SDHL 1

Luleå vann tajt toppmatch – bröt HV:s segersvit

Det vankades toppmöte i Norrbotten under fredagskvällen. De regerande mästarna Luleå gästades av serieledarna HV71 i vad som spås kunna bli en trolig SM-final när våren kommer. I övrigt vann både SDE och Brynäs.

Luleå – HV71 3–2 OT (0-0,1-0,1-2,1-0)

Luleå: Josefine Høegh PerssonPetra NieminenRonja Savolainen.
HV71: Hanna OlssonJulia Tylke

Det här var en dag som de flesta SDHL-fansen hade ringat in i kalendern. De två största guldfavoriterna ställdes mot varandra för första gången den här säsongen och matchen levde upp till förväntningarna.

Lagen möttes i semifinalspelet i fjol och då vann Luleå/MSSK i tre raka matcher. Nu blev det betydligt jämnare. Den första perioden blev mållös och i den andra såg vi endast ett mål i vad som då var en tajt match.

Med lite drygt halva matchen spelad var det Luleå som fick loss pucken efter en tilltrasslad situation vid sargen. Ebba Berglund fick pucken vid offensiv blålinje och avlossade ett handledsskott som styrdes in bakom HV-målvakten Anna Amholt av Josefine Høegh Persson.

Efter en väldigt jämn första period hade hemmalaget kopplat ett grepp om matchen även om det fanns chanser åt båda håll.

Därefter smällde det till då tre mål kom inom endast 75 sekunder i mitten av den tredje perioden

Jönköpingslaget vände till ledning med 2-1 efter två mål som kom med 48 sekunders mellanrum. Målskyttarna var Hanna Olsson och Julia Tylke.

En halv minut efter HV:s andra mål kvitterade Petra Nieminen och tvingade därmed matchen till förlängning.

Väl framme i sudden var det Luleås stjärnback Ronja Savolainen som avgjorde efter att pucken smet in bakom Amholt.

De regerande mästarna tog därmed två poäng och bröt HV:s segersvit efter att Jönköpingslaget tagit fyra raka segrar. Luleå/MSSK ligger nu fem poäng bakom serieledande HV71 men med en match mindre spelad.

Djurgården – Brynäs 3–4 OT (0-1,2-1,1-1,0-1)

Djurgården: Lova BlomDominique KremerJosefin Bouveng.
Brynäs: Michela Cava 3, Erika Grahm.

Två storsatsande lag möttes i Stockholm under kvällen. Djurgården har börjat förvånansvärt svagt med endast en seger medan Brynäs hade inlett serien på ett övertygande sätt.

Fredagens batalj blev dock en dramatisk och jämn match.

Fjolårets poängligavinnare Michela Cava var matchens gigant tillsammans med Erika Grahm. Kanadensiskan Cava gjorde ett hattrick och såg, nästan ensam, till att Brynäs var i ledning tre gånger om. Djurgården kom dock tillbaka alla tre gånger och matchen gick till förlängning.

Väl där var det rutinerade Erika Grahm som fick göra ett mål efter att ha passat fram till två tidigare i matchen. Brynäs vann skotten med 40-35 i en spännande match där Gävleklubben till slut tog två poäng.

AIK – SDE 3–4 (1-3,1-1,1-0)

AIK: Fanny Rask 2, Sabina Küller.
SDE: Kayleigh HamersSavine WielengaAlexandra AndersonPia Pren.

De två succélagen ställdes mot varandra i ett hett Stockholmsderby. Båda lagen låg i botten i fjol men har öppnat den nya säsongen väldigt starkt.

AIK vann skotten med hela 41-14 men lyckades ändå inte vinna. Den finska landslagsmålvakten Meeri Räisänen övertygade stort i de första matcherna för AIK, bland annat genom att rädda 53 av 54 skott mot de regerande mästarna Luleå. I kvällens match lyckades hon dock bara stoppa tio skott.

SDE-målvakten Lindsey Post räddade 38 skott och blev den stora matchhjälten. SDE kom ut starkast och ledde med både 3-0 och 4-1. AIK kom tillbaka och vann skotten i den sista perioden med 21-0 men lyckades bara göra mål i powerplay då lagets alla tre mål i den spelformen.

SDE fortsätter därmed att skrälla och ligger tvåa i tabellen, endast en poäng bakom serieledande HV71.