Fredrik Pettersson Wentzel
Ronnie Rönnkvist / Bildbyrån
SHL

"Försöker glömma den säsongen så mycket som möjligt"

ANNONS

Efter ett par tunga år är Fredrik Pettersson-Wentzel nu nykomlingen Oskarshamns stora målvaktshopp. Nu berättar den landslagsmeriterade målvakten om återkomsten till svensk hockey och den jobbiga säsongen i Tyskland.

 Det stämde inte för mig och jag kom in i det fel från början.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Mellan 2014 och 2016 var 
Fredrik Pettersson-Wentzel till och från med i Tre Kronor. Säsongen 2016/17 vann han SM-guld och 2013/14 silver. Inför förra säsongen ville 28-åringen från Uppsala prova på något nytt. Han lämnade då HV71, som han vunnit SM-guld med, för att flytta till Düsseldorf, men flytten blev inte alls vad han själv hade hoppats på.
- Jag försöker glömma den säsongen så mycket som möjligt, säger Pettersson-Wentzel då hockeysverige.se träffar honom för en intervju på Globe Hotel som liggen mellan Globen och Tele 2 Arena, alltså på den plats där gamla ödledammarna låg en gång i tiden.
- Det stämde inte för mig och jag kom in i det fel från början. Ju längre säsongen led desto mindre fick jag spela. Sedan var vi för många importer och då spelade jag mindre på grund av det.
- I efterhand kan jag se det som en bra läropeng för mig att åka utomlands för att uppleva lite andra grejer, möta andra lag och se en annan hockey. Jag tar med mig mycket från det runt hockeyn, att bo i ett annat land och sådana bitar. Däremot, rent hockeymässigt är jag inte nöjd med säsongen alls.

Varför valde du Tyskland från början och vad förväntade du dig?
- Jag ville testa något annat och möta lite andra lag, se något annat. Då hade jag åtta, nio SHL-säsonger i ryggen. Samtidigt förväntade jag mig att få spela mycket. Jag åkte inte dit ner för att kolla på hockey. Nu blev det inte som jag ville eller förväntade mig.

Var det mycket media och tryck på dig som import?
- Hockeyn är stor där, men självklart är fotbollen det som är störst. Samtidigt är det mer folk på läktarna under hockeymatcherna där än vad det är här.
- Det blev annorlunda då jag var i Tyskland eftersom jag inte förstod vad dom skrev i tidningarna, vilket var ganska skönt, säger förra tysklandsproffset med ett skratt. 

Kunde ha blivit kvar i Tyskland

Som coacher i Düsseldorf hade Fredrik Pettersson-Wentzel två före detta tyska landslagsspelare, Harold Kreis och Tobias Absteiter. Två bra tränare enligt 28-åringen.
- Dom var bra och inga konstigheter där. Vi hade en bra dialog under hela säsongen. Sedan spelade jag med (Mathias) Niederberger som är tysk landslagsmålvakt. Han gjorde en jättebra säsong så det var tuff konkurrens också. 

bb190906lt030-1568200008.jpgFoto: Bildbyrån

Om det inte alltid allt fungerade tipptopp på isen så fungerade livet vid sidan av bättre. I laget spelade även svenskarna 
Calle Ridderwall och Nichlas Torp, vilket underlättade den tillvaron en hel del.
- Både Calle och jag hade tuffa säsonger så vi försökte hitta på lite annat under säsongen. Det var skönt att ha honom där. Han hade bott i Düsseldorf förut och kunde visa mig runt lite.
- Han hade en jättesäsong där för sju år sedan och var ganska pigg när vi drog igång säsongen, men fick sedan inte till det riktigt spelmässigt. Helt klart var han lite igenkänd på gatorna där.

Var det nära att du skulle blivit kvar i Tyskland?
- Först var det lite snack om det. Det var under första halvan av säsongen, om jag skulle förlänga. Vi valde att vänta lite, men sedan blev det ganska klart från båda parter att vi skulle gå skilda vägar.
- Vi pratade lite med några andra lag i Tyskland och jag var rätt nära några lag. När det sprack, jag kände att jag ville spela i toppskiktet i Tyskland annars kunde jag lika gärna åka hem till Sverige för att spela. 

Två tunga säsonger

För fyra säsonger sedan var du landslagsmålvakt, hur ser du på att din utveckling som målvakt varit efter det?
- Jag har haft två säsonger där jag inte fått ut hundra procent av mitt spel, jag har inte ens varit nära.
 Samtidigt har jag inte känt att jag blivit sämre som målvakt. Jag har fler verktyg idag för att spela bra än vad jag hade för tre, fyra år sedan.
- Sedan handlar det om att få till det och det finns olika anledningar till att jag inte fått det dom här två säsongerna. Mitt sista år i HV71 var det mycket utifrån som gjorde att jag inte fick till det. Förra säsongen hade jag mig själv att skylla mycket att jag inte fick ut max av mitt spel.
- Nu känner jag mig i bra form och verkligen redo för att spela mycket igen. Det känns bra. 

ishockey-shl-djurgoerden-hv71-5-1562192276.jpegFredrik Pettersson-Wentzel i HV-tröjan. Foto: Bildbyrån.

Sneglar du mot landslaget igen?
 - Vi får väl se. Det kommer fram unga keeprar hela tiden och som är bra, men jag har några år kvar i alla fall, säger Pettersson-Wentzel med ett leende och fortsätter:
- Jag vill tillbaka till den nivån jag var på för några år sedan, när jag var landslagsaktuell hela tiden. Det vet jag att jag kan om jag bara får till det. Jag kan bara fokusera på mitt eget spel och spela så bra som möjligt. Sedan får vi se om (Stefan) Ladhe vill ha mig i landslaget eller inte. 

'De är bäst i SHL'

Hur skulle du säga att nivån är på svenska målvakterna i SHL jämfört med bara för några säsonger sedan?
- Den är jättehög. Sedan kan jag känna att det inte är samma topp i SHL som det varit tidigare. Nivån är ändå väldigt hög och som jag sa kommer det upp unga killar hela tiden som är bra.
- Det är ändå svårt att svara på den frågan. SHL har blivit mer och mer att man spelar på två målvakter. Idag är det inte som förr i tiden då lagen hade en målvakt som i princip spelade 90 procent av matcherna. I alla fall är det kul att vara tillbaka och se vad som hänt i ligan.

Vem är SHL:s bästa målvakt för tillfället enligt dig?
- Oj… Av det jag hört och sett från förra säsongen var ”Lassi” (
Joel Lassinantti) riktigt bra. Samtidigt spelar alltid ”Bulans” (Thomas Berglund) lag alltid bra försvarsspel. Då är det lättare att vara målvakt också. Men som svar på din fråga är fortfarande ”Lassi” och Viktor Fasth med där uppe. 

fredrik-pettersson-wentzel-3-1568200229.JPGFoto: Ronnie Rönnkvist.

"En riktigt kul utmaning"

Fredrik Pettersson-Wentzel kommer antagligen få en ganska svettig säsong i och med att han valde spel i bottentippade Oskarshamn kommande säsong.
- När vi väl valde att kolla mot Sverige fanns det inte många platser kvar. När det sedan började bli mer och mer aktuellt med Oskarshamn kände jag att det kunde bli en riktigt kul utmaning.
- Jag har under min karriär egentligen bara spelat i lag som ska vinna SM-guld och vara med i toppen. Samma sak var det i Tyskland förra säsongen. Vi ville vara topp fyra och vinna guld där.
- Det känns kul med en annan typ av utmaning där det är andra förutsättningar och annat snack kring laget. Det här känns kul och dessutom, nu då jag blivit lite äldre, har jag fått tagit en lite med ledande roll i laget utanför isen. Det känns också inspirerande och kul.

Det är många rynkar på näsan vad det gäller att Oskarshamn tagit klivet upp i SHL, men förra landslagsmålvakten har så här långt bara bra erfarenheter av klubben och laget.
- Det är mycket bättre än jag trodde. Många av killarna jag inte hade koll på alls och heller aldrig sett spela har jag blivit imponerad av.
- Klart att jag känner att det inte organisationsmässigt inte är lika stort eller håller samma klass som i HV71 eller Färjestad som jag varit i tidigare. Det visste jag också om då jag sajnade.
- Det ska bli kul och unga killarna i laget är sugna att visa upp sig på SHL-scenen nu. Klart att det kommer bli tufft, men jag är redo.

Du kanske även vill läsa:
IK Oskarshamn: Ingen slagpåse – men hur ska de orka hela vägen?
Plus IK Oskarshamn: Ingen slagpåse – men hur ska de orka hela vägen?
"Hade hellre fått fler chanser och misslyckats"
"Hade hellre fått fler chanser och misslyckats"
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL