Sök
Ronja Savolainen
Bildbyrån
SDHL

"Diskussionen om antalet utländska spelare är tröttsam"

Huruvida den stora populationen av importspelare i SDHL är bra eller ej för svensk hockeys utveckling är ett flitigt debatterat ämne. I en intervju med finska Hufvudstadsbladet menar Luleås världsstjärna Ronja Savolainen att det är bra att ligan lockar många importer.

Kritikerna menar att för många importer i SDHL är skadligt för utvecklingen av de svenska spelarna. Finländskan Ronja Savolainen, Luleå, är en av SDHL:s bästa spelare och var tongivande när Finland i våras skrällde sig fram till VM-silver. Hon berättar i en intervju med finländska Hufvudstadsbladet att de utländska spelarna bidrar med kvalité och konkurrens och att det behövs för att spelare ska kunna utvecklas.
— Jag tycker diskussionen om antalet utländska spelare är tröttsam, säger hon till tidningen och fortsätter:
— Det ska inte spela någon roll från vilket land en spelare kommer. Det är fint för den svenska ligan och för svensk hockey att så många bra spelare vill komma dit och spela.

I samband med att Sverige åkte ur VM:s a-grupp i våras var Savolainen hårt kritisk mot det svenska ishockeyförbundet och hur de prioriterade damhockeyn.
— Jag tycker att svenska förbundet borde ge mer stöd. Det känns som att de inte bryr sig så mycket. Det är mer som att de bara tänker på killarna och herrarna. De har bara skitit i vad tjejerna gör och då har de inte haft så bra förutsättningar. Vi i Finlands landslag har jättebra förutsättningar, sa hon till SVT Sport.
Den här artikeln handlar om: