Sverige är i semifinal.
Twitter
Hlinka Gretzky Cup

Till semi efter straffdrama

Det skulle krävas straffar. Men till slut lyckades Sverige krångla sig vidare till final i prestigefyllda Hlinka Gretzky Cup. Detta efter seger med 5-4.

Efter förlusten mot Ryssland igår skulle det krävas seger mot USA i dagens match. Och det började inte bra. USA tog ledningen i powerplay redan efter två minuter. I samma spelform skulle dock Zion Nybeck kvittera efter drygt 16 minuter.

Den andra perioden blev nattsvart för Småkronorna som förlorade den med 0-2. I den tredjes inledning kunde Oskar Olausson reducera i numerärt överläge och en dryg minut senare kunde Daniel Ljungman kvittera. USA skulle dock återta ledningen ännu en gång, men Zion Nybeck skulle med sitt andra mål se till att kvittera och dra matchen till övertid.

Övertiden blev mållös och i straffläggningen kunde Sverige avgöra genom Daniel Ljungman. Jesper Wallstedt vaktade den svenska kassen och Zion Nybeck utsågs till matchens bäste spelare.

Resultatet innebär att Sverige är klart för semifinal på fredag. I fjol tog Sverige silver i turneringen efter en finalförlust mot Kanada. Småkronorna jagar sitt första guld i det som kallas för "inofficiella U18-VM" sedan 2007 då den hittills enda turneringssegern kom för svensk del.