Sök
Ronja Savolainen stöttar Damkronornas bojkott.
Bildbyrån
Damhockey

Stjärnan stöttar svenska strejken: "Backar vad de gör"

I går visade Finlands förbundskapten Pasi Mustonen sitt stöd till Damkronornas beslut att gå ut i strejk. Nu får man även stöd av Luleås och Finlands storstjärna Ronja Savolainen.
– Jag har många vänner i det svenska landslaget. Det är klart jag tycker det är fint det de gör, säger backen till SVT Sport.

I onsdags kom beskedet att 43 landslagsaktuella spelare bojkottar veckans försäsongsläger på Bosön och den kommande veckans femnationsturnering i Finland. Anledningen till bojkotten är att spelarna vill ha bättre förutsättningar och ett bättre bemötande för att kunna bedriva sin ishockey.

Under gårdagen visade Finlands förbundskapten Pasi Mustonen sitt stöd för Damkronorna och nu går även finska backstjärnan Ronja Savolainen, till vardags i SDHL-giganten Luleå, ut och visar sitt stöd för svenskorna.
– Jag har många vänner i det svenska landslaget. Det är klart jag tycker det är fint det de gör, säger hon till SVT Sport.

STARK TRO FRÅN FÖRBUNDET

För SVT påpekar 21-åringen hur viktigt stödet från det finska ishockeyförbundet är för det finska landslaget.
– Finska landslaget skulle aldrig vara där vi är utan det stöd som vårt förbund har visat oss. Och att de fortsätter stödja oss innebär att förbundet verkligen tror på oss. Och just tron är kanske något som det svenska landslaget känner saknas från det svenska förbundet.

Strejken har bemötts med viss kritik, där bland andra SDE-målvakten Sofia Reideborn menar att det är helt fel tillfälle att ställa krav på förbundet.
– Förbundet borde sätta hårt mot hårt: Börja prestera, sedan får ni tillbaka pengarna. Det är fel att kräva pengar när man precis åkt ur A-VM. Det här kravet kunde man ha ställt när man tog medaljer i OS. Det här känns som helt fel tillfälle, sade Reideborn till Expressen tidigare i veckan.

"INTE HELT RÄTT LÄGE"

Savolainen håller inte med SDE-målvakten om att det är fel att kräva pengar trots degraderingen, men medger att tajmingen kunde varit bättre.
– Ja, alltså ”fel tillfälle” är det egentligen aldrig utan det är klart att det är tråkigt att de har fått lämna A-VM. Men jag ser det som att bristen på stöd just är en orsak till varför de har åkt ner till en lägre VM-division.
– Kanske är det inte helt rätt läge även om själva handlingen i sig är bra. Det är ju trots allt läger snart och de riskerar att tappa sin plats i Euro Hockey Tour.

Sveriges plats i den kommande turneringen kommer i stället att tas av Japan.

Du kanske även vill läsa: Damkronorna har fått nog – 43 spelare går ut i strejk Förbundets svar på Damkronornas strejk "Skrattretande att svenska förbundet säger att de agerar lika mot alla" Den här artikeln handlar om: