Victor Ejdsell och Michael Lindqvist börjar för att FBK kommer att ha en vass offensiv i år också.
Foto: Bildbyrån
SHL

Färjestad BK: SHL:s bästa offensiv – men vem täcker tomrummet?

ANNONS

Potentiella matchvinnare duggar det tätt av i årets upplaga av Färjestad BK. Men hur är det ställt på backsidan? Finns spelarmaterialet för att täcka tomrummet efter Jesse Virtanen och Mikael Wikstrand, undrar Uffe Bodin.

Det var en förlust som sved. Färjestad såg ut att ha övertaget i semifinalserien mot Djurgården – men förlorade den sjunde och avgörande matchen på hemmais. Därmed gick Karlstadlaget återigen miste om möjligheten att spela om ett SM-guld.

Sedan det antiklimax till säsongsslut som utspelade i Löfbergs Arenaden 18 april har truppen till viss del ändrat skepnad. Nyckelspelare som Jesse VirtanenMikael WikstrandJoakim Nygård och Oskar Steen har lämnat landet samtidigt som flera spännande namn har tillkommit. Inte minst den finske poängmakaren Ville Leskinen och tidigare allsvenska poängkungen Victor Ejdsell.

Det här gör att FBK på många sätt ser lika starka ut som i fjol, när man slutade etta i grundserietabellen. Men det finns en del frågetecken...

mozik-1566552756.jpgVojtech Mozik.Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

POÄNGKUNGEN

Michael Lindqvist

Det finns egentligen en uppsjö av namn att välja bland här. Ville Leskinen, Victor Ejdsell och Johan Ryno är starka kandidater. Men jag tror på Michael Lindqvist. Stockholmaren kom tillbaka och var återigen en ledande spelare för FBK efter den misslyckade sejouren i Nordamerika. Det känns som 25-åringen har ytterligare en växel i sig. Då är det ändå en spelare som gjort en poäng per match över 66 matcher i FBK-tröjan. Det är klass! 

MÅLVAKTSETTAN

Markus Svensson

35 år gammal är Svensson fortfarande en klassmålvakt. Han återvände till SHL i fjol och levererade stark hockey i såväl grundserie som slutspel. En lugn och stabil keeper som skänker trygghet längst bak. Kommer nu att backas av upp av unge, utvecklingsbare men samtidigt oprövade Arvid Holm, som anslutit från Karlskrona. Det innebär rimligtvis att Svensson, om han får hålla hälsan i behåll, gör fler matcher än de 31 matcher han spelade i fjol.

BACKESSET

Vojtech Mozik

Importer av det här slaget är alltid svårbedömda. Både Mozik och Jonathon Blum kommer till Karlstad med en imponerande meritlista och har presterat bra hockey i både AHL och KHL samt spelat betydelsefulla landslagsmatcher. Eftersom backsidan är lite av ett frågetecken sedan FBK gått miste om både Jesse Virtanen och Mikael Wikstrand behöver tjecken och amerikanen leverera. Ska Färjestad gå hela vägen tror jag till och med att de behöver visa sig vara två av ligans ledande backar. Det känns inte som någon utopi.

PROFILEN

Linus Johansson

Han fick ett "A" på bröstet efter att ha flyttat från Stockholm till Karlstad i fjol. Nu blir Linus Johansson den logiska ersättaren till Mikael Wikstrand som lagkapten. Centern från Ljungby har karisma, talets gåva och är dessutom en spelare som håller internationellt snitt på isen. Det är inte orimligt att anta att Johansson spelar i en bättre liga än SHL nästa säsong. Kapaciteten för att lira i Nordamerika eller KHL finns där. 

FRÅGETECKNET

Axel Ottosson

Kom till Färjestad efter en riktigt övertygande allsvensk säsong med Björklöven inför fjolårssäsongen, men lyfte aldrig i SHL. Skadebekymmer och en avstängning gjorde inte omständigheterna lättare. Det bidrog till att han inte var ordinarie sent på säsongen. Konkurrensen om speltid var och är givetvis tuff i ett topplag, men för Ottosson måste utvecklingen gå i rätt riktning nu då han går in på sista året på kontraktet med klubben.

GENOMBROTTSMANNEN

Lucas Ekeståhl Jonsson

En svensk back som flugit under radarn de senaste åren. Flyttade till Finland efter genombrottet i Björklöven för två år sedan och har två produktiva år bakom sig med TPS Åbo. Finska ligan och SHL är två skilda väsen, men här finns det skicklighet som borgar för en spännande framtid. Jag tror att Ekeståhl Jonsson har kapacitet att växa ut till en klassback på sikt. Och kanske lämnar han ett positivt avtryck i SHL redan i år. Här gäller det framför allt att han klarar av att bli mer pålitlig i det defensiva spelet. Offensivt finns det en verktygslåda med väldigt mycket att tycka om.

COACHEN

Johan Pennerborn

"Pennan" går in i sin tredje säsong som huvudtränare i klubben. 47-åringen har sakta men säkert växt med uppgiften efter att ha varit ett oprövat kort när han klev in i båset. Hans fäbless för offensiv och anfallsglad hockey har gjort FBK till det kanske mest underhållande laget i SHL, men det finns fortfarande saker att skruva på defensivt, vilket vi blev varse om under slutspelet i fjol. Kanske är Peter Popovics ankomst lösningen där. Efter åtta framgångsrika år som landslagstränare under Pär Mårts och Rikard Grönborg återvänder "Poppe" till klubblagshockeyn. Hans rutin och erfarenhet kommer att bli viktig här.   

PROGNOSEN

Det kommer att vara skoj att se Färjestad spela hockey i vinter, därom råder det ingen tvekan. Även om det finns andra lag som har spetsat sina trupper på den offensiva fronten vill jag hävda att ingen motståndare kommer att slå FBK på fingrarna när det kommer till spets. 

Värvningarna av Ville Leskinen och Victor Ejdsell i kombination med att man fått behålla Michael Lindqvist, Jesper Olofsson och Linus Johansson gör att Johan Pennerborn ännu en gång har ett brett forwardsmaterial att jobba med. 

Det är i stället på backsidan det finns frågetecken. Jesse Virtanen var SHL:s bästa back i fjol och slutade fyra i hela poängligan. Mikael Wikstrand hade kanske inte den säsong man hade hoppats på, men är ändå en back som kan tackla tunga minuter och bidra i båda ändarna på isen. Det är två tunga avbräck som FBK har ersatt med mer osäkra kort i tjecken Vojtech Mozik och amerikanen Jonathon Blum. Åtminstone en av dem måste kliva fram och visa att den klarar av att vara en ledande back i SHL.

På det hela taget ser FBK ut som ett av lagen som kan vinna SM-guld. Försvarsspelet kommer antagligen att avgöra hur långt de kommer att kunna gå. Målskytte tror jag blir det sista det här laget kommer att behöva oroa sig för.

IN OCH UT

Nyförvärv: Arvid Holm, mv, Karlskrona, Lucas Ekeståhl Jonsson, b, TPS Åbo,  Vojtech Mozik, b, Vitiaz Podolsk, Linus Arnesson, b, Örebro, Jonathon Blum, b, Dinamo Minsk, Victor Ejdsell, fw, Chicago, Ville Leskinen, fw, Kärpät. 

Förluster: Adam Werner, mv, Colorado, Mikael Wikstrand, b, Ak Bars Kazan, Robin Press, b, Lukko Rauma, Jesse Virtanen, b, Traktor Tjeljabinsk, Theodor Lennström, b, Frölunda, Ilari Melart, b, klubblös, Christoffer Bengtsson, fw, Södertälje, Oskar Steen, fw, Boston, Fabian Zetterlund, fw, New Jersey, Joakim Nygård, fw, Edmonton, Alexander Johansson, fw, Wolfsburg, Alexander Reichenberg, fw, Oskarshamn, Wilson Johansson, fw, Rögle.

linus-1566553405.jpgLinus Johansson.Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

Färjestad BK:s TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
35) Markus Svensson
75) Arvid Holm

BACKAR
3) Jens Westin
7) Johan Ivarsson
16) Lucas Ekeståhl Jonsson
24) Jonathon Blum
28) Linus Arnesson
33) Albert Johansson
50) Sebastian Erixon "A"
65) Vojtech Mozik

FORWARDS
4) Oscar Lawner
10) Marcus Nilsson
12) Ville Leskinen
13) Daniel Viksten
14) Victor Ejdsell
15) Gustav Rydahl "A"
18) Axel Ottosson
22) Per Åslund
25) Martin Johansson
27) Oskar Bäck
31) Carl Jakobsson
34) Michael Lindqvist
56) Linus Johansson "C"
61) Johan Ryno"A"
92) Jesper Olofsson

Tränare: Johan Pennerborn

UFFE BODINS SHL-RANKING  

1) Frölunda HC: Götaplatsen tur och retur? 

2)

3) Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar

4) Färjestads BK

5)

6)

7)

8) Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan ge ett lyft

9)

10)


11)

12)


13)

14)

Du kanske även vill läsa:
Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan ge ett lyft
Brynäs IF: Obalans i bygget – men x-faktorerna kan ge ett lyft
Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar
Djurgårdens IF: En guldkandidat – om målvaktsspelet funkar
Frölunda HC: Götaplatsen tur och retur?
Plus Frölunda HC: Götaplatsen tur och retur?
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch