SHL

Den oväntade poängligaledaren

ANNONS

För två år sedan platsade inte Michael Haga i Mora. Efter fjolårets genombrott i samma klubb har norrmannen nu tagit sitt spel till ytterligare en nivå. På torsdagskvällens sköt han Djurgården till sin tredje raka seger – och befäste sin plats i toppen av SHL:s poängliga.
– Jag hade en bra säsong förra året och har tagit med mig självförtroendet därifrån, säger Haga till hockeysverige.se. 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det fanns en tid när man hade fog för att ifrågasätta om Michael Haga verkligen var en SHL-spelare. 2016/17 sköt han ett enda mål på 45 SHL-matcher med Örebro och lämnade klubben i förtid. Och säsongen därpå hade han svårt att platsa i Mora och lånades ut till både AIK och Djurgården i perioder.

Men i fjol kom så genombrottet. Han svarade för 32 poäng för bottenlaget Mora och spelade till sig ett nytt SHL-kontrakt med Djurgården efter att dalaget tvingats lämna toppligan. 

I sin nygamla klubb har han öppnat säsongen med tre mål och fem poäng på tre matcher. Med det delar han poängligaledningen i SHL med Färjestads Michael Lindqvist. Detta efter att ha skjutit Djurgården till seger i torsdagens hemmamatch mot Örebro.
– Jag hade en bra säsong förra året och har tagit med mig självförtroendet därifrån. Jag har fått spela med bra spelare i Strandberg och Holtz och sedan har det studsat min väg i början, säger den 27-årige norrmannen till hockeysverige.se.

LYFTE EFTER UTLÅNINGARNA

Efter en trög start på tiden i Mora kom lyftet efter utlåningarna.
– Jag fick spela mycket när jag kom tillbaka efter att ha varit i Djurgården och AIK. Sedan tog jag med mig det in i förra säsongen, fick mycket förtroende. Jag visste att jag kunde spela på den här nivån, det handlade bara om att lära sig att spela i SHL. Det har lossnat lite den vägen, säger han.

Självförtroendet visade han prov på när han elegant sköt Djurgården till seger mot Örebro. Efter en individuell uppvisning där han tog sig förbi flera motståndare lirkade Haga pucken förbi Dominik Furch i gästernas kasse.
– Det var lite tid kvar i PP och jag hade bra fart och tänkte att jag skulle göra det på egen hand. Kul att det gick hem, säger han med en axelryckning.

HAR MER ATT GE

Att han har kommit in bra i Djurgårdens spel råder det ingen tvekan om.
– Här får han spela med attack och full fart på skridskorna och utmana på ett bra sätt. Han blir inte så strypt hos Djurgården. Jag vet inte hur det har varit i andra klubbar, men han är en bra skridskoåkare, en bra hantverkare. Sedan har han förbättringar att göra utan puck och i defensiv zon, men vi försöker jobba med hans offensiva sidor där han har sin styrka, säger tränaren Robert Ohlsson.

Michael Haga håller med.
– De vill spela med hög fart offensivt och alla i laget är grymt skickliga. Backarna bra på att hålla i pucken och det är något jag gillar. De ställer höga krav här och det är också en bra grej för mig. Jag får en bra träningsvardag och jobbar hårt, säger han.

Hans kedja med Sebastian Strandberg och Alexander Holtz har varit Djurgårdens mest produktiva hittills, men det innebär inte att han är nöjd.
– Vi har haft en bra start, men sedan tycker vi kanske inte att vi har spelat vår bästa hockey utan mer haft studsarna med oss och gjort några mål. Men vi har grejer att bygga vidare på.

Vad är det som fattas?
– Vi är lite svaga i anfallszon. Vi vill hålla pucken i anfallszon och ibland behöver framför allt jag och Holtz bli starkare på pucken där nere. 

Serieledning och ledning i poängligan – hur trivs Michael Haga just nu?
– Jättekul att spela för ett lag som verkligen vill vinna och går för guldet. Bra start men det är mycket hockey kvar och vi får inte bli för nöjda.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch