Sök
Nicole Hall
Ronnie Rönnkvist
SDHL

Framtidens Damkronor: Nicole Hall

Hennes mamma vann SM-guld 1995 och hennes pappa har bland annat varit förbundskapten för Nya Zeeland. Nu ska näste person i familjen Hall, Nicole, göra sig ett namn.

 Det var naturligt för mig att börja spela hockey eftersom pappa var tränare och mamma har spelat. Dessutom har brorsan spelat i något lag i Stockholm. Då var valet inte svårt för mig, säger Nicole till hockeysverige.se.

BORLÄNGE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Idag får ni träffa vår sjunde tjej i serien ”Framtidens Damkronor”. För att möta henne fick hockeysverige.se resa till utkanten av Borlänge eftersom det är där Nicole Hall bor idag, men det var i Stockholm hon en gång föddes. Mamma är Susanne Hall, svensk mästare med Farsta 1995, och pappa är Hockeykonsultenten Ulf Hall.
- Pappa fick jobb här, men skulle även ta över Borlänges A-lag. Det var därför vi flyttade upp hit. Jag var bara två år då, berättar Nicole Hall då vi slagit oss ner i familjens kök på Skräddarbacken i Borlänge. Utanför på gårdsplanen i det trivsamma radhusområdet står givetvis två hockeymålburar.
- Det var naturligt för mig att börja spela hockey eftersom pappa var tränare och mamma har spelat. Dessutom har brorsan spelat i något lag i Stockholm. Då var valet inte svårt för mig.  

Mamma, Susanne Hall, var alltså med och vann SM-guld med Farsta 1995. I finalen besegrades dåtidens storlag inom damhockeyn, Nacka, med 5-1.
- Hon vann SM-guld och hade pappa som tränare, så man kan säga att vi är en hockeyfamilj.

Hur mycket hockey snackas det här hemma om dagarna?
- Till frukost, lunch och middag, men även däremellan också, säger 15-åringen med ett leende och fortsätter:
- Klart att mamma varit en förebild och jag ser upp till henne. Jag vill också uppleva det hon gjorde med SM-guld och allt det där.

Var hon även med i landslaget?
- Nej, hon valde att åka till USA för att kolla bröllopsklänningar i stället (skratt). Jag tror hon var på några uttagningar, men aldrig spelat i landslaget. 

"HAR EN EGEN COACH HÄR HEMMA"


Pappa Ulf Hall lever hockey 24/7 och har givetvis även betytt mycket för Nicole Hall som hockeyspelare.
- Det blir som jag har en egen coach här hemma. Är det något jag undrar över så är det bara att fråga honom. Han har betytt väldigt mycket på vägen och varit en bra hjälp för mig.
- Han säger till om det är något jag ska tänka på och så vidare, men det är bara positivt. 

nicol-hall-14-1565342283.JPGFoto: Ronnie Rönnkvist.

Ulf Hall var förbundskapten på Nya Zeeland under två säsonger 2014 till 2016. Då passade dottern på att åka ner dit för att testa på hur det är att spela hockey på andra sidan jorden.
- Det var coolt. Jag spelade en match där med ett Nya zeeländskt lag (killar). Dom var inte så bra och ganska långt efter i utvecklingen. Det var ändå en cool upplevelse att få se deras hockey, men spelarna hade inte samma klubbteknik som vi har här i Sverige. Sedan spelade dom inte alls med samma fart. 
- Pappas lag var här i Sverige på träningsläger i Norrtälje och då var jag med. Då var det deras landslag, men när jag var på Nya Zeeland spelade jag med något pojklag.
- Jag var 12 år när hans lag var här och dom i laget var mycket äldre, men jag var ändå bättre än många av dom. Dom ligger ganska mycket efter Sverige, men det var, som sagt var, coolt.

Nicole Hall gillade annars det hon fick uppleva i Nya Zeeland.
- Det var en mäktig miljö och jag har aldrig sett något liknande. 

TRIVDES MED ATT SPELA MED KILLAR

15-åringen från Borlänge har, liksom många andra tjejer, spelat med killar under hela sin uppväxt, något hon tycker har fungerat bra.
- Det har varit väldigt bra. Jag tror inte att jag hade utvecklats på samma sätt om jag hade spelat med tjejer. Dom i laget har behandlat mig som vem som helst. Det har varit kul och även coolt att spela med killarna, men framförallt bra för min utveckling. Jag tror inte att jag hade varit där jag är idag om jag enbart hade spelat med tjejer. 

Hur har det fungerat när det gäller den fysiska biten?
- Jag tycker att jag hänger med ganska bra. Klart att jag mött vissa stora spelare som jag inte haft någon chans emot, men jag hänger med dom flesta i det fysiska spelet.

Hade du helst velat spela vidare med killar under hela karriären?
- Både ja och nej. För min utveckling tror jag det hade varit bäst, men jag är ändå tjej och det hade nog inte blivit samma sak då jag blivit äldre.
- Det skulle absolut vara riktigt kul att få spela i kill-hockeyn, men det ska även bli kul att få spela med damer. 

nicol-hall-17-1565342326.JPG

I Leksandströjan.

Inför kommande säsong har Nicole Hall valt att lämna Borlänge för spel i Leksand. Där är tanken att hon kommer spela med både med killar och tjejer.
- Dels vill jag komma närmare damhockeyn. Sedan känner jag att det är en bättre utbildning att spela med killarna i Leksand än att spela i Borlänge.
- Jag kommer spela med killar U15/16 i Leksand. Sedan hoppas jag att även få spela lite matcher och träna med Dam-J, men jag ska tillhöra kill-laget. Även Tuva Kandell kommer spela med killarna där så det ska bli kul. 

"KOMMER SÅKLART BLI JOBBIGT"

Det blir också ett evigt pendlande första säsongen eftersom hon kommer gå klart nionde klass nere i Borlänge.
- Det kommer såklart bli jobbigt. Vissa dagar kommer jag känna ”jag orkar inte”, men eftersom det är något jag vill så är det något jag får ta. Jag vill bli bättre och då tycker jag att det är värt att sitta och åka.
- Jag kan tänka mig att det kommer bli mycket läxor i bilen, sena kvällar och stress efter skolan, men det är värt det, säger Nicole Hall som hoppas på en plats i Leksands Hockeygymnasium till nästa säsong.

När hockeysverige.se träffar Leksands-talangen är hon nyligen hemkommen från Halmstad där Maria Rooth haft sin hockeyskola.
- Det är en riktigt bra hockeyskola med många bra ledare som kommer dit. Våra gruppledare har spelat tjejhockey och riktigt roliga att hänga med. Det är coolt att ha tjejer som ledare som själva har en historia inom hockeyn.
- Våra gruppledare var Louise Leong, Emelie Öberg och Heini Lundin. Sedan var Linnea Johansson där och även Malou Berggren. Det var kul att vara där tillsammans med dom. Även Frida Ekdahl var där.
- Isledarna var bland andra pappa, Peter Elander, Rebecca Höglund
 och Maria själv.  


Har du haft någon förbild inom just damhockeyn?
- Jag har alltid haft Sofia Engström  Så har det varit sedan jag var liten och är så fortfarande, men jag har även haft Danijela Rundqvist som förebild.
- Sofia har alltid varit min idol, men när jag nu kommer till Leksand så sticker hon till Modo, säger Nicole Hall med ett leende. 

sofia-engstrom-leksand-1565342618.jpg

Förebilden Sofia Engström. Foto: Ronnie Rönnkvist

SIKTAR PÅ JVM

Damkronorna fick lämna VM:s A-grupp tidigare i vår, men det här tror inte forwards-talangen enbart behöver vara negativt för damhockeyn i Sverige.
- Det kan vara bra på så vis att landslaget får börja om på nytt med yngre spelare som får komma in. Det kan bli som en omstart för allt och alla. Jag vet att vi har många, många bra spelare som är bra och skulle kunna ta upp Sverige i A-gruppen igen.

Finns drömmen att du ska vara en av dom?
- Absolut, den drömmen finns helt klart.

Siktar du själv på Junior-VM redan den här säsongen?
- Jo, men det är såklart. Sedan har jag hört att Sverige ska skicka ett lag till Ungdoms-OS i Lausanne. Det är mitt nästa stora mål och det vore kul att få komma med dit, avslutar Nicole Hall.

Den här artikeln handlar om: