Sök
Emil Wahlberg har vandrat den långa vägen till SHL. För elva år sedan spelade han i division 3.
Bildbyrån
SHL

Krokig resa från division 3 till SHL-debut som 30-åring

Han har gjort hela resan från division 3 till SHL. Men vägen har inte varit spikrak för Emil Wahlberg som nu går mot debut i högsta serien. På resan har han hunnit med att ta beslutet om att lägga av och han berättar att en bloggande sportchef gav en karriärskjuts.
– Känslan är jättebra. Jag är jättetaggad, det ska bli otroligt häftigt. Det är nästan så jag får nypa mig i armen fortfarande, berättar Wahlberg för hockeysverige.se om det kommande SHL-äventyret.


Med hjälp av Elite Prospects eminenta premium-filter kan vi konstatera att det till nästa säsong finns 13 spelare i SHL som någon gång under sin karriär har spelat i division 3. Av dessa är det bara en som spelat i samtliga ligor mellan SHL och femtedivisionen, nämligen Djurgårdens back Marcus Högström.

Men till hösten talar mycket för att Oskarshamns back Emil Wahlberg kommer kunna skriva in samma sak i sitt CV.
– Nu har jag inte gjort någon debut än, men det är klart att jag ser fram mot den, berättar han för hockeysverige.se.


RINGDE UPP VIMMERBY SJÄLV


Emil Wahlberg kommer ursprungligen från småländska Åseda och han var, förutom en säsong i Superelit med Troja, moderklubben trogen fram till året han skulle fylla 22. Då hade han spelat i både division 3 och 2 med Åseda. En bloggande sportchef skulle lägga grunden för ett klubbyte. Michael Rundberg heter han och drev parallellt med sportchefsjobbet i Vimmerby en blogg som avhandlade klubbens öden och äventyr.
– Vi mötte Vimmerby med Åseda och efter varje gång vi mött dem så skrev han väldigt mycket om att jag varit bra mot Vimmerby. Efter den säsongen så ringde jag faktiskt själv till Vimmerby och kollade om det fanns någon möjlighet att få ett kontrakt eller tryout, berättar Wahlberg om hur det hela gick till.

Rundberg lämnade dock sin roll som sportchef och ersattes i stället av Fredric Jaensson. Wahlberg erbjöds en tryout av nykomlingen i Hockeyettan, men efter bara några veckor blev det ett permanent kontrakt av det hela och backen var med att etablera klubben på nivån under sina fem säsonger.


DOTTERN FÖDDES TRE MÅNADER FÖR TIDIGT


Men efter den femte säsongen, vilket var 2015/2016, hade han bestämt sig för att sluta.
– Min fjärde säsong i Vimmerby, det måste bli 14/15, så fick jag och min sambo vårt första barn. Hon kom tre månader för tidigt och det var lite komplikationer och mycket sjukhus där ett tag, berättar Emil Wahlberg och fortsätter:
– Jag försökte bara lappa ihop jobb, familj och sen att jag skulle kunna spela hockey samtidigt. Det var mycket hattande där.

Sambon låg på sjukhus tre veckor innan förlossningen och totalt blev det tio-elva veckor i på sjukhus i Linköping respektive Västervik.
– Det var lite halvsvårt att få ihop jobb, hockey och sen vara där och stötta sambon.

Han blev kvar ytterligare ett år i Vimmerby efter dotterns födsel, men det var en tung säsong.
– Det var ganska tufft. Jag fick det inte att fungera. Jag jobbade heltid och var mycket i ishallen. Jag gick hemifrån halv sju på morgonen och kom hem vid sju, halv åtta på kvällen. Då sa jag till (Daniel) Stolt i januari, februari där att ”det här kommer inte funka, jag kommer inte spela mer efter den här säsongen”.
– Jag var inställd på att det inte skulle bli mer hockey för mig efter min sista säsong i Vimmerby. Men då lyckades Västervik ta sig upp i Hockeyallsvenskan och kunde erbjuda så att jag kunde ha hockeyn som jobb åtta månader om året.
– Då var det helt andra förutsättningar och det blev mer tid hemma de dagarna vi tränade än om jag bara skulle jobbat 07-16 på mitt jobb som jag var tjänstledig ifrån.


Wahlberg och hans sambos förstfödda dotter har repat sig bra efter den för tidiga födseln och mår bra nu.
-- Idag är hon som vilket barn som helst. Det har gått bra hela tiden egentligen, säger han och passar också på att hylla den svenska neonatalvården.
-- Neonatalvården i Sverige är ju världsledande, så man är ju i väldigt goda händer. 


ENKELT VAL


Totalt blev det tre säsonger i Västervik och går man enbart på poängen är den senaste hans bästa. Emil Wahlberg berättar att han bara hade Oskarshamn och Västervik att välja på inför hösten.
– När de gick upp så var det ett ganska enkelt val tycker jag. Jag har aldrig tänkt egentligen under mina år i Västervik att jag skulle få chansen i ett SHL-lag. När chansen dök upp så ville jag verkligen testa på det.


Och han är inte ett helt obekant ansikte i sin nya klubb. Hans förra sportchef i Vimmerby är numera sportchef i SHL-klubben.
– Stolt har jag ju haft att göra med tidigare. Dels var han med och tog mig till Vimmerby från Åseda. Jag har bott i Vimmerby sedan dess och jag känner Daniel vid sidan av också. Så det är klart att han haft koll på mig.
– Sedan har jag mött Oskarshamn nu i tre säsonger och Håkan (Åhlund) och (Fredrik) Hallberg har ju varit i Pantern tidigare och jag har mött dem med. Så de har bra koll på vem de plockar in.


bb170903bb898-1562583672.jpgJoakim Englund Foto: Bildbyrån

En annan som har bra koll på Emil Wahlberg är hans tidigare lagkamrat i Västervik, Hockeysveriges allsvenske expert Joakim Englund.
-- Senaste säsongerna har jag tänkt att Wahlberg skulle göra sig kanonbra i SHL som typ sjätte-back. Dock trodde jag att åldern skulle innebära att han aldrig skulle få chansen, berättar Joakim Englund och fortsätter med att beskriva Wahlberg som spelare och lagkamrat:
-- En solid tvåvägsback som behärskar alla delar av spelet. Bra på att ta pucken i offensiv riktning, både via passningar men kanske framförallt via några snabba skär. Han har även ett bra skott från blålinjen vilket han visat upp i allsvenskan men jag kan dock tänka mig att IKO har spetsigare spelare än Wahlberg i positionen som point i powerplay. En bra kille att ha i omklädningsrummet. Noggrann i sin hockey och har allmänt bra värderingar.


SKA KRIGA FÖR PLATSEN


Oskarshamn har just nu nio backar på kontrakt inför nästa säsong. Emil Wahlberg säger att han är medveten om att han kommer få kämpa för en plats.
– Sen förstår jag också att jag inte bara kommer få en plats, det är krig som gäller från nu på försäsongen, när isen drar igång och så vidare. Jag måste verkligen bevisa att jag ska ha den här platsen.
– Man måste bevisa att man ska ha platsen och verkligen bidra varje match för att behålla den också.

Vad är dina styrkor som hockeyspelare?
– Jag tycker att jag är ganska jämn på allting. Jag är inte jättespetsig offensivt, men jag kan ändå bidra offensivt. Jag är inte en sarg ut-back som är superbra defensivt, men jag tycker ändå att jag är bra defensivt.
– Jag tycker att min styrka är att jag är lite halvbra på allt, säger han och skrattar.

Ordet man tänker på är att du verkar vara en väldigt smart spelare. Stämmer det?
– Ja, jag vet inte. Det kanske det gör, säger han och skrattar igen innan han fortsätter:
– Det har väl lite med åldern att göra också. Det är svårt att bli skitmycket snabbare, då kanske man kompenserar det med annat och försöker ligga rätt och så vidare.
– Så det kanske ligger något i det, men jag vet inte om jag är smartare än någon annan.


BRA PÅ ATT ANPASSA SIG


Division 3 har blivit divison 2. division 2 har blivit Hockeyettan. Hockeyettan har blivit Hockeyallsvenskan och Hockeyallsvenskan har nu blivit SHL.

– Nu har jag ju inte spelat i SHL än, men av de nivåer jag spelat på så har jag hela tiden anpassat mig ganska snabbt. Det kan vara både en fördel och en nackdel.

Det var intressant, vad är nackdelen med det?
– Fördelen är ju att man kommer in i det fort, men nackdelen kan ju vara att man känner att man kommer in i det fort, men sen inte tar ytterligare ett steg och blir dominant.
– Men det är klart att det är större fördel än nackdel att kunna anpassa sig fort.


Vad tror du att det beror på att du är såpass bra på att anpassa dig?
– Ja du, det var en väldigt bra fråga. Jag vet faktiskt inte...När jag kommer till nya föreningar så försöker jag bara visa vad jag går för och försöker anamma spelsystemet så snabbt som möjligt. De gångerna jag bytt klubb har det lyckats och jag får hoppas att det gör det denna gången också.

Att du sett alla nivåer, har du nytta av det någonstans?
– Jag vet faktiskt inte, säger han och skrattar.
– Det är klart att man kanske hela tiden haft nytta av det genom att man hela tiden sett vad man behöver lägga ner för tid för att hålla sig kvar på den nivån man är. Annars kommer man tillbaka förr eller senare till den nivån man var på förut.

Ishallen i Åseda har bytts ut mot Be-Ge Hockey Center och den allsvenska kostymen ska bytas mot en SHL-smoking. Emil Wahlberg vet vad som gäller. Han har ju gjort resan förr.

– När jag skulle från Åseda till Vimmerby som visste jag att jag kom från en sämre division 2-klubb och ska spela i en nykomling i division 1. Jag måste ju lägga ner mycket tid på att komma så väl förberedd som möjligt.

Den här artikeln handlar om: