Bildbyrån
utland
SKOGLUND: Eurotrip
ANNONS

Här på hemmaplan är det mycket snack om SHL just nu. Tabelltips och förväntningar på spelare och lag publiceras i mängder. Henrik Skoglund lämnar det därhän idag och blickar istället ut över Europa för att lista några saker han är nyfiken på inför säsongen som kommer.

Minns ni filmen Eurotrip från 2004? Den när en tilltufsad Scotty lämnar USA och istället drar iväg till Europa där galenskaperna staplas på hög. Riktigt lika vilt kommer det inte bli här nedan, men jag tänkte vi skulle ge oss ut på en liten resa runt Europa.

Vi är bara veckor ifrån SHL-premiären. Men redan nu på söndag är det premiär av världens näst bästa liga, KHL, och tre dagar tidigare, på torsdag, drar CHL igång. Med andra ord har vi högklassig hockey att se fram emot i stort sett varje dag nu fram till de sista Stanley Cup-finalerna spelas i juni.

Jag tänkte nedan presentera tio saker jag gått runt och funderat över i sommar gällande de europeiska ligorna och som jag är nyfiken på ute i Europa. Mycket svenskkoppling blir det, men inte hela vägen.

MALTE STRÖMWALL 2.0?

En strid ström av svenskar har under våren och sommaren rest till andra sidan Östersjön och jag kan tänka mig att Malte Strömwall succé för KooKoo ifjol har bidragit till det. Liiga känns som ett ställe att ta nästa kliv i och jag måste säga att jag är ruskigt nyfiken på vad killar som Fredric WeigelAnton Holm och Sebastian Dyk kan uträtta där. Killar som tidigare gjort stort väsen av sig på allsvensk nivå, men som kommande vinter ändå inte kommer återfinnas i SHL. Vem vet, till säsongen 20/21 kanske de har spelat till sig bättre saker än ett SHL-kontrakt?


PETAR LULEÅ NER FRÖLUNDA FRÅN CHL-TRONEN?

Frölunda har de senaste åren varit den stora CHL-giganten med fyra finalplatser på fem år, varav tre segrar. Men i den första upplagan, 14/15, fick de faktiskt se sig besegrade av Luleå i final. Luleå som två säsonger tidigare vann European Trophy och säsongen däremellan kvalificerade sig till finalrundan. Luleås spel känns helt klart Europakompatibelt och jag är mer eller mindre övertygad om att det är de och Frölunda som kommer gå längst i CHL av de svenska lagen i vinter.


FÅR FORNE SUPERTALANGEN FART PÅ KARRIÄREN?

När vi ändå är inne på giganter. Kärpät har vunnit tre av de sex senaste mästerskapen i Finland. Till nästa säsong har de förvisso tappat en hel del skickliga spelare i form av exempelvis Nicklas LasuTeemu Kivihalme och Ville Leskinen. För att nämna några. Men på pluskontot kan de bland annat tillgodoräkna sig svensken Ludwig Byström och nog bör NHL-veteranen Jussi Jokinen räknas som ett nyförvärv också. Han anslöt ju i slutet av den förra säsongen och vad kan han åstadkomma nu när han får vara med från början?

bb161103jm024-1562197897.jpegJesse Puljujärvi. Foto: Bildbyrån


Men, det stora är ju såklart att den forne supertalangen Jesse Puljujärvi idag presenterades av Kärpät. 21-åringen har inte fått det att lossna i Edmonton och vad kan det tänkas göra med hans karriär med en säsong i hemlandet? Jag tror på succé och ett år som kommer få fart på finnens karriär.


FÅR GRÖNBORG COACHA SUPERSTJÄRNAN?

Torontos Mitchell Marner gjorde 94 poäng i NHL säsongen som var men sitter nu på ett utgående kontrakt. Hittills har de bägge parterna inte lyckats komma överens och häromveckan kom nyheten att Marner tränar med den schweiziska klubben ZSC där Rikard Grönborg är ny coach och där också svensktrion Victor BackmanRobert Nilsson och Fredrik Pettersson finns. Förhoppningsvis ska det väl lösa sig med Toronto för Marner, men om inte så vore det riktigt häftigt om 22-åringen kommer till samma klubb som lagkompisen Auston Matthews representerade för ett par år sedan.


HUR KLARAR GRÖNBORG OMSTÄLLNINGEN?

Att Rikard Grönborg är en skicklig tränare vet vi sedan innan. Men det var länge sedan han hade det dagliga huvudansvaret för ett klubblag. Säsongen 02/03 tränade han Central Texas Blackhawks och sedan 2006 har han varit anställd av förbundet där han först var scout och sedan varit förbundskapten för Juniorkronorna och Tre Kronor. Det är skillnad på att vara klubbtränare, där du har daglig kontakt med spelarna och mer kan styra över deras utveckling, än att bara ha dem då och då. Hur blir omställningen?

KOMMER DE TILLBAKA MED BLÅGUL HJÄLP?

När Kloten var som bäst på 90-talet var man det mycket tack vare svensk hjälp. Laget tränades bland annat av Conny Evensson och ute på isen skaffade sig Mikael Johansson och Anders Eldebrink legendarstatus i klubben. Att den forna storklubben skulle trilla ur den schweiziska högstaligan var för några år sedan en utopi. Men 2018 var degraderingen ett faktum och återtåg nummer ett slutade redan i den första rundan. Till kommande säsong tar man nya tag man gör det med en svensk tränare i form av Per Hånberg och han backas upp av Björn Lindström.

Robin Figren gjorde en av sina bättre SHL-säsonger i karriären ifjol och väntade länge med att sajna med en ny klubb. Något förvånande valde han Kloten och NLB till nästa säsong. Men tänker man efter så är det en härlig utmaning och en chans att bli hjälteförklarad i den klassiska svenskklubben om säsongen slutar med avancemang.

HÅLLER HAN MODERKLUBBEN KVAR?

Kladno hade sin absoluta storhetstid på 70- och 80-talen. Sedan dess har de, med få undantag, inte varit nära att utmana om topplaceringar i den tjeckiska ligan. Det har till och med varit så illa att de under de senaste åren spelat i andraligan. Klubben ägs av evigt unge Jaromír Jágr och ifjol kom han hem till sin moderförening och sköt upp dem i högstaligan. 47-åringen kommer köra vidare även den här säsongen och med hans hjälp borde de väl hålla sig kvar? Ska bli ytterst intressant att följa.

FORTSÄTTER POÄNGSUCCÈN?

Det blev svensk storslam gällande poängligatitlar i våra nordiska grannländer ifjol. Jesper Thörnberg vann i Danmark med 58 poäng, Malte Strömwall i Finland med 57 och i Norge sprutade Rasmus Ahlholm in 81 pinnar för Vålerenga.


dsc-0775-1562197422.jpegMalte Strömwall. Foto: Ronnie Rönnkvist

Ahlholm bröt för en tid sedan kontraktet med Vålerenga och det står ännu skrivet i stjärnorna var han hamnar. Men det skulle väl inte vara någon större skräll om det blir en liga av högre klass än den norska. Jesper Thörnberg ska spela i EBEL för Innsbruck och Strömwall tar chansen i KHL och Sochi. Tre spelare som fick rejäla lyft i sina karriärer ifjol och nu när det är klart att två av de tre byter liga, land och klubb så ska det bli enormt spännande att se om de tar med sig sin digra produktion när de nu kommer spela några snäpp upp.

MURAR HAN IGEN I NYA LIGAN OCKSÅ?

Adam Reideborn var smått omutlig i målet för Djurgården ifjol och skrev på för KHL-bjässen Ak Bars Kazan. Jag tycker det ska bli otroligt intressant att se om Reideborn kan höja sig än mer i ett nytt land och liga. Kapaciteten har han onekligen, men nu blir det en helt annan kultur och spel. Fortsätter han på inslagen bana så tror jag vi hittar vårens förstemålvakt i VM här.

FÖRVALTAR HAN KHL-CHANSEN?

Jag har på avstånd följt Jacob Berglund öden och äventyr de senaste åren och varje gång hans namn har nämnts har jag hoppats att en hemflytt varit nära förestående. Efter att ha vräkt in poäng i Norge och NLB så har Sverige och SHL/Hockeyallsvenskan utifrån sett känts som ett vettigt alternativ. Men Berglund har kört på utomlands och efter 52 poäng på 51 matcher för Krefeld ifjol kan så chansen i KHL. Dinamo Riga är ny destination och det känns som en bra klubb för 27-åringen att ta sina första KHL-skär i. Det skulle inte förvåna mig om han landar på 30-40 poäng när säsongen summeras i vår.

Hur kommer Mattias Tedenby funka i NLA? Kan Sheffield Steelers ta sig tillbaka som en storklubb i den brittiska ligan? Liam Reddox har fått en vass start i Belfast om man ser till träningsmatcherna, kan han rentav av bli poängkung i EIHL den kommande säsongen?

Ni ser ju. Det finns mängder med saker att hålla koll på runtom i Europa kommande säsong.

Du kanske även vill läsa:
Berättar om överraskande klubbvalet: ”Jäkligt rolig utmaning”
Berättar om överraskande klubbvalet: ”Jäkligt rolig utmaning”
Nu är det klart – Puljujärvi lämnar NHL
Nu är det klart – Puljujärvi lämnar NHL
Svenskduon klar för KHL-spel – flyttar till OS-staden
Svenskduon klar för KHL-spel – flyttar till OS-staden
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan