Sebastian de Massa Carlsson
Privat
EBEL

"Jag har mer att ge än att åka till finska fjärdeligan"

ANNONS

Efter en säsong i den slovenska ligan fick tidigare KHL-klubben Medvescak Zagreb upp ögonen för målvaktsdoldisen Sebastian de Massa Carlsson. Men Medvescak gick i konkurs - och nu går 22-åringen utan kontrakt till nästa säsong.
– Man får panik, säger han till hockeysverige.se.

Sebastian de Massa Carlsson har haft en lång resa i våra lägre serier utan att riktigt fått chansen högre upp. Trots allt har det ändå blivit 23 matcher mellan stolparna i Division 1. Senaste säsongen spelade han för serbiska Vojvodina där han visade upp en så pass bra klass att Zagreb ville se honom i sin trupp till kommande säsong, men så blev det aldrig. 

En sen konkurs satte stopp för spel där kommande säsong.
- Jag var förra säsongen över till USA för att spela med ett farmarlag i Detroits organisation. Först var jag i Toledo, men blev nedskickad till Port Huron. Det var inte så himla kul eftersom man själv tycker att man förtjänar att vara där uppe, berättar Sebastian de Massa Carlsson för hockeysverige.se och fortsätter:
- Jag tyckte verkligen jag förtjänade det efter att hållit nollan två matcher på försäsongen. Då var det någon med kontrakt i NHL som blev nedskickad och självklart var det så att hans plats gick före. Det var inget att gråta över så jag valde att testa vingarna ute i Europa istället. Då fick jag kontrakt i Vojvodina.

Vojvodina är en serbisk klubb, men spelar i den slovenska ligan.
- Min agent ringde och sa att jag hade möjligheten att åka dit istället. Jag trivdes bra och spelade varje match från det jag kom dit fram till det att säsongen tog slut. Det var lätt att leva där och väldigt billigt.
- Sedan var det mycket resande mellan tre, fyra länder för att spela matcher. Dessutom var det alltid med buss.
- Hockeyn var bra, men inte så jättevass. Den dög, men dom har en helt annan syn på hockeyn än vad vi har i Sverige. Dessutom var det ett helt annat levnadssätt. 

Skulle till österrikiska ligan

Du gjorde en bra säsong i Vojvodina, men hur kom du sedan i kontakt med Zagreb?
- Vi mötte deras farmarlag mycket och det var där jag gjorde mina bättre matcher. Vojvodina var sämsta laget i serien och jag hade 40-50 skott på mig per match. Klart att jag skulle ha bra, men även mindre bra matcher. Skulle jag ha en bra match och någon var där för att kika så visste jag att möjligheten fanns att gå en nivå upp, vilket var det som hände.
- Zagrebs coach i österrikiska ligan kollade en match och tog kontakt med mig efteråt. Det var så jag fick kontakten. Han berättade läget och jag fick komma till Zagreb och åka runt på en rundtur där.
- Jag var väldigt glad över att ha kommit till en bra liga i Europa och det skulle bli kul. Sedan ”konkade” Zagreb.

Hur fick du det beskedet?
- Min agent ringde i början av juli och sa ”Det blir inte mycket med det där”. En del spelare är kvar i andralaget eftersom det är som en annan förening.
- För min del var det inget jag kunde göra och kontrakten skulle inte börjat gälla förrän i måndags. 

Har fått anbud - från finska fjärdeligan 

Idag är Sebastian de Massa Carlsson klubblös, vilket är en stor besvikelse för honom.
- Man får panik. Jag har varit öppen för att spela i Europa om det inte finns någon plats för mig i Sverige. Det känns som svenska klubbarna stängt helt och inte ens varit öppna för try-out.
- Det är en jobbig känsla, men jag tränar på varje dag ute i Lödöse med bland andra några NHL-spelare (Anton Blidh och Kevin Fiala  och ett par killar som ska gå på college i USA. Jag lägger ner så jäkla mycket tid eftersom jag verkligen vill det här, men just nu känns det som jag bara trampar och trampar i samma spår och inte kommer någon vart. 

sebastian-de-massa-carlsson-2-1566203543.jpg
Foto: Privat

Har du fått några alternativ?
- Ja, men det har inte varit något som känts aktuellt. Exempelvis ringde det någon från finska fjärdeligan. När jag lägger så mycket tid, tränar två gånger om dagen, att då åka till finska fjärdeligan…
- Får jag vara självgod eller? (skratt). Jag tycker att jag har mer att ge än att åka till finska fjärdeligan. Det finns inte på min karta samtidigt som jag tycker att jag förtjänar mycket mer än så.
- Det jag blir frustrerad över att jag inte får chansen att visa upp mig när jag vet att jag gjorde det väldigt bra. Det känns bara konstigt att säga det ha ha…

De Massa Carlsson är visserligen uppväxt i Stenungssund, men rötterna har han i olika delar av världen. 
– Farsans familj är amerikansk, men namnet är italienskt. Min farfar är italienare från början och emigrerade till USA. Egentligen är det så att farmors familj emigrerade till USA och farfars först till Peru. Vi är väldigt mixade, skrattar 22-åringen som känner sig mest som en svensk/amerikan. Vi pratar engelska hemma, eller rättare sagt så gör farsan det eftersom han är uppväxt i USA. Nu är han ganska dålig på svenska så det blir en ganska knackig svensk/engelska som han pratar. 

Farsan "har knappt sett is"

Familjen är i övrigt inte någon hockeyfamilj direkt.
- Farsan kan inte ens åka skridskor. Han har knappt sett is tidigare, inte morsan heller. Farsan spelade fotboll då han var yngre så hans stora intresse är väl det.
- Egentligen är hans största intresse från början surfing. Han är ju en surfare från Kalifornien så att jag började spela hockey var ganska otippat. 

Kan du själv surfa?
- Nej. Jag har lyckats stå upp på en bräda en gång och är verkligen ingen surfare, skrattar målvakten.

Det var hemma i Stenungssund han tidigt valde att satsa på hockeyn. 

- Jag bodde där till det jag var 15 år. Sedan blev det hockeygymnasium. Då flyttade jag till Värmland (Hagfors). Hockeyn börjar bli lite större där hemma och har kommit ordentligt på fötterna med ishall och grejer. När jag var liten var hockeyn i Stenungssund det största jag visste. Jag var inte så gammal då och A-lagsspelarna i Division 3 var gudarna för mig.
- Idag spelar dom i Division 2 och av jag har förstått har klubben en väldigt bra organisation. 

Har Björklövenbacken som mentor

Kusin till 22-åriga målvakten är Björklövens back, Alexander Deilert,  en vän och släkting som betytt mycket för de Massa Carlsson.
- Han har blivit som min mentor. Vi snackar dagligen och han är en väldigt duktig hockeyspelare. Han ger mig en extra push för att fortsätta spela samtidigt som han tror på mig.
- Jag brukar vara ute i Solna på målvaktscampen Goaliemania varje sommar. Då brukar han vara med som skytt eftersom han vill ha is. Det är extra kul att få tävla med min kusin. Däremot har vi aldrig spelat tillsammans i något klubblag. 

deilert-2-1562187816.jpegAlexander Deilert. Foto: Bildbyrån

Det har även blivit en säsong i Ontario, Kanada för Almaguin Spartans i GMHL för de Massa Carlsson.
- Efter gymnasiet fick jag chansen att åka över dit. Det var en häftig upplevelse. Jag hade tampats med en del skador säsongen innan. Jag visste att jag skulle få spela mycket som import där och så vidare. Det var också lite därför jag åkte dit.
- Jag hade aldrig tidigare haft i tanken att jag en dag skulle åka över till Kanada för att spela. Nu är det en väldigt ojämn liga. I slutspelet var nivån ungefär som i botten av SuperElit. Annars var nivån ungefär genomsnitt av J20elit kanske. Sedan fanns det lag som var ännu sämre.
- I vårt lag var vi dessutom fem svenskar. I början var vi fler, men någon blev trejdad, en annan fick åka hem och någon annan tillkom. Svenskarna var annars ganska populära i Almaguin.

Är det en hockeystad?
- Stad… Det är 1000 invånare (skratt) så det var inte mycket till stad. Alla tusen ”pers” var där på matcherna.
- Det är lite annorlunda mot hemma i Sverige där ingen kollar på juniorhockey. I Kanada spelar ofta stadens enda lag i juniorhockeyn. Det är inte så att klubbarna har A-lag. Det här gör att det blir ett stort intresse för juniorhockeyn. Sedan tycker nog tjejerna där att det är kul då det kommer killar dit från andra länder, säger de Massa Carlsson med ett lätt skratt och fortsätter:
- Jag bodde med en kvinna i 50-årsåldern vars dotter var borta på college. Den kvinnan spelade hockey varje torsdag med sina väninnor som också var i samma ålder. Det har dom gjort i alla år, så hockeyintresset där var, som jag antar det är i hela Kanada, jättestort. 

Kämpade mot psykisk ohälsa

Efter en säsong i Kanada återvände de Massa Carlsson till Sverige. I december samma säsong, då han spelade för Åkers/Elit, drabbades han av en kollaps under en match i Mariestad och hamnade på Hjärtmedicinavdelningen på Skaraborgs Sjukhus.
- Jag tampades ett tag en del med psykisk ohälsa, vilket var bakgrunden till det som hände. Det är heller inte någonting jag vill dölja. Världen man lever i idag, det är mycket press och vid den här tiden mådde jag dåligt.
- Allt var för mycket med det som hade med livet att göra samtidigt som jag ville prestera i hockeyn. Till slut sa kroppen ifrån.

Vad var det som hände under matchen?
- Jag kollapsade och det var inte första gången som det hände.

Var kollapsade du?
- Det var på isen. Vi var och spelade i Mariestad. Det känns konstigt att säga men allt blev bara svart. Jag svimmade och ramlade ihop på isen. Det ser jätteläskigt ut när man kollar på filmerna från när det hände, men egentligen var det inte lika allvarligt som det såg ut.
- Klart att psykisk ohälsa är allvarligt, men när man ser bilderna kan man tro att det var något allvarligare som hände. Den lätta förklaringen var att jag mådde jäkligt dåligt. Jag tror att det är många fler som idag lider av psykisk ohälsa än vad vi får höra om.
- Jag tycker inte det här är något att skämmas för. Många tror att det är något man bara kommer på då man har en dipp i livet ”Han skyller på psykisk ohälsa”, men det är faktiskt en sjukdom som man kan få medicin för. 
- Jag har tidigare själv ätit mediciner för det här och även träffat Idrottspsykologer. Det här har gjort mig starkare. Att ha övervunnit det här gör i alla fall mig starkare mentalt. Lusten att vilja bli bättre har aldrig varit större än vad den är nu.

Hur mår du idag?
- Idag mår jag jättebra. Jag har slutat med medicinen jag gick på och tränar på stenhårt varje dag nu. Det enda är att jag är lite bitter över att inte få chansen inom hockeyn som jag tycker att jag förtjänar, avslutar Sebastian de Massa Carlsson.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch