Fem av de 15 bästa SHL-värvningarna enligt Henrik Skoglund.
Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: SHL:s 15 bästa värvningar
ANNONS
Snart går SHL-klubbarna på is och Henrik Skoglund har tagit sig en titt på vilka 15 nyförvärv han tycker är vassast inför seriestarten i september.

Det är alltid lurigt att rangordna värvningar. För det är ju inte bara så enkelt som att ett "namn" eller poänghistorik kommer bli en garanterad succé. Jag gjorde ett försök i maj att ranka de tio främsta nyförvärven dittills. Den listan kan ni ta del av här.

Sedan dess har det hänt en hel del på värvningsfronten bland klubbarna och jag tyckte att det var dags för en uppdaterad lista. Dessutom adderar jag fem platser, vilket gör att åtta av de som var med på listan i maj är med även nu. Men toppen har förändrats rejält.

15. Jonas Holøs (b), Linköping

Det känns som att det var igår norrmannen kom som en ung och lovande back till Färjestad. Sedan dess har han hunnit samla på sig en stor mängd rutin från både SHL, KHL och NLA. 31-åringen är cementerad i det norska landslaget och är ett säkert kort att lita på bakåt. Min känsla är att han kommer bli oerhört nyttig för Linköping kommande säsong.

14. Juhani Tyrväinen (fw), Luleå

Är väl att beskriva som en ”late bloomer”. Fick rejäl fart på poängproduktionen i Liiga först på senare år och i år bar det hela vägen till landslagsdebut. Detta efter att aldrig tidigare ha representerat Finland landslagsmässigt på någon nivå.

Slog sig in i Finlands slutliga landslagstrupp och detta är en center som behärskar det fysiska spelet samtidigt som han i bra takt levererar poäng. Har potential att växa ytterligare.

13. Arttu Ilomäki (fw), Luleå

Nästan så man skulle vilja sätta karbonpapper över ovan inlägg. De här två spelarna har en likande story och har båda blommat sent samt att landslagsdebuten kom först i år.

Även Ilomäki spelar VM för Finland och gör man det så är man en spelare på mycket hög nivå. Det kan bli en rolig höst, vinter och vår i Luleå.

12. Eric Martinsson (b), HV71

Dubbel svensk mästare med Växjö och detta är en spelare som vet vad som krävs för att vinna, 26-åringen har vid ett flertal tillfällen testats i Tre Kronor och när han nu återvänder till SHL efter att ha spenderat förra säsongen i AHL och NLA så kommer han definitivt tillhöra en av ligans bättre backar.

Martinsson är en puckskicklig tvåvägs-back som lär skapa lugn i HV:s bakre led. Något de till stora delar saknade ifjol, trots giganten Mikko Lehtonen.

11. Patrik Zackrisson (fw), Leksand

"Zacke" är tillbaka i Sverige och denna gång är det Leksand som ska dra nytta av hans tjänster. Även om säsongen som var inte lämnade några större avtryck i historien är han ett klassförvärv. Säsongen innan den senaste gjorde 32-åringen 42 poäng i KHL och spelade OS för Sverige. Senaste säsongen i Sverige var 15/16 och då blev det 48 poäng för Skellefteå.

10. Jakob Forsbacka Karlsson (fw), Växjö

Det är vanskligt på ett sätt att ha Jakob Forsbacka Karlsson med på den här listan. Vet vi egentligen vilken klass han håller? Draftad i andrarundan 2015, men har sedan han skrev på för Boston 2017 bara spelat 29 NHL-matcher. Resten i AHL.

Det var en sida att se på det hela. Den andra sidan är självklart den potential JFK besitter och det ska bli oerhört spännande att se hur den kommer förvaltas i bördigt Växjö-land. Fler än en gång har spelare tagit kliv i den småländska staden och det känns som det här inte kan bli annat än succé. Känslan har hela tiden varit att forwarden ska stanna i NHL, trots utgående kontrakt med Boston. Men nu väljer han han alltså Sverige och spel i SHL.

9. Jonathon Blum (b), Färjestad

Rutinerad herre som spelat över 100 NHL-matcher och närmare 200 i KHL. Lägg därtill att han spelat OS för USA och väljer Karlstad för att "det är ett bra ställe för familjen". Får han bara vara skadefri så kan han rakt av ersätta flyktade Jesse Virtanen på Färjestads blålinje gällande poängproduktionen.

8. Johan Sundström (fw), Frölunda

Kommer från två mardrömsår borta i KHL som förstörts av skador. Men innan han lämnade Frölunda 2017 hade han två säsonger med 36 samt 38 poäng. Så vi vet att en skadefri Johan Sundström kan leverera starkt.

Sundström har en bra räckvidd och ett bra skott och är i det närmaste komplett som spelare. Han har alla delar för att vara en toppspelare.

7. Dennis Everberg (fw), Rögle

Den dubble VM-guldmedaljören från 2017 och 2018 gjorde 37 poäng för Växjö senast det begav sig i SHL. Efter en avstickare till KHL inledde han den nyss avslutade säsongen i AHL för Manitoba Moose, men stack över till Europa och NLA-laget Zug igen i mitten av november.

Rögle har känts intressanta och spännande i flera år nu. Blir Everberg skillnaden mellan en placering i de nedre regionerna av tabellen eller toppen? Jag tror faktiskt det och det ska bli ofantligt spännande att se vad den här herren kan uträtta i sin hemmiljö.

6. Greg Scott (fw), Brynäs

Brynäs vet vad de får av Scott. Scott vet vad han får av Brynäs. Efter tre säsonger i CSKA Moskva återvänder nu kanadensaren till klubben han gjorde 117 poäng för under tre säsonger. Kan han ligga runt 40 poäng även nästa säsong så kommer han tillhöra toppen av SHL.

5. Anton Rödin (fw), Brynäs

Var lagkapten när han lämnade Brynäs 2016 och det är en ledare som nu återvänder till Gävle efter en rad skadefyllda säsonger med ett knä som spökat.

Det är lite svårt att veta exakt vad man ska förvänta sig av Rödin i poängväg, men det vi vet är att Brynäs kommer få in en katalysator i sin trupp som komma riva djupa och variga sår i motståndarförsvaret. Får han fart på målskyttet också så kan det här vara nästa säsongs poängkung i hela serien.

4. Victor Ejdsell (fw), Färjestad

Dundersuccén i Karlskoga för ett par år sedan gav den avige värmlänningen både kontrakt i SHL och NHL. För att inte tala om Tre Kronor-debut som allsvensk spelare. Efter 20 mål och 34 poäng med HV71 17/18 drog han över till Chicagos organisation och det blev sex NHL-matcher.

Ejdsell kanske inte levererade någon succé i farmarligan förra säsongen, men vi vet alla vad han kan och när han nu återvänder till Färjestad, som han tidigare representerat på juniornivå, så känns det lite som att vad som helst i positiv bemärkelse kan hända. Jag skulle inte bli överraskad om han går och vinner poängligan, spelar VM 2020 och säsongen efter återfinns i NHL.

3. Ville Leskinen (fw), Färjestad

Det var hård konkurrens om Leskinens namnteckning. Men till slut vann Färjestad dragkampen om den sylvasse anfallaren som har näsa för mål. Totalt i liga, slutspel och CHL har Leskinen gjort 61 mål för Kärpät. Det finns inget som talar för att den produktionen inte kommer hålla i sig.

2. Emil Pettersson (fw), Växjö

Vi minns alla hans totala genombrott efter bytet från Skellefteå till Växjö för två säsonger sedan där han snittade en poäng per match i Småland. 25-åringen har fortsatt att leverera bra i AHL, men inte fått chansen i NHL. Nu är han tillbaka i Sverige och valet föll på Växjö. Båda parter vet vad de får av varandra och det här känns som den perfekta matchningen. 

1. Patrik Berglund (fw), Djurgården

Lämnade Buffalo och NHL under förra säsongen då han inte mådde bra. Istället åkte han hem till Sverige och nu blir han kvar här. I alla fall kommande säsong. En Berglund som mår bra och trivs skulle naturligtvis alla dagar i veckan kunnat ta ett jobb i stort sett i varenda NHL-klubb. Med sina 31 år är han i en bra ålder och han kommer ge både ligan och Djurgården en helt ny dimension. Tänk om Jacob Josefson får vara skadefri också. Då kan detta bli en synnerligen svårstoppad duo om djurgårdsledningen väljer att sätta ihop de bägge.


Du kanske även vill läsa: SKOGLUND: Rankar SHL:s bästa värvningar (hittills) Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL