Fem av de spelare som platsar på Henrik Skoglunds lista.
Bildbyrån
SHL
SKOGLUND: SHL:s bästa spelare
ANNONS

Det har blivit dags för ännu en ranking. Idag tar sig Henrik Skoglund en titt på de 10 spelare som i hans tycke är bäst i SHL.

Det är inte en helt enkel uppgift att ranka spelare. Speciellt inte om man som jag tagit på mig kamikaze-uppdraget att ranka SHL:s tio bästa spelare. Hur ställer man en forward mot en målvakt? Hur ställer man en back mot en kreativ center? Hur ställer man Joel Lundqvist fantastiska ledaregenskaper mot Patrik Berglunds NHL-kvaliteter?

Johan Ryno är i mitt tycke en av seriens bästa spelare, samma sak med hans lagkamrat Michael Lindqvist. Men samtidigt hittade jag tio spelare som jag tycker är bättre, varav två är lagkamrater till herrarna. Oskarshamns back Simon Després har sett magiskt bra ut under de två försäsongsmatcher han spelat. Men han kom inte heller med. Oscar MöllerEric MartinssonOscar AlsenfeltKonstantin KomarekTed BrithénNiklas Olausson och Simon Hjalmarsson var andra spelare som jag tyvärr fick kapa bort i sista stund efter långa resonemang med mig själv. 

Likadant med Viktor FasthFredrik HändemarkBroc LittleEmil Johansson och Jack Connolly...Det hade lätt kunnat bli en topp 50-lista det här. Det säger en hel del om SHL:s styrka säsongen som kommer. Efter att ha blivit påmind så ska givetvis en spelare som Dennis Everberg med här också i diskussionerna. Ja, ni märker. Det är ett gytter av skickliga spelare kommande säsong.

Sååå. Nog tjatat. Här har ni min lista på SHL:s tio bästa spelare säsongen som kommer.

10. Joel Lassinantti (mv), Luleå

Hittade rejäl harmoni i sitt spel förra säsongen och utöver att vinna målvaktsligan utsågs han också till årets målvakt. Kommer ha David Rautio flåsandes i nacken kommande säsong och det ska bli intressant att se om Lassinantti till och med kan höja sitt spel med den konkurrensen.

9. Victor Ejdsell (fw), Färjestad

20 mål och 34 poäng senast det begav sig i SHL för Ejdsell. Återvänder till Sverige efter en säsong i Nordamerika och känslan är att han inte kommer slå av på takten. Speciellt inte när han är hemma i Värmland igen och dessutom har rejält med offensiv kompetens bredvid sig.

8. Ville Leskinen (fw), Färjestad

Var ett jagat byte under sillyn, men valde Färjestad. Ett lag som kommer vara bländande offenisvt den kommande säsongen. Finländaren har en rejäl näsa för mål och satte 37 strutar ifjol för Kärpät i liga, slutspel och CHL.

7. Joakim Lindström (fw), Skellefteå

Tog ett litet steg tillbaka ifjol i sin poängproduktion. Men hans 42 poäng är ändå jättebra siffror och med det kom han tvåa i den totala poängligan. Evigt unge Lindström kommer fortsätta bära Skellefteås förstakedja.

6. Erik Gustafsson (b), Luleå

30-åringen gjorde sin första SHL-säsong ifjol och det går knappast att klaga på utdelningen han fick. Ledde som lagkapten Luleå till en andraplats i serien och en semifinalplats. Utsågs helt riktigt till ligans bäste back.

5. Emil Pettersson (fw), Växjö

Slog igenom med dunder och bra för ett par säsonger sedan i Växjö. Har på sina två senaste säsonger gjort helt okej med poäng i AHL, därför en smula överraskande att han inte fått chansen i NHL. Det är bara att tacka och ta emot för den svenska hockeypubliken att vi får ynnesten att njuta av honom på nära håll.

4. Richard Gynge (fw), Växjö

En målskytt av rang som fick fjolårssäsongen i KHL förstörd av en skada. Gjorde 44 poäng senast i Växjö och det finns egentligen ingenting som talar för att han inte skulle kunna upprepa den bedriften säsongen som kommer.


3. Jacob Josefson (fw), Djurgården

Var fullständigt briljant till en början ifjol sedan återkomsten från Nordamerika. Har tyvärr varit enormt skadedrabbad under sin karriär och fjolåret var inget undantag, vilket gjorde att formen mattades. Man unnar verkligen den här spelaren en skadefri säsong. Då lär det slå gnistor. Har enorma kvaliteter.

2. Ryan Lasch (fw), Frölunda

Frölundastjärnan är en av de bästa som nästa säsong håller till på europeisk mark. Har vräkt in poäng de senaste åren och det känns som han är som ett fint årgångsvin som bara blir bättre och bättre med åren. Utsågs ifjol till årets forward i SHL och vann Stefan Liv Memorial Trophy som slutspelets mest värdefulle spelare.

1. Patrik Berglund (fw), Djurgården

Jag är väl knappast ensam om att ha 31-åringen som etta på en sån här lista. Hade med lätthet kunna spela flera år till i NHL, men väljer att komma hem för att må bra. Han kommer ge Djurgården och SHL en helt ny dimension.

Du kanske även vill läsa:
SKOGLUND: De är SHL:s bästa juniorer
SKOGLUND: De är SHL:s bästa juniorer
KARLSSON: SHL:s 15 bästa värvningar
KARLSSON: SHL:s 15 bästa värvningar
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL