Sök
SHL

TV: HV71-talangen – en back för första rundan

Han är en back som många tror kan gå i första rundan av NHL-draften nästa sommar. HV71-backen Emil Andrae står inför en spännande säsong som startar med Hlinka Gretzky Cup ikväll.
– Det är en bred årskull med många bra spelare, säger han om årets upplaga av Småkronorna till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Fostrad i östkustpärlan Västervik, förädlad i Oskarshamn och nu redo att göra väsen av sig i HV71.
Emil Andrae svarade för en stark fjolårssäsong i Jönköping och gjorde inte minst bra i från sig i landslagströjan med U17-landslaget.

Nu rivstartar säsongen 2019/20 med kvällens premiär mot Slovakien i Hlinka Gretzky Cup med Småkronorna.
– Det ska bli jättekul. Det är många bra lag och en kort turnering, men det ska bli väldigt roligt. Jag tycker att vi har ett stabilt lag av det jag sett än så länge, säger Emil Andrae till hockeysverige.se under ett besök i Stockholm.

Småkronorna saknar fixstjärnorna Alexander Holtz och Lucas Raymond, som har ”befordrats” till U20-landslaget, men har andra spelare med ljus framtid. Inte minst Andrae själv och hans bästa kompis/lagkamrat Zion Nybeck.
– Absolut, det är en bred årskull med många bra spelare, nickar han instämmande.

FLYTTADE TILL RIVALEN 

17-åringen spelade för moderklubben Västervik till och med säsongen 2016/17. Då valde han att göra en flytt till rivalen IK Oskarshamn. Men speciellt kontroversiellt var flytten inte.
– Med de förutsättningarna jag hade var det ändå okej tycker jag. Jag tror de flesta förstod varför jag gjorde det, menar han.

Emil Andrae gjorde ett år i IKO och hann faktiskt vara ombytt i fyra allsvenska matcher under sin säsong där. Trots att han bodde kvar hemma i Västervik.

– Det funkade bra att få ihop hockey och skola, men samtidigt var det långt att åka. Jag pendlade en timme (enkel väg) varje gång, men samtidigt hade jag brorsan där och han hjälpte mig mycket och ibland bodde jag över hos honom när jag inte kunde komma hem. Det var skönt att ha honom där.

STOREBROR – DEN STÖRSTA FÖREBILDEN  

Storebror Carl Andrae, 19 år, har varit en viktig person för Emil.
– Jag har faktiskt aldrig haft några stora förebilder på det vanliga sättet utan alltid sett upp till min bror, fast han är forward, berättar han.
– Han är tre år äldre och jag har velat vara som honom ändå sedan jag var liten. Jag ville göra allt som han gjorde och det var han som fick mig att börja med hockey. Det var han som gick på hockeyträningarna och det var häftigt när han ville göra det, då ville jag också göra det. Men om jag skulle säga någon som jag inte skulle jämföra mig med, men som jag kan se en likhet med är det i så fall Oliver Ekman Larsson.

På vilket sätt?
– Han är också en duktig skridskoåkare och en bra allroundback. Han är en ledargastalt som jag också vill vara. Det är någon jag kollar på.

Och han är från Småland också…
– Det också.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag skulle säga att jag är en allround-back, en tvåvägsback som både kan peta in en i offensiven och är stabil bakåt. En spelare coachen kan lita på i alla situationer. Jag gör allt för laget och vill göra skillnad på isen.

SKYNDAR LÅNGSAMT MOT SHL  

Första säsongen i HV71 blev lyckad. Efter att ha vant sig vid att bo hemifrån har han smält in i sin nya omgivning i Jönköping.
– Det har varit jättekul. Inga konstigheter på något sätt. Första året var det mycket nytt, man behövde lära känna nya personer, nya tränare och nya personer i skolan, ny klass och allting. Men ju längre det gick, ju bättre blev det.

Hockeymässigt har det gått riktigt bra…
– Det tycker jag med. I början var det lite segt, innan jul, men sedan blev jag uppflyttad (från J18) till J20 och fick spela mer och mer och mer. Jag fick en väldigt stor roll i slutspelet, både i J18- och J20- laget och sedan blev det U17-VM där vid jul och det var en rolig upplevelse.

Börjar du snegla mot A-laget?
– Ja, absolut. Man har sina mål och det är ett mål. Jag fick vara med några träningar förra året och känna på och det var något nytt även om jag varit med och spelat med a-laget innan i Oskarshamn. Det är ett mål, men min uppgift är att göra det så bra som möjligt i J20 innan man kan ta chansen högre upp.

Hur lång tid tror du att du behöver innan du är en SHL-spelare?
– Svårt att säga, men jag skulle vilja säga två år men allt kan hända.

KAN GÅ I FÖRSTA RUNDAN 

Innan dess kan det hinna bli desto mer fokus på NHL-draften. Emil Andrae är framme vid sitt draftår och ses som en spelare för första rundan i Montréal nästa sommar.
– Än så länge har jag inte tänkt på det. Man har ju sett en del listor och så där och jag kollar på dem, det kan jag inte ljuga om, men än så länge lägger jag inte så mycket energi på det. Det kommer när det kommer och det är bara att fortsätta jobba, säger han.

Är det en målsättning att gå i första rundan av draften?
– Absolut, självklart. Men det är väldigt tidigt på året och mycket som händer under året så man kan inte ta något för givet. Jag måste fortsätta göra det hårda jobbet. Jag vet att det är en klyscha, men det är så det är.

Den här artikeln handlar om: