Sök
Bröderna Sandberg ska för första gången spela ihop.
Bildbyrån
SHL

"Vet hur jobbig han är att möta"

Igår briserade en av sommarens större transferbomber när Christian Sandberg presenterades av HV71. En värvning som brorsan Filip jublar åt.
– Framförallt så får ju vi i HV en riktigt bra spelare till laget, säger han när hockeysverige.se ringer upp.


Efter över 600 matcher i seriespel, slutspel och kval stod det igår klart att Christian Sandberg lämnar AIK. Den kommande säsongen ska han istället spela för HV71, där lillebror Filip Sandberg återfinns.
– Det är speciellt att det är brorsan, som jag bara mött så länge. Det ska bli skönt att spela med honom för man vet hur jobbig han är att möta, berättar han för hockeysverige.se.

MÖTT VARANDRA TIDIGARE

Det är första gången de bröderna kommer spela med varandra i samma lag. Men de har mött varandra tidigare i samband med att AIK var uppe i SHL.
– Jag tror vi har tekat några gånger mot varandra och där hade man inte mycket att säga till om. Jag tror han var inne på baklängesmålet när jag gjorde mitt första SHL-mål. Han var med den matchen i alla fall. Det är ganska komiskt faktiskt, berättar Filip och skrattar när han tänker tillbaka på HV:s 6-0-seger mot AIK den 12 februari 2013.

Frågade han dig om råd innan övergången?
– Nej. Vi snackade lite om att HV var intresserade, jag såklart att jag tyckte det var skitkul. Sen rullade det på och blev klart. Det är jäkligt kul faktiskt, jag har svårt förstå att han kommer till samma klubb och bo i samma stad och allt.

Filip Sandberg tror att Christian kommer betyda mycket för HV71.
– Det är en stabil center som har varit i toppen av allsvenskan i många år. Kollar man på de som gått från toppen av allsvenskan till SHL så har ju inte det varit några problem.
– Han har ju spelat i SHL förr också och är riktigt bra i powerplay, bra i boxplay. Han är allround. Han är bra med pucken, bra med den nere i zon på att vrida och vända och det är såna detaljerade saker som jag tror passar honom bra och som passar bra i SHL också.
– Han har gjort 30 pinnar i princip varje år i allsvenskan, så det finns kapacitet för det också. Man kan använda honom på många områden. Det är jäkligt nyttigt att ha en sådan spelare.

Simon ÖnerudMartin ThörnbergFilip Sandberg...Listan kan göras lång på ledartyper i HV71:s omklädningsrum nästa säsong. Nu adderas och Christian Sandberg, som varit AIK:s lagkapten de fyra senaste åren, till den skaran.
– Desto mer ledare, desto bättre skulle jag säga. Det visar att det är en stark grupp, konstaterar Filip Sandberg.

Christian har spelat i AIK sedan barnsben och har gjort 13 raka a-lagssäsonger. Filip Sandberg har klubben som moderklubb och spelade hela vägen upp till J18 innan han lämnade för HV71:s juniorverksamhet 2010. Två ur-AIK:are alltså man kan inte hjälpa att tänka en smula extra på HV71:s kommande möten med Djurgården i vinter.

Mötena mot Djurgården kan bli något alldeles extra?
– (skratt). Det har jag faktiskt inte tänkt på, men det är klart det kommer bli det. Det är speciellt när jag spelar mot Djurgården, det har alltid varit en rivalitet, säger Filip.

ÅTERSTÄLLD FRÅN SKADAN

Filip Sandberg var med och vann guld med HV71 2017. Säsongen efter lämnade han för San Josés organisation. Efter en dryg säsong i AHL återvände han till Sverige och HV71 i november ifjol. Men efter bara tre matcher drabbades han av en njurskada som krävde operation. Nu ska han dock vara fullt återställd.
– Vi spelade match häromdagen så det var kul att göra comeback och jag fick till och med göra mål. Det var en skön start. Man är lite ringrostig de första matcherna såklart, men det var absolut ett steg i rätt riktning.
– Skadan är inget jag åker och tänker på, det ska vara helt återställt.

Man kan nästan se Filip Sandberg som ett nyförvärv för HV71.
– Jag fick bara tre matcher förra året, då tyckte jag att det kändes bra. Sen blev det som det blev. Man får se hur det blir, det gäller att bara köra ner huvudet och köra och hitta ett bra flow i spelet och komma in i det så snabbt som möjligt. Vi har ganska många träningsmatcher, så det ska inte vara några problem, avslutar han.


Du kanske även vill läsa: BOMBEN: Christian Sandberg lämnar AIK - för SHL BOMBEN: Christian Sandberg lämnar AIK - för SHL Den här artikeln handlar om: