Sök
Lawrence Piluts första mål för kommande säsong är att ta sig tillbaka till speldugligt skick. Sedan vill han etablera sig i NHL.
Bildbyrån
NHL

Succéstarten förbyttes till nattsvart slut för NHL-svensken

I sista matchen för säsongen var olyckan framme för backen Lawrence Pilut och skadedomen kring hans axel låg på fem-sex månader. Just nu jobbar han på att ta sig tillbaka till speldugligt skick efter en säsong som innehöll spel i både NHL och AHL.
– Jag skulle säga att jag startade väldigt bra, berättar 23-åringen för hockeysverige.se.


För två säsonger sedan fick den förre HV71-backen Lawrence Pilut sitt stora genombrott i SHL och utsågs till ligans bäste back och var ytterst nära att komma med i den svenska NHL-späckade VM-truppen som på våren vann VM-guld. Dessutom skrev han på karriärens första NHL-kontrakt med Buffalo.

Han inledde dock i AHL för Rochester och man kan inte annat än att tala om succéstart på säsongen. Pilut låg stundtals med i toppen av den totala poängligan och tillslut blev det 26 poäng på 30 AHL-matcher.
– Jag försöker trumma på på förra säsongen rätt mycket, det har blivit en omställning att komma över hit, med andra isar, men det känns som jag kommit in i det rätt bra och lärt mig spelet rätt snabbt. Jag försöker bara gå ut och fortsätta att göra det bra, ha kul och inte tänka, förklarade Pilut hur han såg på sin inledning i en intervju med hockeysverige.se i november förra året.

Då hade han ännu inte fått chansen i NHL av Buffalo.
– Det är bara fortsätta spela så bra man kan och hoppas på det bästa, sa han.

33 MATCHER I NHL 

NHL-chansen skulle komma. Den 30 november debuterade han mot Florida på bortaplan. Hans första NHL-mål kom mot New Jersey på hemmaplan den 8 januari. Totalt blev det 33 matcher, ett mål och fem assist i NHL under debutsäsongen.
– Jag skulle säga att jag startade väldigt bra och sen så tuggade jag på i en rätt bra takt. Det kändes som jag blev mer och mer bekväm hela tiden. Sen dippade jag lite, men det kanske var att jag inte var 100 procent redo för så mycket matcher hela tiden, berättar Lawrence Pilut när han ombeds summera säsongen.
– Jag tar med mig det och tar det som läroprocess från förra året. Jag tycker förra säsongen var godkänd för egen del.

Han skickades ner till farmarlaget igen innan han kallades upp igen för att spela i slutet av Buffalos säsong. Därefter blev det AHL-slutspel med Rochester. Men i den sista matchen var oturen framme.
– Det slutade väldigt olyckligt för både mig och laget, konstaterar han.

Lagets slogs ut i tre raka matcher och i den sista slutspelsmatcher skadade dessutom Lawrence Pilut axeln. En skada som tvingade honom till operation och det talades om en läketid på fem-sex månader innan han skulle kunna spela matcher igen.
– Det är det man utgår ifrån efter man har gjort operationen. Det går framåt sakta men säkert, sen får man se när man är redo för spel igen. Man får ta det vecka för vecka och testa nya grejer om det känns bättre, berättar han om hur rehaben på hemmaplan i Jönköping går.

POSITIV KÄNSLA KRING NYE COACHEN

Han vet inte riktigt än när han kan vara tillbaka i matchsituationer. Ska man tro på prognosen från i maj så kan en comeback ske i november.
– Vi får se helt enkelt. Jag har inga indikationer på när egentligen utan jag tar det vecka för vecka, gå på isen lite lätt och bara känna på hur det är att hålla i klubban igen, hantera en puck och sen får man stegra därifrån hur det är med drag, push, kontakt och sånt.

Har du varit på is nu?
– Jag har varit på lite, men det är mest för skridskoåkningens skull, att hitta utsida/insida, jobba lite med fötterna och sånt. Det kan jag ändå göra.

Lawrence Pilut har ett år kvar på sitt kontrakt med Buffalo och siktar på mer speltid i NHL den kommande säsongen. När han väl är redo för comeback kommer han ha en ny coach i Sabres. Phil Housley är utbytt mot Ralph Krueger.
– Jag fick en bra känsla. Jag var över där i slutet av juni och jag satt ner och pratade lite med honom. Det känns som han är väldigt engagerad och vet vad som behövs för att vinna. Han kommr göra allt för att vinna och det känns bra på ett sätt för han kommer pusha på och samtidigt behålla lugnet och tålamodet med många. Jag ser verkligen fram mot hela säsongen.

Hur ser Buffalos plan för dig ut, har ni pratat något om den?
– Vi har en bra dialog fram och tillbaka. Man får ju se lite hur det går med skadan och mitt första mål nu är att ta mig tillbaka och känna mig 100 procent och vara redo för att gå ut och spela igen. Sen får man ta det lite därifrån och se hur det går. Men självklart vill jag försöka slå mig in i lineupen i år och försöka vara däruppe så mycket som möjligt.

Du kanske även vill läsa: Bekräftat: Pilut NHL-debuterar i natt Den här artikeln handlar om: