Sök
Sofia Reideborn och Shane Warschaw.
Bildbyrån
SDHL

SDHL-klubben: 'Vi behöver de utländska spelarna'

En debatt kring antalet utländska spelare i SDHL har pågått en tid. Med en dryg månad kvar till premiären har fjolårets bottenlag SDE 15 utländska spelare i truppen. Något som krävs för att laget ska vara konkurrenskraftiga, enligt lagets målvakt Sofia Reideborn.
– Vi måste ta in spelare utifrån för att kunna slå Luleå och vara konkurrenskraftiga i den här ligan, säger Reideborn till SVT Sport.

Under en längre tid har en debatt kring antalet utländska spelare i SDHL pågått inom svensk hockey. Inför den kommande säsongen finns just nu 85 utländska spelare registrerade i ligan. Flest importer har SDE med sina 15 utländska spelare.

Enligt lagets målvakt Sofia Reideborn krävs det för att laget ska kunna vara med och utmana de övriga lagen i serien.
– Vi behöver de här spelarna. Det är en professionell liga och om det ska vara en professionell liga så kan inte vi ha ett division 1-lag. Vi måste ta in spelare utifrån för att kunna slå Luleå och vara konkurrenskraftiga i den här ligan, säger Reideborn till SVT Sport.

"BRA ATT VI HÄR OCH PUSHAR DEM"

Enligt huvudtränaren Shane Warschaw finns inte så mycket till alternativ än att ta in spelare från andra nationer.
– Det finns ungefär 200 seniorspelare som är registrerade i Sverige. Hur många av dem av dem är bra nog att spela i SDHL? Låt säga hälften. Varje lag måste fylla sin trupp med 22 spelare. Om vi vill ha spelare av högsta kaliber måste vi gå utomlands, säger han.

SDE:s nyförvärv Kelty Apperson tror att de utländska spelarnas närvaro kan pusha de svenska spelarna ännu mer.
– Jag förstår vad de menar, men jag tror bara att det är bra att vi är här och pushar dem. Så att Sverige i framtiden kan vara med och konkurrera på ett OS till exempel, säger Apperson.

SDE är det lag som har flest utländska spelare i SDHL med sina 15 spelare. Minst har AIK, som har tre, samtidigt som fjolårets finallaget Luleå och Linköping har tio respektive tolv utländska spelare i sina trupper inför den stundande säsongen.

Du kanske även vill läsa: SKOGLUND: Poängligan är en skrämmande läsning "Diskussionen om antalet utländska spelare är tröttsam" Den här artikeln handlar om: