SHL-PREMIÄR
Lena Sundqvist, Dusan Umicevic och Sanny Lindström är några som tyckt till.
Foto: Ronnie Rönnkvist
SHL

SHL-panelen: Experternas dom inför säsongen

ANNONS
Fyra och en halv månad sedan Joel Lundqvist lyfte Raoul Le Mat-pokalen mot Globens tak är det i dag dags för en ny SHL-säsong. Hockeysverige.se samlade ihop sex stycken experter och journalister för att få svar på vem som blir säsongens överraskning, vem som blir poängkung och vilka två lag som gör upp om SM-guldet framåt vårkanten, bland annat.

oldeen-1568450431.jpgBjörn Oldéen.Foto: Ronnie Rönnkvist

Björn Oldéen, C More

Årets Överraskning?
– Alexander Holtz. Han är uppsnackad redan, men grabben är 17 bast fortfarande. Den försäsongen han haft och med gubbarna han gått med där gör att det känns som han kan sätta ett rejält avtryck. 

Vem vinner Guldhjälmen?
– Det kommer nog vara Patrik Berglund i slutändan. Ryan Lasch kommer dominera i ligan, men Berglund vinner Guldhjälmen. Jag tror Patrik Berglund kommer vara bra i Djurgården, men framförallt göra en bra säsong, vilket krävs om dom ska vara med och tampas där uppe. 

Vem vinner poängligan?
– Ryan Lasch, som vanligt. Det är vi vana vid, karbonpapper på den. 

Vilka lag slutar på 13 och 14?
– Oskarshamn kommer vara med där nere och även Leksand. Samtidigt har Linköping en resa att göra, men just nu säger jag Leksand och Oskarshamn.

Vilka två lag spelar final?
– Djurgården och Luleå. Luleå har i stort sett samma lag som förra säsongen och även spetsat det lite grann. Killarna vet vad ”Bulan” (Thomas Berglund) står för. Han har varit otroligt bra på att driva sitt manskap och kommer vara ännu bättre på det den här säsongen. Djurgården har varit uppe och snuddat på guldet, har hungern och en väldig bredd. Anton Hedman och Tom Wandell lämnar en toppkedja i Örebro, men går bara in i en tredjekedja i Djurgården. Det säger lite om styrkan där. Sedan ska det bli spännande att se hur bra Patrik Berglund kommer vara. Kommer han vara Andreas Engqvist-bra som när han kom tillbaka då ser det bra ut. Djurgården vinner guldet. 

dusan-1568450604.jpgDusan Umicevic.Foto: Ronnie Rönnkvist

Dusan Umicevic, SVT

Årets Överraskning?
– Lucas Raymond eftersom han har allting. Han kan avsluta, passa fram pucken och han har ett temperament som jag inte sett på länge. Han påminner lite om Peter Forsberg i det här med viljan att vinna till varje pris. Han är en gudabenådad spelare. Jag tror han kommer bli topp tre i draften kommande sommar.

Vem vinner Guldhjälmen?
– Ryan Lasch. Han producerar år ut och år in. Han leder offensiven i Sveriges bästa lag, Frölunda. 

Vem vinner poängligan?
– Jag säger Ryan Lasch igen. Jag gillar honom. Han är otroligt skicklig och har sin roll på ett bra sätt i Frölunda. Alla har dessutom ställt upp bakom Lasch. Bland annat lyfter den stora ledaren i laget, Joel Lundqvist, alltid fram honom som katalysatorn framåt. Då förstår man att han är ganska given i alla offensiva situationer den här säsongen. 

Vilka lag slutar på 13 och 14?
– Det tror jag blir Örebro och Oskarshamn. Oskarshamn har värvat lite spännande på slutet, Johan AlmNichlas Hardt och så vidare, men jag tror inte dom kommer räcka till. Det var en lite för stor kostym att ta på sig redan från början med att ta sig upp i SHL. Dessutom har dom tappat en del viktiga spelare. Inte minst kaptenen (Jonas Engström) till Växjö. 

Vilka två lag spelar final?
– Det blir Djurgården och Frölunda. Det är en repris på förra säsongens final och jag tror det blir repris på slutresultatet också. Frölunda ser ruskigt bra ut. Johan Sundström är ren, skär klass och återvändare. En annan är Nicklas Lasu. Även om Frölundas trupp är löjligt bra tycker jag att dom ska göra plats för en spelare som Lucas Raymond. 

lena-1568450705.jpgLena Sundqvist.Foto: Ronnie Rönnkvist

Lena Sundqvist, CMore

Årets Överraskning?
– Alexander Holtz. Han har visat stora framsteg redan nu på försäsongen. Jag tror att han tar en ordinarie tröja i Djurgården. 

Vem vinner Guldhjälmen?
– Johan Sundström. Vi såg senast Johan var i ligan hur viktig han var sitt Frölunda. Jag tror han kommer vara lika viktig den här säsongen. Han känns också som en spelare som är uppskattad av motståndare genom sin spelstil och personlighet. 

Vem vinner poängligan?
– Jag säger samma som förra säsongen, Ryan Lasch. Han är outstanding med sin teknik samtidigt som jag tror på Frölunda den här säsongen också. 

Vilka lag slutar på 13 och 14?
– Jag har satt Oskarshamn sist och Örebro näst sist. Oskarshamn har som nykomling överlägset sämsta laget på pappret. Det är stormigt redan nu med spelare som lämnar innan säsongen. Det är inte mycket som talar för att dom ska komma på någon annan plats än sist. Örebro är svårbedömda. Dom skulle även kunna hamna mycket högre upp, men jag har svårt att se hur dom ska få ihop det. Jag tror att Leksand, som är ett annat bottenlag, ska kunna hålla Örebro bakom sig.  

Vilka två lag spelar final?
– Nu har jag satt SM-guld på Frölunda så dom måste jag sätta som ett finallag. Det skulle vara tråkigt att säga att vi får en repris på förra säsongens final så jag säger Frölunda mot Luleå istället.

sanny-1568450780.jpgSanny Lindström.Foto: Ronnie Rönnkvist

Sanny Lindström C More

Årets Överraskning?
– Fredrik Karlström i Växjö. Jag tycker att han sett ruggigt spännande ut på försäsongen, rörlig och spelskicklig. Han har inte fått ut någonting i Linköping jämfört med vad han fått ut på försäsongen i Växjö. Även Isac Brännström i Luleå har alla möjligheter att ta enorma kliv. Han känns jättespännande efter sin fina avslutning med HV71 förra säsongen. 

Vem vinner Guldhjälmen?
– Jacob Josefson. Han var ruggigt bra förra säsongen. Djurgården kommer att vara ett topplag och han kommer vara i en dominant kedja tillsammans med Patrik Berglund. 

Vem vinner poängligan?
– Den vinner Ryan Lasch. Han är så pass skicklig. Frölunda har ett ännu bättre lag än vad dom hade förra säsongen och kommer ha ett fungerade ”pp”. 

Vilka lag slutar på 13 och 14?
– Leksand och Oskarshamn. Oskarshamn har det sämsta laget på pappret. Dom kom in sent på marknaden och har inte ekonomiska förutsättningarna. Dom har 28 miljoner i budget att jämföras med ligasnittet på 42. En del lag har säkert en budget på över 50 miljoner. Som nykomling är det många i laget som inte heller spelat på den här nivån tidigare. Leksand är också nykomling. Jag tycker dom har förstärkt bra. Samtidigt är stommen kvar från förra säsongen, men det är dom två lag jag ser kommer tampas i botten.   

Vilka två lag spelar final?
– Där säger jag att det blir Frölunda mot Luleå. Det är dags att Luleå går till final, men det blir Frölunda som vinner. 

ekholm-1568450871.jpgPeter Ekholm.Foto: Ronnie Rönnkvist

Peter Ekholm, Hockeysverige.se

Årets Överraskning?
– Jag tror att Dominik Bokk kommer få ett rejält lyft i Rögle. Tysken har egenskaperna för att göra poäng, och jag tror att chanserna till en mer offensiv roll kommer bli fler i Ängelholm än vad han fick i Växjö. Inte omöjligt att han gör 30–40 poäng i den här säsongen.

Vem vinner Guldhjälmen?
– En svår fråga, men Jacob Josefson kommer återigen betyda supermycket för Djurgården. Jag lyfter fram honom.

Vem vinner poängligan?
– Ryan Lasch, Frölunda.

Vilka lag slutar på 13 och 14?
– Oskarshamn kommer få det svårt vare sig de vill erkänna det eller inte. Nykomlingarna hamnar sist. På 13:e plats tror jag Örebro placerar sig. 

Vilka två lag spelar final?
– Djurgården och Växjö.

nasman-1568450983.jpgRasmus Näsman.Foto: Ronnie Rönnkvist

Rasmus Näsman, Siljan News

Årets Överraskning?
– Eftersom jag bevakar Leksand säger jag att Andrée Hult är den som kommer överraska på ganska många. Jag hade ganska dålig koll på honom innan han kom till Leksand eftersom han varit utomlands många år, men det han har visat på försäsongen bådar gott. Trodde det skulle vara en ”brunkare”, men det finns väldigt mycket lir i honom.

Vem vinner Guldhjälmen?
– Johan Sundström. Han är en komplett hockeyspelare samtidigt som jag tror att Frölunda kommer vinna SM-guld igen den här säsongen. 

Vem vinner poängligan?
– Tråkigt nog gör Ryan Lasch det igen. Han är för bra för att slå i en poängliga. 

Vilka lag slutar på 13 och 14?
– Oskarshamn och Örebro. Oskarshamn har det svagaste laget på pappret. Visst, dom har ett bra spel, men det blir ändå en liten anpassning precis som det blir för Leksand. Sedan tror jag Oskarshamn kommer klara sig kvar efter kval. Örebro, det har pratats många år om att dom ska satsa mer svenskt, men det är fortfarande många utlänningar i laget. Som jag ser det är det alltid en risk att ha för många importer i ett lag. 

Vilka två lag spelar final?
– Samma lag som förra säsongen, Frölunda och Djurgården. Den här säsongen tror jag det kommer bli ännu tajtare och Djurgården kommer utmana Frölunda rejält. Trots det tror jag guldet kommer gå till Frölunda igen eftersom dom är för bra. 

Du kanske även vill läsa:
SKOGLUND: Så slutar SHL 19/20
SKOGLUND: Så slutar SHL 19/20
EKHOLM: Fjorton frågor inför SHL-premiären
EKHOLM: Fjorton frågor inför SHL-premiären
Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch