Sök
Fredrik Forsberg.
Bildbyrån & Ronnie Rönnkvist
HockeyAllsvenskan

"I Leksand fick jag aldrig känna att jag bidrog eller var viktig"

Han lånades ut till BIK Karlskoga efter att Leksand hade det tungt under säsongen 2017/18. Förra säsongen skrev Fredrik Forsberg på för värmlänningarna – där han nu utvecklats till en ledande spelare och en poängmakare att lita på.
– 
Jag har alltid känt att jag klarar av nivån och jag tycker att när jag spelade här i Leksand att jag skulle få spela mer och få ett större förtroende, säger Fredrik Forsberg till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
I våras var det många i Leksand som jublade, Fredrik Forsberg hade skrivit på för Leksand. Inget ont om den Fredrik Forsberg som hade skrivit på, tvärtom så är det en väldigt skicklig spelare, men dom flesta trodde att det var Filip Forsbergs lillebror, Fredrik, som skulle göra comeback i Leksandströjan.
Jag blandades ihop med honom enormt mycket i våras i alla fall, men tidigare har det inte varit så mycket, säger Karlskogas Fredrik Forsberg med ett skratt när hockeysverige.se träffar honom för en intervju i byn Övermo i Leksand.
Ett år i J20 fick jag hans skridskor. Då var han i Djurgården. Hans skridskor var helt fel modell och storlek. Det var hans nummer på till och med. Efter det är det mest i våras som vi blivit ihopblandade.

Dom båda Fredrik Forsberg är dessutom födda samma år, 1996, men den ena i Leksand och den andra i Stockholm.
Vi har spelat i något select-lag tillsammans så vi känner varandra. Det är lite komiskt att vi heter lika, spelar hockey och är samma ålder.
I våras, allt gick från ett lite rykte till att min telefon blev nedringd. Alla i Karlskoga ringde mig och frågade vad som händer. Jag hade själv inget att säga eftersom jag inte hade hört ett ord om det. Jag blev lika chockad som alla andra. Det var nog många som trodde att jag ljög dom rätt upp i ansiktet då jag sa att jag skulle vara kvar i Karlskoga, skrattar Fredrik Forsberg.

LOSSNADE I KARLSKOGA

Redan säsongen 2017/18 blev Fredrik Forsberg utlånad till Karlskoga från Leksand. Då svarade han för tio mål och totalt 21 poäng på 20 matcher och man började tala om att han äntligen hade fått sitt genombrott.
Jag fick en helt annan roll i Karlskoga kände mig viktig i laget. I Leksand fick jag aldrig känna att jag bidrog eller var viktig. Det fick jag i Karlskoga från första träningen. Tränarna sa att dom skulle bygga runt mig och så vidare.
Man växer bara av orden. Sedan har det flutit på och jag trivs väldigt bra i klubben. Jag har faktiskt ingenting att klaga på.

Var det så enkelt som att en större roll gjorde att du fick lite av ett genombrott?
Man växer ju med en större roll. Jag har alltid känt att jag klarar av nivån och jag tycker att när jag spelade här i Leksand att jag skulle få spela mer och få ett större förtroende.
När jag väl fick det i Karlskoga, fick spela med bra spelare runt om mig, är det klart att jag växte och det att började gå bra.

Kedjan med Isac SkedungWilliam Wikman och Fredrik Forsberg var kanske Leksands mest irrationella och lyckade lina i inledningen av 2017/18. Trots det valde dåvarande coachen, Leif Carlsson, att låta trion få sparsamt med speltid. Efter en tid lotsades samtliga tre ut till andra klubbar för att slutföra säsongen där.
Jag vet inte vad jag ska säga, men det gick bra för oss. Det gick tungt för laget, men jag tycker att vår kedja snurrade på bra. Vi fick också det mesta av berömmet och skapade mycket.
Alla tre var inför säsongen ”det blir som det blir”. När det fortsatte gå tungt för laget gick det såklart sämre för oss också. Sedan var vi inte så dåliga, alla tre, att vi skulle sitta på läktaren som vi gjorde innan alla vi blev utlånade.
Det går fort bra och fort dåligt i hockey. Nu blev det åt fel håll för alla tre, men det verkar som det här ändå har varit bra för oss alla. Wikman och Skedung trivs bra i Västerås och det gick bra för dom förra säsongen.

fforsberg2-1564493521.jpgFredrik Forsberg trivdes tillsammans med Isac Skedung (vänster) och William Wikman (höger).Bildbyrån

STOR BESVIKELSE

Var det en stor besvikelse att det blev så här?
Jo, så var det. Speciellt när vi visade upp en kvalité som höll på den nivån. Vi var också nästan en ledande kedja. Att det sedan med att man byter tränare ska förstöra…, säger Fredrik Forsberg och ser lite uppgiven ut innan han fortsätter:
Det är deras beslut och jag tror inte att dom gjorde något för att skada oss tre utan för lagets bästa. Så här i efterhand kanske det ändå var det bästa som kunde hända för min del.

Lockar det inte att spela med William Wikman och Isac Skedung igen?
(Skratt) Inte ännu i alla fall. Jag försökte få Skedung till Karlskoga förra säsongen när jag visste att han inte hade något kontrakt på gång. Han hade dessutom varit med mig i Karlskoga då vi blev utlånade dit ihop.
Han är från Sala och Västerås ligger när. Jag förstår att han gjorde det valet. Dessutom har han och Wikman varit bästa polare i många år. Det är roligt att möta dom och det blir lite skitsnack vid sidan av, vilket alltid är kul.

Blir det även lite snack mellan er under matcherna?
Det blir att vi tittar på varandra lite. Skedung och Wikman är två sköna killar och det blir nästan bara att jag skrattar när jag ser dom och väldigt kul att möta.

Vilken kedja har du annars fungerat bäst i?
Det var nog då jag var ett år för ung för J20. Då spelade jag med Tom Mäkitalo och David Suvanto. Det var en säsong allt fungerade. Ibland gjorde jag ingenting, men när matchen var slut hade jag ändå gjort tre, fyra poäng.
Det rullade på och dom två sköt knappt ett skott på hela säsongen utan dom passade mig varje gång. Fast dom hade öppet mål fick jag det i stället.  Den säsongen, jag tror inte att det går att få en sådan säsong igen.

33 POÄNG PÅ 42 MATCHER IFJOL: "VILL BIDRA ÄNNU MER"

Fredrik Forsbergs är nöjd med sin förra säsong i Karlskoga, men den innehöll även skadeproblem. Trots det svarade 22-åringen 20 mål och 33 poäng på 42 matcher.
Säsongen var ändå bra tycker jag. Jag fick en stor roll från start. Vi var ett lag som var svåra att slå. Vi spelade inte den roligaste hockeyn, men effektiv, släppte in så många mål, men kanske inte gjorde så många heller.
Ofta vann vi med uddamålet och var ett topplag egentligen hela säsongen. Vi hade inte någon egentlig dipp under en lång period. Vi stretade på och jag vet sedan tidigare att det inte är roligt att komma till Nobelhallen. Det är vårt mål att det ska fortsätta vara så.
Min säsong var, som sagt var, okej, men sedan vill jag såklart alltid mer. Jag vill bidra ännu mer och ta laget ännu längre. Överlag är jag nöjd.  

Du har inte bara ryktats tillbaka till Leksand utan även placerats i andra SHL-klubbar, har det funnits möjlighet för dig att gå till SHL inför kommande säsong?
Jag har inte haft något kontrakt på bordet. Sedan har jag inte heller känt att det varit dags att ta klivet upp ännu.
Jag vill ha minst en säsong till i Karlskoga där jag får samma roll, istid och fortsätta producera. Klart att det lockar uppåt. Jag har testat på det några gånger och vet att det krävs väldigt mycket samtidigt som jag känner att jag kommer att må bra av en säsong till i Karlskoga. 

Är det viktigt att få just den här speltiden och inte hamna i en fjärdelina i SHL?
Ja, exakt. Det gynnar inte mig som spelare att hamna i en tredje eller fjärde. Speciellt eftersom jag inte haft någon full säsong tidigare förutom förra även om jag var lite skadad.
Jag har varit lite på läktaren, utlånad, knäskada och allt. Då kan det vara skönt att ha en till säsong där jag får känna ett fullt förtroende, avslutar Fredrik Forsberg.

Du kanske även vill läsa: Från spännande ‘wild card’ till poängkungskandidat: ”Behövde komma bort från Leksand” Den här artikeln handlar om: