Sök
SHL
SKOGLUND: De är SHL:s bästa juniorer

Juniorerna stormar fram som aldrig förr i svensk ishockey. Nedan ger sig Henrik Skoglund i kast med att försöka ranka de juniorer som inför säsongen sitter med ett SHL-kontrakt.


En del av er kommer säkert undra när ni plöjt igenom listan varför inte spelare som Lucas Raymond och Alexander Holtz är med. Det svaret är enkelt: Jag har enbart valt att fokusera på de juniorer som i skrivande stund sitter på SHL-kontrakt. Något de båda supertalangerna ännu inte har.

Vidare har jag också utelämnat Victor Söderström (Arizona) och David Gustafsson (Winnipeg), två spelare som absolut hade placerat sig topp fyra på den här rankingen. Men de båda ska vara kvar på sina NHL-klubbars camper tills dess att de antingen tar en plats i NHL-laget, eller inte gör det. Blir det det senare så kommer båda åka tillbaka till Sverige och spela i SHL. Men tillsvidare får vi räkna bort dem från SHL-spel nästa säsong.

Jag hade förövrigt David Gustafsson som tvåa på den här listan tidigare idag. Men i eftermiddags kom beskedet att HV riskerar att tappa honom till NHL och då rök han tyvärr på min lista. Gustafsson hade ju en skadedrabbad säsong ifjol, men kom ändå med till JVM och i slutspelet med HV71 var han formidabel. Han har också startat denna säsong på bästa sätt där han blev Juniorkronornas poängbäste spelare i träningsturneringen i USA i förra veckan. Jag tror Gustafsson, om han nu spelar i SHL, kan bli en ledande och drivande spelare i HV71.

Nåväl, listan:

10. Albin Eriksson (fw), Skellefteå

Jag gillade verkligen vad jag såg av Albin Eriksson förra säsongen och med en hel SHL-säsong i ryggen så känns det verkligen som han kan ta nästa kliv nu. Målfarlig kille med ett rappt skott.

9. Oskar Bäck (fw), Färjestad

Återvänder efter en säsong i allsvenska Karlskoga och det ska bli ytterst intressant att se vad året i andraligan gjort med centern. Levererade fina 20 (4+16) poäng för Karlskoga ifjol. Lär få axla en roll som fjärdecenter i Färjestad, men det ska inte vara några problem då han är skicklig åt båda håll.


8. Noel Gunler (fw), Luleå

Gjorde mål redan i sin andra SHL-match och totalt blev det 15 framträdanden i Luleås a-lag ifjol. 17-åringen skrapade ihop fem (2+3) poäng under den tiden och i Superelit dunkade han dit 27 mål på 31 matcher. Kommer draftas nästa år och rankades av TSN:s draftguru Craig Buttom som 19:e spelare totalt.

7. Adam Ginning (b), Linköping

Var med i JVM-laget ifjol och lär vara det säsongen som kommer också. En ledartyp som har bra defensiva kvaliteter. Linköping gör lite av en omstart och Ginning lär få sina chanser till förtroende i viktiga situationer.

6. Jacob Olofsson (fw), Skellefteå

En stabil center som för två säsonger sedan var en av de som visade vägen i Timrås färd från allsvenskan till SHL. Hade skadebekymmer ifjol, men fick mycket förtroende när han väl spelade. Byter miljö till ett Skellefteå som renoverar om sin trupp en smula och satsar ungt. Det känns som Olofsson är som klippt och skuren för att få chansen till en ledande roll här.

5. Philip Broberg (b), Skellefteå

Besitter en enorm talang och var den svensk som gick högst i sommarens NHL-draft. Var en av allsvenska seriesegraren AIK:s allra bästa backar ifjol och var ledande när U18-landslaget tog VM-guld på hemmaplan. Han utsågs helt rättvist till turneringens bäste back. Samtidigt är han oprövad på SHL-nivå och konkurrensen är hård i Skellefteås försvarsled. Men potentialen finns för ett genombrott på nivån. Det kan vi nog alla vara överens om.

4. Nils Höglander (fw), Rögle

Trollgubbe och magiker. 18-åringen från Bockträsk går mot sin fjärde säsong där han spelat fler än 20 seniormatcher. Efter två säsonger med AIK i allsvenskan SHL-debuterade han ifjol för Rögle. Bidrog med sju mål och lika många assists under sin första säsong i högstaligan och många tror på ett rejält SHL-genombrott för Höglander säsongen som kommer.

3. Filip Hållander (fw), Luleå

Var en Timrås ledande spelare offensivt ifjol och var faktiskt den juniorforward i ligan som hade näst mest istid om man ser till genomsnitt per match. Bara Isac Lundeström var värre i den kategorin, men då spelade han bara 17 matcher, att jämföra med Hållanders 45. Har spelat seniorhockey två säsonger i rad och 19-åringen kan nog växa ytterligare nu när han kommer till ett starkare lag.

2. Dominik Bokk (fw), Rögle

Var en av sex Växjö-spelare ifjol som var över 20 poäng. Hans 8 mål och 15 assists är bra och det imponerar än mer om man ser till det faktum att han hade hela 13 forwards framför sig i laget om man ser till genomsnittlig istid. Lär få betydligt mer förtroende i Rögle och med tanke på den talang tysken besitter så lär han vara en ledande offensiv kraft i Ängelholm säsongen som kommer.

1. Samuel Fagemo (fw), Frölunda

14 mål i SHL följdes upp av sex strutar i slutspelet. Var tillsammans med Djurgårdens Emil Bemström bästa junior offensivt sett i ligan. Draftades av Los Angeles i förstarundan i somras och kommer vara med på deras camp. Men vad det verkar så kommer han spela i SHL kommande säsong. Frölunda har tuff konkurrens på forwardssidan, men Fagemo har redan visat vad han kan i ligan och bör kunna ta det ett steg högre i år.

Du kanske även vill läsa: LISTA: Här är alla juniorer med SHL-kontrakt 19/20 Den här artikeln handlar om: