Sök
Sebastian de Massa Carlsson
Privat
EBEL

"Jag har mer att ge än att åka till finska fjärdeligan"

Efter en säsong i den slovenska ligan fick tidigare KHL-klubben Medvescak Zagreb upp ögonen för målvaktsdoldisen Sebastian de Massa Carlsson. Men Medvescak gick i konkurs - och nu går 22-åringen utan kontrakt till nästa säsong.
– Man får panik, säger han till hockeysverige.se.

Sebastian de Massa Carlsson har haft en lång resa i våra lägre serier utan att riktigt fått chansen högre upp. Trots allt har det ändå blivit 23 matcher mellan stolparna i Division 1. Senaste säsongen spelade han för serbiska Vojvodina där han visade upp en så pass bra klass att Zagreb ville se honom i sin trupp till kommande säsong, men så blev det aldrig. 

En sen konkurs satte stopp för spel där kommande säsong.
- Jag var förra säsongen över till USA för att spela med ett farmarlag i Detroits organisation. Först var jag i Toledo, men blev nedskickad till Port Huron. Det var inte så himla kul eftersom man själv tycker att man förtjänar att vara där uppe, berättar Sebastian de Massa Carlsson för hockeysverige.se och fortsätter:
- Jag tyckte verkligen jag förtjänade det efter att hållit nollan två matcher på försäsongen. Då var det någon med kontrakt i NHL som blev nedskickad och självklart var det så att hans plats gick före. Det var inget att gråta över så jag valde att testa vingarna ute i Europa istället. Då fick jag kontrakt i Vojvodina.

Vojvodina är en serbisk klubb, men spelar i den slovenska ligan.
- Min agent ringde och sa att jag hade möjligheten att åka dit istället. Jag trivdes bra och spelade varje match från det jag kom dit fram till det att säsongen tog slut. Det var lätt att leva där och väldigt billigt.
- Sedan var det mycket resande mellan tre, fyra länder för att spela matcher. Dessutom var det alltid med buss.
- Hockeyn var bra, men inte så jättevass. Den dög, men dom har en helt annan syn på hockeyn än vad vi har i Sverige. Dessutom var det ett helt annat levnadssätt. 

Skulle till österrikiska ligan

Du gjorde en bra säsong i Vojvodina, men hur kom du sedan i kontakt med Zagreb?
- Vi mötte deras farmarlag mycket och det var där jag gjorde mina bättre matcher. Vojvodina var sämsta laget i serien och jag hade 40-50 skott på mig per match. Klart att jag skulle ha bra, men även mindre bra matcher. Skulle jag ha en bra match och någon var där för att kika så visste jag att möjligheten fanns att gå en nivå upp, vilket var det som hände.
- Zagrebs coach i österrikiska ligan kollade en match och tog kontakt med mig efteråt. Det var så jag fick kontakten. Han berättade läget och jag fick komma till Zagreb och åka runt på en rundtur där.
- Jag var väldigt glad över att ha kommit till en bra liga i Europa och det skulle bli kul. Sedan ”konkade” Zagreb.

Hur fick du det beskedet?
- Min agent ringde i början av juli och sa ”Det blir inte mycket med det där”. En del spelare är kvar i andralaget eftersom det är som en annan förening.
- För min del var det inget jag kunde göra och kontrakten skulle inte börjat gälla förrän i måndags. 

Har fått anbud - från finska fjärdeligan 

Idag är Sebastian de Massa Carlsson klubblös, vilket är en stor besvikelse för honom.
- Man får panik. Jag har varit öppen för att spela i Europa om det inte finns någon plats för mig i Sverige. Det känns som svenska klubbarna stängt helt och inte ens varit öppna för try-out.
- Det är en jobbig känsla, men jag tränar på varje dag ute i Lödöse med bland andra några NHL-spelare (Anton Blidh och Kevin Fiala  och ett par killar som ska gå på college i USA. Jag lägger ner så jäkla mycket tid eftersom jag verkligen vill det här, men just nu känns det som jag bara trampar och trampar i samma spår och inte kommer någon vart. 

sebastian-de-massa-carlsson-2-1566203543.jpg
Foto: Privat

Har du fått några alternativ?
- Ja, men det har inte varit något som känts aktuellt. Exempelvis ringde det någon från finska fjärdeligan. När jag lägger så mycket tid, tränar två gånger om dagen, att då åka till finska fjärdeligan…
- Får jag vara självgod eller? (skratt). Jag tycker att jag har mer att ge än att åka till finska fjärdeligan. Det finns inte på min karta samtidigt som jag tycker att jag förtjänar mycket mer än så.
- Det jag blir frustrerad över att jag inte får chansen att visa upp mig när jag vet att jag gjorde det väldigt bra. Det känns bara konstigt att säga det ha ha…

De Massa Carlsson är visserligen uppväxt i Stenungssund, men rötterna har han i olika delar av världen. 
– Farsans familj är amerikansk, men namnet är italienskt. Min farfar är italienare från början och emigrerade till USA. Egentligen är det så att farmors familj emigrerade till USA och farfars först till Peru. Vi är väldigt mixade, skrattar 22-åringen som känner sig mest som en svensk/amerikan. Vi pratar engelska hemma, eller rättare sagt så gör farsan det eftersom han är uppväxt i USA. Nu är han ganska dålig på svenska så det blir en ganska knackig svensk/engelska som han pratar. 

Farsan "har knappt sett is"

Familjen är i övrigt inte någon hockeyfamilj direkt.
- Farsan kan inte ens åka skridskor. Han har knappt sett is tidigare, inte morsan heller. Farsan spelade fotboll då han var yngre så hans stora intresse är väl det.
- Egentligen är hans största intresse från början surfing. Han är ju en surfare från Kalifornien så att jag började spela hockey var ganska otippat. 

Kan du själv surfa?
- Nej. Jag har lyckats stå upp på en bräda en gång och är verkligen ingen surfare, skrattar målvakten.

Det var hemma i Stenungssund han tidigt valde att satsa på hockeyn. 

- Jag bodde där till det jag var 15 år. Sedan blev det hockeygymnasium. Då flyttade jag till Värmland (Hagfors). Hockeyn börjar bli lite större där hemma och har kommit ordentligt på fötterna med ishall och grejer. När jag var liten var hockeyn i Stenungssund det största jag visste. Jag var inte så gammal då och A-lagsspelarna i Division 3 var gudarna för mig.
- Idag spelar dom i Division 2 och av jag har förstått har klubben en väldigt bra organisation. 

Har Björklövenbacken som mentor

Kusin till 22-åriga målvakten är Björklövens back, Alexander Deilert,  en vän och släkting som betytt mycket för de Massa Carlsson.
- Han har blivit som min mentor. Vi snackar dagligen och han är en väldigt duktig hockeyspelare. Han ger mig en extra push för att fortsätta spela samtidigt som han tror på mig.
- Jag brukar vara ute i Solna på målvaktscampen Goaliemania varje sommar. Då brukar han vara med som skytt eftersom han vill ha is. Det är extra kul att få tävla med min kusin. Däremot har vi aldrig spelat tillsammans i något klubblag. 

deilert-2-1562187816.jpegAlexander Deilert. Foto: Bildbyrån

Det har även blivit en säsong i Ontario, Kanada för Almaguin Spartans i GMHL för de Massa Carlsson.
- Efter gymnasiet fick jag chansen att åka över dit. Det var en häftig upplevelse. Jag hade tampats med en del skador säsongen innan. Jag visste att jag skulle få spela mycket som import där och så vidare. Det var också lite därför jag åkte dit.
- Jag hade aldrig tidigare haft i tanken att jag en dag skulle åka över till Kanada för att spela. Nu är det en väldigt ojämn liga. I slutspelet var nivån ungefär som i botten av SuperElit. Annars var nivån ungefär genomsnitt av J20elit kanske. Sedan fanns det lag som var ännu sämre.
- I vårt lag var vi dessutom fem svenskar. I början var vi fler, men någon blev trejdad, en annan fick åka hem och någon annan tillkom. Svenskarna var annars ganska populära i Almaguin.

Är det en hockeystad?
- Stad… Det är 1000 invånare (skratt) så det var inte mycket till stad. Alla tusen ”pers” var där på matcherna.
- Det är lite annorlunda mot hemma i Sverige där ingen kollar på juniorhockey. I Kanada spelar ofta stadens enda lag i juniorhockeyn. Det är inte så att klubbarna har A-lag. Det här gör att det blir ett stort intresse för juniorhockeyn. Sedan tycker nog tjejerna där att det är kul då det kommer killar dit från andra länder, säger de Massa Carlsson med ett lätt skratt och fortsätter:
- Jag bodde med en kvinna i 50-årsåldern vars dotter var borta på college. Den kvinnan spelade hockey varje torsdag med sina väninnor som också var i samma ålder. Det har dom gjort i alla år, så hockeyintresset där var, som jag antar det är i hela Kanada, jättestort. 

Kämpade mot psykisk ohälsa

Efter en säsong i Kanada återvände de Massa Carlsson till Sverige. I december samma säsong, då han spelade för Åkers/Elit, drabbades han av en kollaps under en match i Mariestad och hamnade på Hjärtmedicinavdelningen på Skaraborgs Sjukhus.
- Jag tampades ett tag en del med psykisk ohälsa, vilket var bakgrunden till det som hände. Det är heller inte någonting jag vill dölja. Världen man lever i idag, det är mycket press och vid den här tiden mådde jag dåligt.
- Allt var för mycket med det som hade med livet att göra samtidigt som jag ville prestera i hockeyn. Till slut sa kroppen ifrån.

Vad var det som hände under matchen?
- Jag kollapsade och det var inte första gången som det hände.

Var kollapsade du?
- Det var på isen. Vi var och spelade i Mariestad. Det känns konstigt att säga men allt blev bara svart. Jag svimmade och ramlade ihop på isen. Det ser jätteläskigt ut när man kollar på filmerna från när det hände, men egentligen var det inte lika allvarligt som det såg ut.
- Klart att psykisk ohälsa är allvarligt, men när man ser bilderna kan man tro att det var något allvarligare som hände. Den lätta förklaringen var att jag mådde jäkligt dåligt. Jag tror att det är många fler som idag lider av psykisk ohälsa än vad vi får höra om.
- Jag tycker inte det här är något att skämmas för. Många tror att det är något man bara kommer på då man har en dipp i livet ”Han skyller på psykisk ohälsa”, men det är faktiskt en sjukdom som man kan få medicin för. 
- Jag har tidigare själv ätit mediciner för det här och även träffat Idrottspsykologer. Det här har gjort mig starkare. Att ha övervunnit det här gör i alla fall mig starkare mentalt. Lusten att vilja bli bättre har aldrig varit större än vad den är nu.

Hur mår du idag?
- Idag mår jag jättebra. Jag har slutat med medicinen jag gick på och tränar på stenhårt varje dag nu. Det enda är att jag är lite bitter över att inte få chansen inom hockeyn som jag tycker att jag förtjänar, avslutar Sebastian de Massa Carlsson.


Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten