SHL
KARLSSON: Där hoppas jag C More står på sig
ANNONS
Om exakt två månader avslutas fotbollsallsvenskan. Eller? Nej, något datum för slutomgången är fortfarande inte satt. Anledningen tycks vara en SHL-omgång.

Jag satte nästan kaffet i halsen när jag tittade på lysande "08 fotboll" förra veckan. De berättade då att det fortfarande inte är klart när fobollsallsvenskans sista omgång går. Det är alltså åtta omgångar kvar och vi är inne i september månad nu. Det är fortfarande inte klart när den sista omgången spelas.

Jag har inga som helst egna källor på det, men enligt 08 Fotbolls initierade programledare Björn Johnson beror det oklara läget på att fotbollsallsvenskans klubbar vill att den sista omgången ska gå den andra november, en lördag. Men C More vill att den sista omgången ska spelas dagen därpå, sade Johnson. 

Anledningen till konflikten ska vara att det spelas en full SHL-omgång på lördagen den andra november, och att rättighetsinnehavaren C More förstås inte vill att deras ädelsten "Hockeylördag" ska falla i radioskugga (TV-skugga?) för en allsvensk finalomgång som mycket väl kan innehålla i stort sett samtliga svenska storklubbar. Storstadslagen går ju som bekant brutalt starkt och med åtta matcher kvar är tre Stockholmslag, två Göteborgslag (förlåt, Häcken), ett lag från Malmö och ett från Norrköping kvar i titelkampen. Med andra ord skulle många potentiella SHL-tittare försvinna den lördagen.

Kan undvikas på ett enkelt sätt

Det är klart att det alltid finns förlorare när Sveriges två största sporter spelar sina säsonger parallellt, som det är nu ett par månader under hösten, och någon månad under våren. Det spelas exempelvis en full omgång i HockeyAllsvenskan på söndagen den tredje november - samma dag som fotbollens säsong kan avslutas. Men det är ändå något man får räkna med. När Sveriges två enda riktiga storligor, med nationellt intresse på bred front, helt plötsligt blir rena konkurrenter blir i alla fall jag lite ledsen.

Den andra november spelar Malmö Redhawks hemma mot Leksand. Samtidigt kan alltså Malmö FF spela en potentiell guldmatch i fotboll i Örebro för att dra ett exempel. Något som alltså kan undvikas på ett enkelt sätt: Lägg den allsvenska avslutningen på söndagen -  så som det ju brukar vara.

Som tur är är det bara Djurgårdens IF som har lag i de båda högstaserierna (men det finns ju en hel del lag som delar stad och sen har vi ju alla bajare som påstås heja på Leksand), men vi får heller inte glömma bort att många delar ett intresse för båda serierna. Däribland jag, som om jag inte hade råka jobba med hockey hade följt fotbollens högsta serie precis lika mycket som hockeyn. Och nej, det är ingen katastrof att en av SHL:s 52 omgångar hamnar i skymundan. Men det är samtidigt så vansinnigt lätt att undvika.

Blir det glesare på SHL-arenorna?

Jag gissar att C More får vika ned sig, och att krocken kommer bli ett faktum. Att det ska spelas sju SHL-matcher och åtta avslutande fotbollsallsvenska matcher samma dag (många av dem samtidigt). Att det kanske blir lite glesare på flera SHL-arenor då många kommer sitta klistrade framför TV:n för att inte missa den potentiella rysaravslutningen i fotbollens allsvenska.

Det vore tråkigt. Därför hoppas jag C More står på sig - så att de kan göra en stark sistasändning av allsvenskan innan Kanal 5 tar över guldklimpen.

Jag tror att svensk idrotts två tyngsta serier och de två tyngsta inhemska rättigheterna tjänar på att dra nytta av varandra och inte konkurrera med varandra, i extremfall som dessa. Det är analysen från en lekman som jag. Och då har jag inte ens använt argumentet att det finns folk som nog gärna vill veta nu när den sista fotbollsomgången spelas, så hotellrum och tågbiljett kan bokas, så det kan tas ledigt från jobben och så vidare.

Idag skriver vi den andra september. Vi vet fortfarande inte om fotbollssäsongen tar slut om två månader eller två månader och en dag. Det är faktiskt under all kritik.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga