Anton Rödin tillför Brynäs spets inför den stundande säsongen.
Foto: Bildbyrån/Stefan Persson
SHL

Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan ge ett lyft

ANNONS

En spetsad offensiv och en nedmonterad backsida. Brynäs ser både bättre och sämre ut än det lag som slutade på elfte plats i SHL och missade slutspel förra säsongen. Det stora frågetecknet är hur man ska hitta balans i lagbygget. Men det finns en och kanske till och med två x-faktorer som kan göra skillnad.

Det har hänt en hel del i Gävle sedan det mörka fjolåret. Framför allt har Brynäs försökt åtgärda sitt skriande behov av offensiv bredd genom att plocka in ett gäng tunga pjäser i offensiven. Bortsett från kaptenen Anton Rödin har Greg Scott, Linus Ölund och Adam Brodecki återvänt medan den spännande kanadensaren Jaedon Descheneau också gett laget ytterligare en potentiell spetsspelare. På minuskontot finns fjolårets toppcenter Joel Kellman och potentiellt även hans vinge Jesper Boqvist. 

På backsidan har Ryan Gunderson, Simon Bertilsson och i värsta fall Victor Söderström försvunnit och Jonathan Sigalet kommit in som det mest meriterade nyförvärvet.

Samuel Ersson har kommit in och tagit vid efter David Rautio mellan stolparna.

ersson-1566297319.jpgSamuel Ersson.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

POÄNGKUNGEN

Anton Rödin
Ett kärt återseende. Senast Anton Rödin spelade i SHL, säsongen 2015/16, var han i mitt tyckte SHL:s bästa spelare. Dessvärre blev den säsongen starten på jobbig rad av skadeproblem som hämmade hans framfart i såväl Nordamerika som Schweiz. Rödin är fortfarande en klassspelare som bör kunna göra minst 40 poäng om han får vara frisk. Men frågan är om han kommer att vara en lika framstående spelare som sist han spelade i Brynäs. Och får han vara hel och frisk den här gången? Det känns som hans hälsa kan bli avgörande för var i tabellen Brynäs slutligen landar.

MÅLVAKTSETTAN

Joacim Eriksson
Kom tillbaka starkt efter sina skadebekymmer i fjol och var en av anledningarna till att Brynäs ryckte upp sig en aning efter den synnerligen mediokra starten. Nu kommer den rutinerade 29-åringen att konkurrera med fjolårets stora utropstecken i Hockeyallsvenskan, Samuel Ersson. Det är inte uteslutet att Ersson tar över förstaspaden under resans gång, men Erikssons trygghet och erfarenhet gör att han bör räknas som nummer ett till en början. 

BACKESSET

Jonathan Sigalet
Det är tunnsått med stjärnglans i försvaret. Sigalet får platsen tack vare sin erfarenhet och sina meriter snarare än sitt kunnande. Han är en stark ledarprofil som kan logga en hel del minuter och vara en uppoffrande och viktig spelare defensivt. Dock saknar kanadensaren – försäsongens målskörd till trots – de offensiva kvalitéerna för att vara den kreatör man saknar efter Ryan Gundersons flytt. 

PROFILEN

Nicklas Danielsson
Med tanke på hur tungt han hade det under inledningen av fjolårssäsongen är det ändå en fjäder i hatten att veteranen fick ihop 15 mål och 30 poäng för Brynäs. Det kanske totalt sett var mindre än förväntat, men hans andra halva av säsongen visade att han fortfarande är en synnerligen gångbar spelare. Danielsson har dessutom ett temperament som gör att han ofta hamnar i händelserna centrum. Det gör att han säkerligen kommer att synas och höras.

FRÅGETECKNET

Tomi Sallinen
Han höll hög klass under säsongerna han tillbringade i Leksand och Djurgården mellan 2014 och 2016. Men att döma av hans insatser i SHL för Färjestad och Brynäs i fjol har det inte gått i rätt riktning efter det. Sallinen hade för all del en del skadebekymmer under fjolåret, men nådde aldrig några större höjder efter att ha återvänt. Han skulle verkligen behöva vara andracentern som Brynäs kan luta sig emot. Om han fortfarande har det i sig kan han bli spelaren som ger laget bredden de har saknat tidigare.

GENOMBROTTSMANNEN

Samuel Ersson
Framröstad till Hockeyallsvenskans bästa junior, Sveriges kanske bästa spelare på JVM och en A-landslagsdebut på det. Ynglingens framfart i fjol kanske gör det löjligt att prata om honom som en genombrottsman, men SHL är ändå en nivå upp jämfört med i fjol. Och framför allt behöver han peta ned Joacim Eriksson från tronen innan så blir fallet. Förutsättningarna finns i alla fall där. Ersson är den klart mest spännande spelaren i organisationen just nu.

COACHEN

Magnus Sundquist

Han gick en liten positiv effekt efter att ha ersatt Tommy Sjödin i båset. Den var dock inte tillräckligt stor för att i slutändan ta Brynäs till slutspel. Med en retfull liten marginal missade laget den sista platsen till åttondelsfinal. Sundquist hade i fjol ett väldigt framtungt spelarmaterial att jobba med. Det var en toppfemma och inte mycket mer som Brynäs kunde förlita sig på. Nu får han ett på pappret starkare lagbygge att laborera med. Därmed ökar pressen på honom att coacha laget till framgång. En ny elfteplats skulle vara oacceptabel.  

PROGNOSEN

Brynäs anno 2019/20 är ett lag som omgärdas av ovisshet. Det lär dröja till framåt oktober innan vi vet vad som kommer att hända med det som kan bli Gävlelagets två x-faktorer. För i nuläget finns det inget svar på huruvida Victor Söderström och Jesper Boqvist spelar i NHL eller SHL den här säsongen. Om ynglingarna inte tar plats i Arizona respektive New Jersey kommer de att förstärka Brynäs. Snacka om förstärkningar.

Även om jag älskar att se Boqvist spela hockey undrar jag om inte Söderström skulle vara viktigare för Brynäs.

För är det någonstans det här laget känns beiga är det på backsidan. Förlusterna av Ryan Gunderson och Simon Bertilsson har skapat ett tomrum längst bak som inte har fyllts. Det finns visserligen spännande potential i Västerås-värvningarna Alexander Lindelöf och Josef Ingman, men att förvänta sig att de ska kliva fram och vara ledande SHL-backar redan nu är mycket begärt. I Söderström finns den kreativitet och offensiv uppsida som saknas i Brynäs backuppsättning just nu. Han är ingen frälsare, men definitivt en uppgradering om han skulle återvända.

Framåt ser det, även om Boqvist skulle utebli, betydligt bättre ut än i fjol. Då hade Brynäs en producerande formation och inte mycket mer. Rödin, Scott och Descheneau tillför spets medan Ölund och även Lukas Zetterberg bådar för att det kommer att finnas lite att hämta även bakom toppspelarna.

På det hela taget känns Brynäs som ett förbättrat lag. Allt annat än, åtminstone, en åttondelsfinal skulle vara ett stort misslyckande den här säsongen.

IN OCH UT   

Nyförvärv: Samuel Ersson, mv, Västerås, Alexander Lindelöf, b, Västerås, Josef Ingman, b, Västerås, Jonathan Sigalet, b, Frölunda, Lukas Zetterberg, fw, Västerås, Jaedon Descheneau, fw, Düsseldorf, Anton Rödin, fw, Davos, Greg Scott, fw, CSKA Moskva, Linus Ölund, fw, Pittsburgh (lån). 

Förluster: David Rautio, mv, Luleå, Ryan Gunderson, b, Gottéron, Simon Bertilsson, b, Sotji, Adam Deutsch, b, Nottingham, Victor Söderström, b, Arizona, Ludvig Nilsson, fw, Växjö, Joel Kellman, fw, San José, Jesper Boqvist, fw, New Jersey, Alexander Bjurström, fw, Almtuna, Robert Kousal, fw, Pardubice, Rudolf Cerveny, fw, Hradec Kralove, Marcus Westfält, fw, Västervik (lån), Jonathan Granström, fw, klubblös.

ishockey-shl-djurgarden-brynas-3-1562186411.jpegNicklas Danielsson.Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån 

BRYNÄS IF:s TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
30) Joacim Eriksson
33) Samuel Ersson

BACKAR
4) Niclas Lundgren
5) Lukas Kilström "A"
9) Niclas Andersén
10) Marcus Ersson
11) Josef Ingman
47) Eric Norin
56) Jonathan Sigalet
66) Alexander Lindelöf

FORWARDS
12) Samuel Asklöf
14) Johan Alcén
18) Anton Rödin"C"
22) Adam Brodecki
27) Emil Forslund
28) Lukas Zetterberg
36) Linus Ölund
41) Greg Scott "A"
44) Jacob Blomqvist "A"
48) Samuel Solem
51) Tomi Sallinen
72) Joachim Rohdin
74) Nicklas Danielsson
79) Daniel Mannberg
88) Jaedon Descheneau

Tränare: Magnus Sundquist

UFFE BODINS SHL-RANKING  

1) 

2)

3) 

4) 

5)

6)


7)

8) Brynäs IF

9)

10)


11)

12)


13)

14)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL