Patrik Lundh är tillbaka i SHL efter ett ettårigt äventyr i Kina.
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård
SHL

"Jag tror att jag hade ångrat mig under resten av mitt liv"

ANNONS

Vid 30 års ålder fick Patrik Lundh utlandsäventyret han suktat efter. Och det tog honom ända till Shanghai i Kina. För hockeysverige.se berättar han om sitt år i KHL.
– Det kändes som ett spännande äventyr, säger han.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Patrik Lundh, ”Peppe” kallad, inledde sin hockeybana ute på Lidingö. Efter det har han snurrat runt bland flera olika klubbar i Sverige. Bland annat Djurgården, Malmö, Almtuna, Bofors, Färjestad och Växjö. 

Inget ont om alla våra fina svenska städer och lag, men inför förra säsongen gav han sig ut på ett lite mer exotiskt uppdrag då han skrev på för Kunlun Red Star från Shanghai som spelar i KHL.
– Erbjudandet dök upp. Jag tillsammans med familjen tog ett beslut att nappa på det ganska snabbt, berättar 31-åringen då hockeysverige.se träffar honom på Globe Hotel i Stockholm.
– Jag tror att jag hade ångrat mig under resten av mitt liv om jag inte tagit chansen. Det kändes som ett spännande äventyr, vilket det blev också.
– Vi bodde i Shanghai. Där hade vi alla våra hemmamatcher förutom sista två som vi spelade i Peking. Det var mycket nytt, men Shanghai är ändå en ganska internationell stad. Jag kände igen mig hyfsat hemifrån även om det är en större stad, höga skyskrapor och hela den biten.

”Peppe” Lundh trivdes också med det lag han spelade med.
– Ja, jag umgicks mycket med grabbarna i laget. Det var finnar, kanadensare, amerikaner, så jag klarade mig bra på engelska. Det var inte mycket att jag var iväg runt omkring Shanghai så jag behövde använda någon kinesiska.

Om du hade varit tvungen att använda kinesiskan…?
– Då hade jag nog inte kommit särskilt långt (skratt). Jag kan någon hälsningsfras, men inte mycket mer än så. 

KINESISKA SPELARE

Det var även några med dubbla medborgarskap, ett kinesiskt och ett ytterligare, i laget.
– Vi hade en målvakt som är kines (Zehao Sun) och som var med. Sedan var det många som antingen hade en mamma eller pappa som härstammar från Kina.
– Dom flesta hade dubbla pass. Det var mest killar som vill vara med och tampas om platserna i det kinesiska OS-laget.

Patrik Lundh svarade för sex mål och totalt 21 poäng på 61 matcher under året i Kina.
– Min säsong var helt okej. Godkänd i alla fall. Jag började med en ganska defensiv roll i laget. Dom ville ha mig i boxplay och att spela mot andra lagets bästa femmor. Det var ganska tydliga instruktioner från början och jag tycker att jag gjorde det bra.
– Sedan fick vi ganska mycket skador så i slutet fick jag vara en lite mer offensiv spelare. Det var som alltid, att får jag en roll av en tränare i ett lag så är det bara för mig att acceptera den och köra på.

När Magnus Hellberg i en tidigare intervju pratade om sin tid som hockeyspelare i Kina mindes han framför allt alla långa resor. Det är något som sticker ut även för ”Peppe” Lundh.
– Flygresorna fungerade bra, men tidsomställningen kunde vara kämpig. Jag kände att jag var ganska trött ibland, men det var ingenting jag kunde göra något åt utan bara göra det bästa av situationen. När jag kände så var det bara att tuta och köra, Vila fick jag göra efteråt, men mycket flygresor blev det.

Bodde ni bra i Shanghai?
– Ja, vi bodde bra. Vi hade lite hjälp av en tjej som i början av säsongen åkte runt och kollade på lite lägenheter som gick att hyra. Sedan fick vi välja lite själva var vi ville bo.

patrik-lundh-1-1-1568266509.jpgFoto: Ronnie Rönnkvist

SVENSKA LAGKAMRATER

Patrik Lundh var inte ensam svensk i Kunlun. Även Tobias Viklund och Johan Sundström spelade där.
– Jag umgicks mycket med Tobias Viklund. Hans fru och två barn var med där och jag har också fru och två barn. Johans tjej var hemma och studerade eller jobbade hemma i Göteborg. Hon var över och hälsade på ibland. Det blev mer att jag hängde med Johan nere på hallen.
– Tobias, jag och våra familjer bodde i samma lägenhetskomplex. Då blev det att vi umgicks mycket också. Vi var ute och aktiverade barnen och så där.

Har du snackat med Niklas Persson om att ta Tobias Viklund till Linköping?
– Nej, jag har inte snackat med honom om det ännu, säger ”Peppe” Lundh samtidigt som Persson står ett kort bit ifrån oss och med all säkerhet tjuvlyssnar på vår intervju.

Det blev bara en säsong i KHL för Patrik Lundh innan han inför den här säsongen valde att återvända till Sverige. Ny klubbadress blev Linköping.
– I början hade jag lite tankar på att stanna utomlands. Det var inget som dök upp samtidigt som jag kände att jag inte ville gå och vänta längre på att något skulle dyka upp senare. Jag ville dra i gång när alla andra drog igång.
– Då ringde ”Pajen” (Niklas Persson) upp. Han pratade gott om Linköping och hela den biten med Bert Robertsson som tränare. Det var något som lockade och intresserade mig. Det ska bli kul att dra igång igen.
– Jag tycker att Berts filosofi på hockey känns spännande. Jag har spelat mot hans lag genom åren och jag tycker att dom har spelat ett roligt och fartfyllt spel med mycket skridskoåkning och puckinnehav. Samtidigt har hans lag haft ett stabilt och bra försvarsspel. Det är många av dom saker jag tycker passar bra i mitt spel.

"SJÄLVKLART KAN VI VINNA SM-GULD"

Innan Patrik Lundh skrev på för Kunlun spelade han för Djurgården och dom fanns med i bilden när han bestämt sig för att återvända till Sverige.
– Ja, lite grann, men det blev Linköping och det känns bra.

Känner du dig färdig med KHL?
Om chansen dyker upp igen skulle jag ta ställning till det. Det var ett äventyr och spännande att göra något annorlunda. Klart att dyker chansen upp får jag sätta mig ner med familjen och diskutera det, men just nu är mitt mål att göra det så bra som möjligt i Linköping. 
 
Du har vunnit två SM-guld – vad är nycklarna till att vinna ett SM-guld?
– Det är många bitar som ska falla på plats då, men självklart måste man börja med en trygghet i laget. I alla fall upplever jag det så från den erfarenhet jag har. Också, oavsett vilken roll man hamnar i att alla accepterar den till 100 procent, verkligen gör sin roll fullt ut och tror på den.
– Givetvis måste du även ha ett bra målvaktsspel, men det ska verkligen klicka med allting, ha ett bra försvarsspel och även spets framåt. Det är många bitar som kommer in i den helhetsbilden.
– Sedan vet jag hur det funkar med allting runt omkring då det blir slutspel, hur man förhåller sig utanför isen och alla dom bitarna. Jag har varit med tidigare och kan bidra med mina erfarenheter.

Känns det realistiskt nu då Linköping är tippade långt ner i tabellen att ni ska kunna gå hela vägen och vinna SM-guld?
– Vi har precis dragit igång säsong och det har varit lite upp och ner, men det är klart att vi spelar för att vinna. Om vi får ihop det här kommer vi bli ett svårt lag att möta. Sedan vet man inte redan nu hur långt det kan räcka beroende på hur vi får ihop allt. Det är lång säsong och vi ska fortsätta utvecklas och bli bättre för varje dag. Allt kan hända och självklart kan vi vinna SM-guld.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL