Rasmus Ahlholm lämnar Vålerenga.
Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån
Norska ligan

Svenske poängkungen klubblös: "Vill till en bättre liga"

ANNONS

I förrgår kom bomben att Rasmus Ahlholm brutit sitt kontrakt med Vålerenga. För hockeysverige.se berättar poängkungen om valet och framtidstankarna.


- Jag vill komma till en bättre liga, sen får vi se vilka alternativ som dyker upp.


Han gjorde 81 poäng i den norska ligan under säsongen. Med det vann han poängligan och stod för den bästa poängnoteringen i den norska ligan på 22 år. Under 2000-talet har han den allra bästa noteringen i ligan. Den svenske forwarden Rasmus Ahlholm hade kontrakt med Vålerenga även kommande säsong men i måndags kom beskedet att 29-åringen blivit löst från sitt avtal med den norska klassikerklubben. Det blev 222 poäng på 182 matcher i Norge, för Manglerud och VIF.

Redan i februari berättade han om kontraktssituationen och att någonting kunde vara på gång, i en intervju med hockeysverige.se.

- Jag har kontrakt nästa år också som vi håller på att diskutera och jobba lite runt, berättade han då.


Och nu är allting alltså klart. 

- Det har varit en lång process med många inblandade parter. Utan att gå in på detalj kan jag väl uttrycka det som att det varit en tuff period för både mig och klubben, men båda har hela tiden vetat var den andra står. Jag tror det här är bäst för båda och jag är jätteglad att vi kunde komma fram till den här lösningen.


Stockholmaren är också tydlig med att han bara har positiva saker att säga om Vålerenga, och de tre åren han hade i klubben.
- Jag försöker hålla det hela positivt. Jag har haft tre fina år där och utvecklades enormt. Jag fick en tränare som trodde på mig och jag är som sagt glad över att vi kunde enas kring den här lösningen. Det var en önskan från mig, det var inte dom som ville släppa mig, säger han.

- Nu vill jag bara blicka fram och så får vi se vad som händer.



DRÖMMER OM SHL  

Med tanke på hur bra du talar om Vålerenga, gör det att det blir ännu tuffare att lämna?

- Ja, det är klart det är svårt. Vålerenga tog emot mig med öppna armar vid en tidpunkt då jag inte direkt hade de status jag har idag. Jag har jobbat hårt för att komma dit jag är idag, men jag har samtligt fått god hjälp av miljön som funnits där. Jag har haft bra lagkamrater och tränare och är evigt tacksam för det. Det var ändå det som hände i Vålerenga som gjorde att jag kunnat få de möjligheter jag sitter med idag. Klubben har dessutom en spännande tid framför sig nu, vi vann serieguld förra året, men tyvärr är arenasituationen inte som den borde vara. Den nya arenan är två år försenad och det hade varit ett annat Vålerenga med en annan arena.


- Men jag kan säga så här: Det är klart det hade varit kul att vara med på den resan, med en ny arena, i Vålerenga också.

När Rasmus Ahlholm samtalade med hockeysverige.se under säsongen sade han att han hoppades på spel i Tyskland eller Schweiz. De förhoppningarna finns kvar även nu.
- Ja, det skulle jag säga. Jag vill komma till en bättre liga, och sen får vi se vilka alternativ som dyker upp. Det finns ju några fler parametrar att ta hänsyn till nu när man är lite äldre.

Hoppas du på att kunna få chansen i Sverige?
- Det är klart det finns ett hopp om att få spela i Sverige, SHL är en bra liga och det är några som lyckats ta klivet från Norge till Sverige och blivit kvar. Jag hoppas den dörren är öppen, men förväntar mig inte att det ska hända nu. Det finns ett hopp och en dröm hos mig att det ska hända till slut, men jag behöver säkert göra något eller några år i en annan liga först.
- Det blir nog tufft för mig att få chansen i SHL redan nu, utan det är i mellanligorna i Europa, de precis under SHL, det finns intresse i. Både från Tyskland och Österrike finns det intresse, och från HockeyAllsvenskan. Marknaden ser ändå ganska bra ut för min del.

"DET HAR FÖRSVÅRAT PROCESSEN"  

Har du något konkret bud att ta ställning till från något håll?

- Det här blev officiellt igår (Läs: förrgår) så det finns inget konkret att ta ställning till just nu och jag räknar inte med att det kommer hända något de närmaste veckorna heller.


Just faktumet att Ahlholm inte blev löst från kontraktet från sin norska klubb förrän häromdagen kan göra klubbjakten tuffare.

- Det har försvårat processen, självklart är det så. Men nu har vi kommit till en lösning så nu vill jag som sagt bara blicka framåt. Man kan se det som att det var bra att vi löste det här i augusti i alla fall, och inte senare än så. Visst, några dörrar har stängts nu men det är säkert någon som har öppnats också.


Finns det någon stress över att många lag i Europa börjar gå på is nu?

- Jag har ganska bra med is i magen. Jag väntar hellre lite längre med att skriva på någonstans så länge jag vet att det klaffar och kommer bli bra. Jag vill kunna trivas utanför isen och komma till en klubb där jag verkligen kan prestera och få en bra roll, och som passar mig bra både till spelsättet och ambitionen. 
Jag vill fortsätta utvecklas så jag verkligen kan se hur bra jag kan bli. Det är viktigare för mig än att ta ett hastigt beslut och skriva på för första bästa klubb som lägger fram ett kontrakt på bordet. Jag har ändå haft fyra ganska bra år i Norge, det hade varit värre om jag hade haft ett bra år och kanske gjort 50, 60 poäng som bäst. Nu har det ändå kryddats till ordentligt där.

ÄR EN LATE BLOOMER  

Rasmus Ahlholm är 29 år och säger själv att fönstret för att kunna flytta till en större liga var på väg att stängas.


- Ja, det var nu eller nästa år det behövde hända om det skulle hända alls. Jag känner själv att jag bara har blivit bättre och bättre för varje år men det kanske planar ut litegrann snart. Det är väl nu, i de sena 20-åren och de tidiga 30-åren man ska ha sina bästa år och jag kom in i den perioden nu. Vi får se hur länge jag kan hålla på den nivån, men några bra år till ska jag nog kunna kräma ur, skrattar han.

- Men jag är väl lite av en ”late bloomer” så jag ska bara fortsätta på den vägen och tro på mig själv. Nu får jag testa på en ny liga och det ska bli riktigt kul, för man har liksom lärt sig hur det funkar i Norge. Man känner till lagen och spelarna man möter, och så vidare. Nu får jag chansen att spela med nya spelsytem, möta nya lag och får se lite nya arenor samtidigt som jag får spela en ishockey där det nog kommer gå lite snabbare.

När hoppas du ha klart med en ny klubb?
- Om jag hade fått välja fritt så hade jag förstås velat ha klart med en ny klubb så snabbt som möjligt. Men dyker rätt möjlighet inte upp så får man såklart ha is i magen. Just nu vet jag som sagt inte så jättemycket om vilket intresse som finns så jag får sondera terrängen och se vilka erbjudanden som kommer. Klockan tickar och det hade varit skönt att i alla fall få vara med och spela en seriepremiär någonstans, avslutar poängsprutan.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL