Sök
DAMKRONORNAS BOJKOTT
Damkronorna har sammanställt en lista på förbättringspunkter.
Tomi Hänninen/Newspix24
Damhockey

"Inte möjligt att delta i spel under de ekonomiska förutsättningar som råder"

I onsdags gick Damkronorna ut i strejk på grund av dåliga förutsättningar och dåligt bemötande. Under fredagen delgav man ytterligare information och konkreta detaljer där man vill se förändring.

Vid lunchtid på onsdagen meddelade flera svenska stjärnor att de 43 spelare som blivit kallade till landslagslägret på Bosön under veckan valt att gå ut i strejk. De främsta anledningarna till beslutet var de dåliga förutsättningarna och det dåliga bemötandet man upplevde från Svenska Ishockeyförbundet.

Informationen kring vilka förändringar man egentligen ville se var emellertid rätt luddiga. Under fredagsförmiddagen gick därför spelarfacket SICO ut med ett pressmeddelande angående situationen, där man förklarar djupare vad som ligger bakom missnöjet.

SICO skriver bland annat att "damspelarna upplever att bemötandet från Svenska Ishockeyförbundet är annat än vad man bör förvänta sig av ett svenskt idrottsförbund. Hur damspelarna blir talade till och genom avsaknad av likvärdighet känner sig Damkronorna oviktiga och som om de är ett ok att bära för SIF".

GÅR INTE ATT JÄMFÖRA

Missnöjet bottnar också i de ekonomiska förutsättningarna för Damkronorna.

"Spelare som representerat Damkronorna har under flera år framfört att det inte är möjligt att delta i spel under de ekonomiska förutsättningar som råder. Grundorsaken är att det inte finns något avtal mellan SIF och spelarna i Damkronorna som reglerar ersättning, bonus och försäkringar. Ett sådant avtal finns för herrarna i Tre Kronor", skriver SICO.

Förbundet gick under onsdagen ut och försvarade sig med att det är klubblagen som ska stå för eventuella ersättningar till spelarna för förlorad arbetsinkomst och att förbundet inte har några ersättningar till några spelare i något landslag. Spelarfacket menar dock att förutsättningarna för dam- och herrspelare inte går att jämföra.

"SHL-spelare har ett kollektivavtal vilket ger spelarna i SHL tryggande försäkringar, till exempel olycksfallsförsäkring (TFI). Spelarna i SDHL har inte ett kollektivavtal och omfattas inte av SHL-spelarnas avtal.Att jämföra och säga att SIF behandlar Damkronorna och avtalet på samma sätt som för herrarna är fel. Att spelarna får bibehålla lönen från respektive SDHL-klubb vid landslagsspel, är den del som är lika för herrarna och damerna. Dock är den ersättningen/lönen i de flesta fall inte tillräcklig och damspelarna måste arbeta vid sidan av ishockeyn, för att klara vardagen", skriver SICO.

FÅR STÖTTNING FRÅN FINLÄNDARE

Damkronorna listade tio punkter som man ville lyfta: förlorad arbetsinkomst, försäkringsfrågan, samlingsdagar inför VM 2019, reseförhållanden, utvecklingsplan, materialkontrakt, klädsel, ledare, respekt och kosttillskott.

Svenskornas strejk har tidigare fått stöttning från finske förbundskaptenen Pasi Mustonen samt finske landslagsstjärnan Ronja Savolainen.
– Jag har många vänner i det svenska landslaget. Det är klart jag tycker det är fint det de gör, har Savolainen sagt till SVT Sport.

Läs hela pressmeddelandet från SICO och Damkronorna HÄR.


Du kanske även vill läsa: Stjärnan stöttar svenska strejken: "Backar vad de gör" Efter bojkotten – de tar Damkronornas plats "Skrattretande att svenska förbundet säger att de agerar lika mot alla" Förbundets svar på Damkronornas strejk BODIN: Många frågetecken kring Damkronornas bojkott Damkronorna har fått nog – 43 spelare går ut i strejk Den här artikeln handlar om: