Foto: Bildbyrån
SHL

"Jag vill inte bara sitta på bänken och titta på"

ANNONS

Succé i Hockeyallsvenskan. 
Följt av besvikelse i SHL. 
Nu hoppas Axel Ottosson på en nystart i Linköping.
– Jag har mer att ge men då måste jag få chansen att visa det också, säger han till hockeysverige.se.

I onsdags kväll blev det klart att Axel Ottosson lämnar Färjestad för spel i konkurrenten Linköping. I går kom han fram i den nya staden och under fredagen har han gjort sin första träning med sin nya klubb.
– Det har gått jättebra i dag. Kul att få köra igång direkt, säger 23-åringen när hockeysverige.se når honom. 

Axel Ottosson gjorde bara en säsong i Karlstad innan det nu stod klart att han skulle packa sina väskor och flytta ner till Östergötland. Han tog själv initiativ till flytten berättar han.
– Det har växt fram mer och mer för egen del här på slutet. Jag kände att det kanske skulle vara bäst om jag sökte mig vidare för att få en nytändning och mer förtroende. 

"Klart att det är en besvikelse"

På 44 matcher snittade Ottosson tio minuter i istid och spelade i Färjestads lägre kedjor. Bristen på speltid var den stora anledningen till att 23-åringen nu valde att lämna topplaget.
– Speltid och att lagen ser lite annorlunda ut. Linköping håller på att bygga nytt och jag tror att det kommer att passa mig bra, även hur de spelat på isen. Det handlar framförallt om min speltid. Jag vill utveckla mitt spel fler nivåer vilket jag tycker att jag har i mig. Jag kände att det skulle bli bäst för egen del att gå till en klubb där jag skulle få större förtroende. 

bb190112fk046-1568391384.jpgOttossons säsong i FBK gick upp och ner men på det stora hela var det en besvikelse menar han. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Har du känt en besvikelse mot Färjestad för att du inte riktigt fått chansen?
– Det är klart att det är en besvikelse från båda sidor att vi kanske inte fick ut mer av mig som spelare. Från min sida är det inga "hard feelings" alls, varken mot klubben eller ledningen, och jag tror inte att de känner något sådant om mig heller. Jag lämnar på gott och har bara bra saker att säga om Färjestad, säger Ottosson.

"Var tråkigt att inte få spela"

Axel Ottosson var en av HockeyAllsvenskans bästa spelare 2017/18 då han spelade i Björklöven. Centern kom femma i poängligan med sina 43 poäng. Därefter tog Umeåsonen klivet upp till SHL för spel i Färjestad. Det blev dock inte riktigt som förväntat. Endast två mål och elva poäng var inte vad varken han eller Karlstadsklubben hade hoppats på.
– Framförallt produktionen var en besvikelse. Det var mycket upp och ner under mitt år i Färjestad. Jag spelade stundtals bra men hade inte effektiviteten som jag hoppades på. Det blev lite annorlunda på slutet när jag var avstängd och laget gick som tåget. Efter det fick jag inget jätteförtroende i slutspelet, säger han och fortsätter:
– Det är klart att det var tråkigt att få titta på och inte få spela mycket. Det hänger också kvar, att jag vill inte sitta och titta på och inte kunna spela och utvecklas. Jag känner att jag behöver få spela mer för att utvecklas. Jag har mer att ge men då måste jag få chansen att visa det också. 

Med endast två dagar kvar till SHL-premiären offentliggjordes nyheten att Linköping plockar in Ottosson på ett kontrakt som täcker hela den kommande säsongen. 
– Axel är en spännande, ung center. Han har offensiva kvalitéer som han inte riktigt fick chansen att utnyttja i Färjestad och som vi hoppas få användning av i LHC. Han är en bra skridskoåkare, aggressiv i sin spelstil och jobbar väldigt hårt. Han kommer passa in perfekt i vårt sätt att spela hockey, sade LHC:s general manager Niklas Persson om centern i samband med värvningen.

bb160130zc039-1568391388.jpgAxel Ottosson har även spelat SHL-hockey i Modo. Där blev det tio poäng på 60 matcher.Foto: Robbin Norgren/Bildbyrån

Det är naturligtvis aldrig optimalt att komma in i en ny klubb med bara dagar kvar till premiärmatchen. För Ottosson var det dock skönt att få det klart innan säsongen drog igång.
– När den här möjligheten med Linköping dök upp så kändes det perfekt och som att det skulle passa mig bra. Jag ville ge det en chans och hittills har det känts väldigt bra.
– Det har gått fort och skyndats på med tanke på hur nära premiären är. Därför vill man ju vara på plats så fort som möjligt så att man inte missar alltför många dagar. När de väl hörde av sig och jag pratade med "Pajen" (Niklas Persson), då ville jag bara ta mig ner hit och börja träna så fort som möjligt. 

Vad har du fått för intryck av klubben hittills? 
– Jag har fått ett jättebra intryck. Det ska vara ett hårt jobbande lag som ska åka väldigt mycket skridskor. Det ska passa mig bra i hur de vill spela ishockey också. 

Ska ta nästa steg i sin utveckling

Nu är centern laddad för att få visa upp sig i en ny klubb och han förväntar sig också att få mer förtroende än tidigare. Linköping blir hans tredje SHL-klubb i karriären, tidigare Modo och Färjestad, och nu ska han visa att han håller på den högsta nivån i Sverige.
– Det gäller att ta vara på chanser. Jag är laddad på att komma till start och bevisa att jag kan spela på en hög nivå, förtjäna min plats samt visa att jag ska ha bra med speltid.
– Framför allt förväntar jag mig att jag kommer att växa mycket mer med mitt spel och få tillbaka mitt självförtroende. Jag tror att det går att förvänta sig en klart mycket bättre säsong än i fjol.

Han har spelat en hel försäsong, samt fyra CHL-matcher, med Färjestad under sensommaren och känner sig i bra form. Under lördagen åker hans Linköping till Stockholm för att möta Djurgården. Axel Ottosson känner sig redo att göra debut i LHC-tröjan men det är ännu inte klart om klubben bedömer att han är redo för spel efter endast ett par träningar med laget. 

Du kanske även vill läsa:
Forwarden bryter med Färjestad — klar för rivalen
Forwarden bryter med Färjestad — klar för rivalen
Linköping HC: Nödvändig omstart – blir det Berts bryderi?
Plus Linköping HC: Nödvändig omstart – blir det Berts bryderi?
SKOGLUND: Så slutar SHL 19/20
SKOGLUND: Så slutar SHL 19/20
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga