Mike Helber, Joakim Englund och Harald Lückner återfinns bland experterna som tippar Hockeyallvenskan.
Foto: Ronnie Rönnkvist
HockeyAllsvenskan

Sex experters dom: så slutar Hockeyallsvenskan 2019/20

ANNONS

I kväll tjuvstartar Hockeyallsvenskan med mötet mellan AIK och Vita Hästen på Hovet. Inför seriestarten bad Ronnie Rönnkvist sex initierade journalister och experter sia om hur årets allsvenska säsong kommer att gestalta sig.

joakim-englund-4-2-1568799521.jpgFoto: Ronnie Rönnkvist

Joakim Englund, hockeysverige.se

Vem blir får årets genombrott i Hockeyallsvenskan?
– Vi har en uppsjö av spelare som väntar på sitt genombrott. (Nikola) Pasic har inte riktigt visat upp sig på seniornivå ännu, men jag tror han kan ha en bra säsong i Karlskoga.

Vem vinner poängligan?
Det säger jag att (Jonathan) Dahlén gör. Han är seriens bästa spelare samtidigt som Timrå tycks ha fått ihop ett bra lag. Han går alltid rakt mot mål, har alltid näsan mot kassen och kommer göra sina poäng i vinter. Om han kommer vara skadefri tror jag att han kommer vara etta i poängliga. Sedan tror jag Patrik Karlkvist kan vara med högt upp i poängligan. Jag tror också Tor Immo kommer studsa tillbaka. Tror det passar honom bättre att spela i en mindre förening där kraven inte är lika stora.

Vem blir årets målvakt?
– Emil Kruse. Han hade en kanonsäsong i fjol. (Samuel) Ersson var fenomenal i Västerås. Nu värvade man Kruse eftersom dom ville ha någon likvärdig. Dom två var några av seriens bästa spelare förra säsongen och jag tror att Kruse gör sin sista säsong i Hockeyallsvenskan för ett tag framöver.

Vilka lag kommer på 13:e och 14:e plats?
Tingsryd och Kristianstad. Nykomlingar brukar kunna överraska men… Det kan vara en säsong när Kristianstad slutar trea, fyra och överraskar rejält, men sett till spelare för spelare ska det vara ett bottenlag.
– Tingsryd, nu har dom vunnit sju eller åtta raka på försäsongen, men avsaknaden av spets gör att jag tror att dom hamnar där nere.

Vilka två lag slutar ett och tvåa i Hockeyallsvenskan?
– Modo etta, Västerås tvåa. Modo har organisation, tränarteam, budget… Dom har alla förutsättningar för att ligga där i toppen. Det är dags för Modo efter tre knackiga säsonger, med bara en topp åtta-placering, att steppa upp. Det känns också att dom har ett bättre lag och är bättre rustade samtidigt som dom känner till nivå och ligan sedan tre säsonger tillbaka.
– Västerås har byggt vidare på förra säsongens succé. Visserligen har dom tappat fem spelare till SHL, men ersatt dom spelarna bra.

jonas-gustavsson-4-1-1568799576.jpgFoto: Ronnie Rönnkvist


Jonas Gustavsson, redaktör hockeyallsvenskan.se

Vem får årets genombrott i Hockeyallsvenskan?
– Om han inte fick det förra säsongen redan så tror jag att det blir Mattias Norlinder, unga backen i Modo. Han imponerade enormt i fjol och jag tror att han kommer explodera ännu mer den här säsongen.

Vem vinner poängligan?
– Blir svårt att inte säga Jonathan Dahlén. Han har alla kvalitéer för att vinna den poängligan. Han kommer dessutom ha en bra omgivning och spela i ett bra lag.

Vem blir årets målvakt?
– Där säger jag Jesper Eliasson i Almtuna. Det är många juniormålvakter som lyckats senaste säsongerna och jag är kanske lite färgad av Samuel Erssons osannolika succé förra säsongen, men Eliasson är en spännande målvakt som kan bli riktigt bra.

Vilka lag kommer på 13:e och 14:e plats?
– Tingsryd och Vita Hästen. Det säger jag för att några måste hamna längst ner helt enkelt. Tingsryd saknar lite spets och rutin. Magnus Bogren är en väldigt bra tränare, men jag tror inte att materialet räcker hela vägen.
– Vita Hästen har haft det lite turbulent. Dom har bättre lag än förra säsongen, men jag har en känsla av att dom inte kommer få ihop allt i vinter.

Vilka två lag slutar ett och tvåa i Hockeyallsvenskan?
– Modo och Västerås. Modo har det klart bästa laget med både bredd och spets på alla positioner.
– Västerås, det brukar vara svårt att leva upp till ”hype” i Hockeyallsvenskan, men dom gjorde det bra förra säsongen. Västerås har tappat många bra spelare, men ersatt dom på ett väldigt bra sätt. 

johan-svensson-1-1-1568799619.jpgFoto: Ronnie Rönnkvist

Johan Svensson, "Mr Madhawk", Expressen

Vem får årets genombrott i Hockeyallsvenskan?
– Oliver Larsen i Björklöven. Jag tror att han kan få ganska mycket utrymme där. Han är en spelskicklig back som gjorde det ganska bra i Pantern redan förra säsongen. Jag tror att han kan ta nästa kliv i en lite mer professionell miljö, komma ifrån Skåne/Danmark lite grann och istället komma upp dit och visa att han kan ta nästa kliv.

Vem vinner poängligan?
– Även om Jonathan Dahlén vinner poängligan säger jag att Victor Öhman blir tvåa, det vill säga om inte Öhman själv inte vinner den.

Vem blir årets målvakt?
– Jag tror Henrik Lundberg i Karlskoga kan bli det. Han är bra på den här nivån, men klarar inte riktigt SHL.

Vilka lag kommer på 13:e och 14:e plats?
– Jag har tippat Tingsryd och Almtuna, men det är fullständigt dödsdömt att tippa. Det är inte troligt att man sätter dom två platserna i ett tips innan säsongen. Dom två lagen kommer nog vara där nera så jag säger Tingsryd och Almtuna, mest för att jag inte vill svara Kristianstad som nykomling.

Vilka två lag slutar ett och tvåa i Hockeyallsvenskan?
– Det handlar nog lite om norrlandshockeyn den här säsongen. Jag att tror Modo, Timrå och Björklöven kommer vara där uppe. Modo etta, Timrå tvåa och sedan sätter jag Västerås som trea.
– Det är dags för Modo att i alla fall vara topp två. Sedan kan det bli lite race mellan andra lagen. Modo är på rätt väg, har ett bra lag och fått behålla många spelare. (Tobias) Enström stannar, (Mattias) Norlinder blir bättre och vem vet om inte Tobias Viklund kommer hem till slut. 

mattias-persson-1-1-1568799855.jpgFoto: Ronnie Rönnkvist

Mattias Persson, hockeynews.se

Vem får årets genombrott i Hockeyallsvenskan?
– Carl Becker i Södertälje. Han har en bra säsong i HockeyEttan bakom sig och har fått goda vitsord av tränarna på försäsongen.

Vem vinner poängligan?
– Där säger jag Patrik Karlkvist. Han har det mesta för att göra det och jag tror han kommer få en ganska stor roll i Modo, spela mycket powerplay och så vidare.

Vem blir årets målvakt?
– Emil Kruse, Västerås. Han kommer få stå många matcher och Västerås kommer förmodligen vara med i toppen. Han visade redan förra säsongen att han är en klassmålvakt på den här nivån.

Vilka lag kommer på 13:e och 14:e plats?
Sist säger jag att Tingsryd hamnar. Jag tycker att dom tappat en del spets och inte ersatt det ordentligt. Det ser tunt ut.
– Näst sist, där säger jag Karlskrona. Samma sak där och dom har haft lite turbulent på försäsongen. Dels med tränarbytet och sportchefen som haft en paus. Jag tror att Karlskrona får det tungt den här säsongen. 

Vilka två lag slutar ett och tvåa i Hockeyallsvenskan?
– Etta säger jag Modo och tvåa Timrå. Det känns som Modo kommer vara där och har nu fått bygga från grunden. Jag tror att Modo faktiskt har vad som krävs för att ta steget upp. Det känns som det är deras tur den här säsongen.
– Tvåan, Timrå, har ett intressant lag på pappret. Det är många unga hungriga spelare i ett lag som har spetsat till med Jonathan Dahlén som kommit hem och får där en jättestor roll. Han kommer kunna leda det här laget. 

mike-helber-2-1-1568799914.jpgFoto: Ronnie Rönnkvist

Mike Helber, C More  

Vem får årets genombrott i Hockeyallsvenskan?
– Mattias Norlinder, Modo Hockey. Han fick ett litet genombrott redan förra säsongen, men har inte spelat så mycket den här säsongen i Modo eller juniorlandslaget. Jag tror han kommer vinna Guldgallret.

Vem vinner poängligan?
– Jonathan Dahlén. Han har en förmåga som är högre än alla andra i den här ligan. Så länge han kommer hitta rätt balans i livet kommer han vara mycket bra.

Vem blir årets målvakt?
– Jag säger Joe Cannata i Björklöven tätt följd av Victor Brattström i Timrå. Cannata har varit bra, har erfarenhet och åldern med sig. Jag skulle gissa att Mattias Pettersson kommer spela en av fyra matcher i Björklöven vilket innebär ett bra tempo för Cannata.

Vilka lag kommer på 13:e och 14:e plats?
– Jag säger att Karlskrona kommer näst sist och Kristianstad sist. Det säger jag av den enkla anledningen att Kristianstad är nykomling och jag ser inte riktigt spetsen i laget. Dom lag som lyckats hålla sig kvar första säsongen har haft någon sorts spets. Exempelvis Éric Castonguay i Tingsryd för ett antal säsonger sedan, Olle Liss i Västervik och flera spelare i Västerås.
– I Karlskrona är det för rörigt just nu. Kanske är det tur att det händer innan säsongen börjat. När man tar bort en tränare och tar in en ny ställs man inför olika utmaningar och dom kommer få det tufft.

Vilka två lag slutar ett och tvåa i Hockeyallsvenskan?
– Timrå vinner serien tätt följda av Modo. Det blir ett derby i den hockeyallsvenska finalen.

harald-luckner-3-1-1568799995.jpgFoto: Ronnie Rönnkvist 

Harald Lückner, C More 

Vem får årets genombrott i Hockeyallsvenskan?
– Många pratar om (Mattias) Norlinder. Av hävd dyker det alltid upp ett par stycken som kommer få sina genombrott. Vem trodde att (Samuel) Ersson skulle ta det steget förra säsongen? Det är också vad som gör Hockeyallsvenskan så spännande, att det är första gången vi ordentligt får se dom här spelarna. Norlinder är en exceptionell spelare som kan bli hur bra som helst. Fick han inte genombrott förra säsongen så får han det den här. 

Vem vinner poängligan?
– (Jonathan) Dahlén, men det beror på hur Timrå går. (Patrik) Karlkvist är en annan kandidat uppe i Modo. Sedan gillar jag Fredrik Forsberg i Karlskoga. Får han vara hel tror jag att han också kommer vara med där uppe och kriga. 

Vem blir årets målvakt?
– Joe Cannata i Björklöven har sett ruggigt bra ut på försäsongen. Det jag hört från träningar och allt så känns han som sista pusselbiten för att Björklöven ska vända den negativa trenden som laget haft. Jag har tippat dom topp fem, sex varje år, men jag får ”dyngfel” eftersom dom inte ens klarar topp åtta. Den här säsongen tror jag att den här pusselbiten plus (Per) Kenttä gör att dom kommer vara med och kriga topp fyra.

Vilka lag kommer på 13:e och 14:e plats?
– Jag vet av hävd att det är svårt första säsongen och jag har tippat Kristianstad som ett av dom lagen som hamnar i botten. Jag tror också det blir Karlskrona tack vare den rörigheten som är i föreningen och den mindre spelarbudgeten, vilket gör att dom kommer få det tufft.

Vilka två lag slutar ett och tvåa i Hockeyallsvenskan?
– Jag har tippat Modo som alla andra. Samtidigt tycker jag att Västerås gör något riktigt bra. Jag har stor respekt för (Thomas) Paananen och deras spelarutveckling. Visst, Västerås har tappat många spelare, men jag tror dom slår sig förbi Timrå som blir trea. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL