. Visst, det var en del att göra, men i det stora hela var huset stort och fräscht så vi började buda på det direkt.

Lassen:
– Då bodde vi utanför Sala fortfarande, men vi hade även varit inne i Uppsala och tittat på hus. Vi hade säker kollat på 10-15 hus innan och ”Jossan” låg och kollade på Hemnet tre, fyra timmar varje kväll.

Öqvist:
– Huset var grönt och jag ville ha ett vitt hus, men det var sådant som gick att ändra (skratt). Vi bodde här ett år sedan målade vi om.

Lassen:
– Det var budgivning och vi blev lite tävlingsinriktade, det var verkligen så, men vi ville verkligen ha det. Vi satt på altanen i gamla huset. Det hade inte hänt något på flera dagar, men då ringde mäklaren och sa att vi hade fått huset.
Öqvist:
– När vi sedan hade vunnit budgivningen sa vi till varandra ”Vad har vi gjort nu” ha ha…   

"DU KAN VÄL TRÄNA MED RIMBO?"

Stefan Lassen spelade tre säsonger i Finland, där han var kapten och även spelade en väldigt bra hockey, innan han inför förra säsongen valde att återvända till Sverige. Ny klubbadress blev Uppsalaklubben, Almtuna.
– Det var för familjen – vilket är det viktigaste för mig. Första säsongen i Finland gick jättebra och alla trivdes. Säsong två, det fanns något som heter ”Svenska daghemmet” som Stella gick på. Det var konstigt eftersom Stella fick gå från måndag morgon till onsdag klockan elva eller att vi lämnade onsdag klockan elva och hämtade fredag eftermiddag.

Öqvist:
– Ibland fick dom inte ens äta lunch där utan vi skulle komma klockan ett och hämta istället för klockan tre.

Lassen:
– Det plus att Stella inte riktigt trivdes där eftersom det bara var en svensk tjej där. När dom lekte var det bara finska. Stella hade innan hört både tyska och franska, men finskan var svår.

När Stefan Lassen och Josefine Öqvist flyttade hem till Sverige för gott var det nära att den danska VM-spelaren skulle hamna i division 1.
– Att det blev Almtuna var egentligen en tillfällighet. Jag hade avskrivit Almtuna och varken jag eller min agent hade ens pratat med dom.
– Jag fick först tag på Rimbo Hockey av en ren tillfällighet genom Stellas kompisars föräldrar.

Öqvist:
”Du kan väl träna med Rimbo för att hålla igång?”

Lassen:
– Jag sa att jag kunde börja spela där, men då ville jag att dom skulle hjälpa mig att hitta ett jobb eftersom jag inte har samma nätverk här som i Danmark. Jag träffade en som har ett företag där. Vi var fullständigt överens och jag var redo att skriva på för Rimbo.
– Dom skickade jobberbjudandet på torsdagseftermiddagen. På fredag förmiddag ringde Björn Danielsson och frågade om jag kunde komma in en månad och spela eftersom (Jakob) Ragnarsson var skadad. Jag visste inte eftersom jag var inställd på att börja jobba, få lite ordning på helgerna och sådär. Vi kom sedan ändå överens om att skriva för hela säsongen och det har fungerat hur bra som helst.

Öqvist:
– Det har, som Stefan säger, varit hur bra som helst. Charlie älskar att kolla på hockey. Han kommer säkert hålla på med hockey i framtiden. Morfar blev också nöjd eftersom Almtuna spelar tio minuter från där han bor, så morfar kollar varje match.

stefan-lassen-hs-1562187502.jpegStefan Lassen.Ronnie Rönnkvist

TUFFT PÅ ISEN – PERFEKT UTANFÖR

Förra säsongen var tuff för Almtuna där laget först spelade sig ur Hockeyallsvenskan efter ett dramatiskt kval där sista kvalmatchen mot Kristianstad kom att fälla avgörande. Tack vare att Pantern drog sig ur serien av ekonomiska skäl inför kommande säsong fick ändå Uppsalaklubben behålla sin plats.
– Jag ser tillbaka på säsongen med lite blandade känslor faktiskt. Jag har aldrig njutit så mycket av att spela hockey som jag gjorde senaste säsongen. Allt funkade så bra och jag tror vi var borta tre nätter på hela säsongen. Jag var oftast hemma här vid halv två, hann ta en kaffe på terrassen, mysa, träffa kompisar och ha middagar och sådana saker som vi gillar.
– Hockeymässigt, det var ett jobbigt slut kan man väl säga… Det var riktigt tufft.

Hur mådde du då i den situationen med tanke på att du var än av äldre spelarna i och skulle driva det här laget?
– Jag mådde riktigt dåligt. Ibland satt jag och tänkte ”hade jag gjort något annorlunda så hade vi inte hamnat i den här situationen”. Samtidigt, alla pratar om AIK matchen där det avgjordes då det var fyra sekunder kvar.

Öqvist:
– Jag såg matchen på TV och slog i sängen så hårt att Stella började gråta, skrattar förra landslagsforwarden.

Lassen:
– Sett över hela säsongen är det inte den matchen som avgör. Att ta två poäng på Hovet är ändå riktigt bra.
– Sista matchen i kvalserien spelade vi inte ens 50 procent av vad vi kunde eftersom vi inte vågade. Det låste sig då vi hade så mycket att bevisa. På så vis var det ett väldigt tufft slut.
– Sedan kom den här tiden efter. Först sa dom att AIK kanske inte skulle klara licensen. Sedan var det Kristianstad och till slut blev det Pantern. Jag vill inte att något annat lag ska åka ur, men man är ändå lite självisk i den situationen.

Hade du spelat kvar om Almtuna spelat i Division 1?
– Ja, vi hade redan börjat förhandla. Som jag sa så fungerade bra hemma och hade vi åkt ur hade det blivit lite mer jobb och mindre hockey. Nu blev det mer hockey och mindre jobb.

Stefan Lassen har skrivit på för en säsong ytterligare i Almtuna, men för Josefine Öqvist handlar livet vid sidan av familjen om mode och både en butik i Hallstavik och på nätet.
– Jag har alltid gillat kläder och mode och när jag gjorde min första betalning för kläder från Kina, jag betalade mycket pengar, tänkte jag ”vad har jag gjort nu?”
– Stefan har haft ett företag tillsammans med en kompis som hade handlat med Kina. Genom hans kontakter kände jag mig trygg med att köpa in varor från Kina. Vi beställde hem lite prover och det såg bra ut så jag tänkte att nu kör vi på det här.
- Nu säljer jag kläder, skor, accessoarer och smycken till kvinnor både i butiken och på nätet. Jag kan hålla bra priser eftersom jag tar hem från Kina och har lager här hemma så jag har inte så höga kostnader runt om. Jag vill att alla ska har råd att köpa och det var min tanke från början.

HÄR hittar ni Josefine Öqvist modebutik på nätet.

oqvist-by-jossan-1563617064.jpgButiken i Hallstavik.Privat

Du kanske även vill läsa: VM-backen förlänger – och får jobb på marknadsavdelningen BOMBEN: VM-backen aktuell för spel i Hockeytvåan Den här artikeln handlar om: