Sök
Pasi Mustonen.
Bildbyrån/REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Damhockey

"Skrattretande att svenska förbundet säger att de agerar lika mot alla"

Damkronornas strejk får stöd – från Finland. I en intervju med nyhetsbyrån SPT säger den finska förbundskaptenen Pasi Mustonen att han har full förståelse för den svenska bojkotten.
– Man ska inte behöva göra en landslagssatsning med pengar från egen ficka, säger han.

Det var vid 13-tiden på onsdagen som Damkronorna gick ut i strejk. I ett manifest som spelarna publicerade på sociala medier meddelade att de inte hade för avsikt att inställa sig vid det träningsläger som skulle ha startat på Bosön i morse. De kommer heller inte att delta i nästa veckas femnationsturnering i Finland.

Anledningen till bojkotten av landslaget är bland annat att spelarna inte anser att de får de ekonomiska förutsättningarna för att prestera. I manifestet som publicerades skriver spelarna att de går minus på att ställa upp i landslaget.

En som har förståelse för att de svenska spelarna har fått nog är den finska förbundskaptenen Pasi Mustonen. I en intervju med nyhetsbyrån SPT säger han att det finns fog för missnöjet gentemot förbundet.
– Om Sverige vill ha ett landslag i världstoppen ska förbundet åtminstone stå för ersättning för den förlorade arbetstiden, säger han.
– Det är skrattretande att svenska förbundet säger att de agerar lika mot alla.

I Finland har damspelarna uppbackning från förbundet och den finska olympiska kommittén. Bland annat får de ersättning för den lön de går miste om från sin arbetsgivare när de åker på landslagssamlingar. Det har inte de svenska spelarna.

– Våra 25 bästa spelare har det rätt bra. Man ska inte behöva göra en landslagssatsning med pengar från egen ficka, säger Mustonen.

Han är emellertid inte bara positivt inställd till bojkotten. Mustonen konstaterar att den får konsekvenser för hans eget landslag som skulle ha mött Sverige i Vierumäki nästa vecka.
– Spelarna är helt rätt ute, men tajmningen är fel. De kunde ha meddelat i god tid att de inte spelar turneringen. Nu påverkar deras besked många personer. 

Du kanske även vill läsa: Förbundets svar på Damkronornas strejk BODIN: Många frågetecken kring Damkronornas bojkott Den här artikeln handlar om: