Sök
SDHL
SKOGLUND: Poängligan är en skrämmande läsning

Debatten om antalet importer i SDHL har pågått under en längre tid och ena sidan menar att det är bra för ligan och utvecklingen med många importer – medan den andra sidan (mestadels Leif Boork) menar att det är skadligt för utvecklingen.

Så här i sommartider får man som journalist oftast lite extra tid att ägna sig åt sånt som man inte hinner med under brinnande säsong. Därför tog jag tillfället i akt att jämföra SDHL:s poängliga säsong för säsong gällande hur topp 20 såg ut med svensk representation kontra importspelare. Det visade sig bli en skrämmande läsning tillslut och vi kan konstatera att det har skett en drastisk minskning av svenska spelare i toppen de senaste åren.

Så här såg det ut.

07/08: 15 av 20 var svenska spelare
08/09: 13 av 20 var svenska spelare
09/10: 15 av 20 var svenska spelare
10/11: 13 av 20 var svenska spelare
11/12: 16 av 20 var svenska spelare
12/13: 16 av 20 var svenska spelare
13/14: 14 av 20 var svenska spelare
14/15: 14 av 20 var svenska spelare
15/16: 12 av 20 var svenska spelare
16/17: 10 av 20 var svenska spelare
17/18: 7 av 20 var svenska spelare
18/19: 4 av 20 var svenska spelare

Parallellt med detta har Damkronornas resultat blivit sämre och sämre och i våras åkte de till och med ur VM:s elitdivision.

Det har under en längre tid pågått en debatt om huruvida det är bra eller dåligt med så många importer i den högsta damligan i Sverige. Vid en snabb konsultation av Elite Prospects konstaterar jag att det hittills är 80 importspelare klara för spel nästa säsong. Ett snitt på åtta spelare per klubb alltså. Då snackar vi hittills klara. Det lär väl tillkomma en del också.

Tittar vi på herrarnas motsvarighet SHL så är siffran upp i 74 just nu. Då är det fyra klubbar fler i den ligan.

Den förre detta förbundskaptenen för Damkronorna, Leif Boork, har länge flaggat för att antalet importspelare hämmar de inhemska spelarnas utveckling, vilket speglar av sig på landslagsverksamheten när de svenska spelarna i många fall får mer undanskymda roller.

Personligen har jag länge skyggat för debatten då jag befinner mig med jämnvikt på båda benen och har svårt att ta ställning i frågan. Jag kan hålla med Boorks motståndare om att det nog är bra för ligan och utvecklingen med världsspelare i trupperna som de svenska tjejerna kan ta rygg på och se och lära av. Det tror jag även Boork tycker.

Men det är en sak att importera etablerade spelare på internationell nivå att agera vägvisare. Men vad händer när det blir så många så de tar över toppen mer eller mindre fullständigt? Minns min sammanställning ovan gällande poängligans topp 20. Även om nu poängen inte säger allt, så säger den en hel del om vilka det är som får förtroendet när matcherna ska avgöras och så vidare. Är det verkligen så bra.

Samtidigt förstår jag varför det ser ut så här. Det råder ett underskott på svenskor att fylla lagen med, även om den saken ser ljusare ut på sikt då fler tjejer börjar med hockey. Självklart förstår jag att klubbarna måste fylla på med spelare som de vet/anar håller måttet i SDHL. Men frågan är om antalet importer vi ser just nu verkligen kommer vara gynnsamt på sikt?

Det ska noteras i sammanhanget att jag fortfarande inte riktigt vet vilken vågskål jag ska lägga mitt pund i gällande den här debatten. Men någonstans känner jag att något måste hända. Det skulle vara lätt för mig här nu att skrika om ett en begränsning, ett importtak för klubbarna.

Men, nja...Jag tror inte riktigt på det. Det enda svaret jag kommer fram till är att det måste jobbas ännu hårdare med resurserna till damverksamheten, både från klubbarnas sida. Men också från förbundshåll. Och den åsikten är jag ju knappast ensam om att ha. 

Ges damerna bättre förutsättningar borde det tala för att antalet importer går ner på sikt. Det kanske är det vi måste sträva mot. Sedan finns det alltid ekonomisk aspekter för klubbar och förbud att ta hänsyn till gällande hur saker och ting ska prioriteras.Den här artikeln handlar om: